Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 01.03.2012, 22:23   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2009
Posty: 19
pumachange w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak zmienić system plików RAW na NTFS bez utraty danych ?

Mam dysk USB 500GB.
Na tym dysku przez przypadek usunąłem partycję i później utworzyłem.
Wszystko odbyło się bez formatowania pod systemowym Zarządzaniem dyskami w Windows.
Niestety na dysk nie można wejść, a system plików z NTFS zmienił się na RAW.

Czy można jakimś sposobem zmienić system plików z powrotem na NTFS nie formatując partycji co za tym idzie nie tracąc danych na nim zapisanych? ( o ile już do tego nie doszło)
pumachange jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.03.2012, 22:54   #2
Kumotr
 
Avatar użytkownika dalmashin
 
Data rejestracji: 28.05.2004
Posty: 26
dalmashin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja bym skasowal wszelkie partycje z tego dysku i sprobowal uzyc opcji odzyskiwania partycji (partition recovery). Jezeli chodzi o program to wpisz w gogle a wyskocza ci odpowiedzi. Z 8 lat temu miem podobnie z hdd i takim sposobem uratowalem dane.
dalmashin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.03.2012, 23:00   #3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2009
Posty: 19
pumachange w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To ostateczność ,a dlatego bo dysk był zaszyfrowany Truecryptem i jedynie powracając do poprzedniego "wyglądu" dysku jestem w stanie go podwiesić w Truecrypcie czyli odszyfrować.

Przed tym,próbuje wydobyć spod zaszyfrowanych plików te uprzednio zapisane na dysku,niestety z godziny na godzinę widzę, że chyba nic z tego dlatego ratuje mnie jedynie powrót do poprzedniego "wyglądu" dysku.
pumachange jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2012, 09:41   #4
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,653
AleX69 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>AleX69 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>AleX69 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>AleX69 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
sprobuj dmde mi ostatnio uratowal 2tb danych
drogi nie jest a darmowa wersja potrafi odzyskac pojedyncze pliki
polecam
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2012, 13:15   #5
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,451
Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czyli wynika z tego, że TC nie widzi tej zaszyfrowanej partycji pomimo podania prawidlowego hasla? Jesli tak, to spróbuj zamontowac partycję RAW podajac 5 razy pod rzad prawidlowe hasło (5 razy z rzedu: czyli podajesz haslo, TC stwierdzi, że nieprawidlowa partycja/etc i tak x 5). Powinien wtedy skorzystać z backupowego nagłówka, który sobie siedzi, gdzies w woluminie... Jesli to nie pomoże, to zrobilbym obraz tej partycji posektorowo (backup), zalozyl partycje NTFS z krotkim formatowaniem i ponownie probowal 5-krotnie zamontowac wolumin.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.03.2012, 14:01   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2009
Posty: 19
pumachange w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Najgorzej było wczoraj bo dysk było widać jako jeden prawie 500 gigowy,a dziś po korekcie w programie do odzyskiwania danych DMDE dzięki jednemu userowi z pewnego forum , widac ten dysk tak jak przed "awarią" czyli dwie partycje.

Dziś jest tak :

TC widzi ten dysk prawidłowo:
załącznik zdjęcie nr 1 tego postu

Próbowałem te 5x wpisywać hasło ale nic to nie dało.Tzn. hasło mam 60 znakowe więc za każdym razem wklejałem skopiowany tekst ale to chyba niema znaczenia.


Teraz pora na kopie posektorową.
Mógłbyś podać program jaki używasz do tego? Wiem,że google działa ale w razie problemów będzie łatwiej Cię o coś spytać.

I ostatnia sprawa - założenie partycji z krótkim formatowaniem.
Nie za bardzo wiem ocb...
Gdzie założyć ta partycję? Na nowym dysku czy na tym którego nie mogę podpiąć ?
Dołączone obrazki
File Type: png 1.PNG (20.8 KB, 896 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez pumachange : 02.03.2012 o godz. 14:53
pumachange jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.03.2012, 23:11   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2009
Posty: 19
pumachange w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dysk end.Temat zamykam.(tzn.swój temat te kilka pytań
pumachange jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2012, 12:29   #8
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,451
Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czyli udalo sie, czy tez nie do konca?
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2012, 14:21   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.10.2009
Posty: 19
pumachange w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie dało się odzyskać nagłówka bez którego nie podwiesisz dysku w TC.
To jeden z minusów szyfrowania.
Jak zacząłem "kopać" w DMDE to te partycje które niby udało się odzyskać nie były tym czym być powinny....szerzej to wyjaśnię po teście jaki teraz przeprowadzam Opisze później.
Straciłem dobrych kilka lat typu prace video,zdjęcia czy proste hasła i inne sprawy...
pumachange jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2012, 14:50   #10
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 9,154
M@X jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>M@X jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>M@X jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>M@X jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>M@X jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>M@X jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Teraz pewnie sprawe dwa razy przemyslisz i zastanowisz sie nad jakims backupem w chmurze...
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.03.2012, 16:55   #11
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,451
Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
puma, a zrobiles obraz obraz partycji? Ja bym sie tak latwo nie poddawal, bo TC zapisuje kopie naglowka w wolumenie... Poza tym jak kolega wspomnial, kopia zapasowa to podstawa w komputerowym swiecie. Najlepiej jakis NAS postawiony w bezpiecznym miejscu.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2012, 21:41   #12
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 06.05.2012
Posty: 1
jammin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam podobny problem do przedstawionego wyżej. Po sformatowaniu pena system plików zmienił się na RAW próbowałem powtórnego formatowania ze zmianą systemu plików przez DOS i wyświetla się następujący komunikat:Nieprawidłowy nośnik lub uszkodzona ścieżka 0 - dysku nie można użyć. co z tym robic
jammin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2012, 12:39   #13
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,451
Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Odpal np Check Flash i zobacz, czy nie masz badblockow...
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
konwersja, ntfs, raw, raw do ntfs, truecrypt

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Szukam Pracy zick Humor 43 24.09.2012 07:30
Jak zainstalować system na dysku SATA? roman01 Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 16 24.04.2010 15:43
Jak zainstalować na na dysku Sata system? roman01 Off topic 14 27.03.2006 00:24
Jak zmienić bitrate 2420000 bps na 2400000 bps? BIENIAS DVD-Video 3 08.02.2005 20:41
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW Jozgaw Napędy optyczne CD 7 21.06.2004 08:31


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO