Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software

Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software Tematy dotyczące problemów, porad i oprogramowania przeznaczonego dla dysków twardych oraz SSD.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 26.12.2007, 14:26   #1
:)
 
Data rejestracji: 19.12.2007
Lokalizacja: Na końcu świata.
Posty: 120
mks1948 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question jak zrobić partycje na pustym dysku ???

WITAM

mam nowiutki dysk twardy ( jak jest to potrzebne to seagate 80GB , 7200 )
i chciałbym zrobić na nim 3 partycje po ok. 25GB , dysk jest pusty . Mam program particion magic 8 i robiłem tak jak w małym tutorialu na innej stronce lecz jak klikam "create new partition" --> next --> zaznaczam mój dysk --> klikam next i pojawia mi się coś takiego "The Selected disk contains one or more partitions which cannot be moved
To complete this task use the operations menu rather than a wizard"
noi kiszka
__________________
Semper Fidelis
mks1948 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.12.2007, 15:01   #2
Forumator
 
Avatar użytkownika jesi
 
Data rejestracji: 11.09.2006
Lokalizacja: łódzkie/śląskie
Posty: 787
jesi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>jesi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez mks1948 Podgląd Wiadomości
WITAM

mam nowiutki dysk twardy ( jak jest to potrzebne to seagate 80GB , 7200 )
i chciałbym zrobić na nim 3 partycje po ok. 25GB , dysk jest pusty . Mam program particion magic 8 i robiłem tak jak w małym tutorialu na innej stronce lecz jak klikam "create new partition" --> next --> zaznaczam mój dysk --> klikam next i pojawia mi się coś takiego "The Selected disk contains one or more partitions which cannot be moved
To complete this task use the operations menu rather than a wizard"
noi kiszka
Nie prościej wrzucić płytkę z systemem jak podczas instalacji, zbootować kompa z płytki i tam utworzyć partycję? To chyba najprostsze rozwiązanie
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2007, 15:05   #3
miejsce na reklamę
 
Avatar użytkownika Reetou
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 9,245
Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Jeśli nowiutki dysk zawiera partycję systemową, to albo nie jest taki nowiutki, albo wybrałeś nie ten dysk
__________________
A father is a guy who has snapshots in his wallet where his money used to be.
Internet is for porn.
There is no pleasure in having nothing to do; the fun is having lots to do and not doing it.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2007, 15:06   #4
:)
 
Data rejestracji: 19.12.2007
Lokalizacja: Na końcu świata.
Posty: 120
mks1948 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no niby tak tylko że chciałbym te partycje zrobić teraz a płytke z windowsem posiałem ^^

Jeśli nowiutki dysk zawiera partycję systemową,

mam dwa dyski jeden 40 Gb ( podzielony na dwie partycje c i d i na c jest windows )
a drugi ten nowy ^^

to albo nie jest taki nowiutki, albo wybrałeś nie ten dysk

jest nowy , podłączyłem go do komputera i odrazu sformatowałem bo tak niby trzeba było żeby twardziel zaczął działać
__________________
Semper Fidelis

Ostatnio zmieniany przez mks1948 : 26.12.2007 o godz. 15:27
mks1948 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2007, 15:11   #5
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,898
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ten dysk będzie drugim w kompie?
Ja bym próbował tak odłączam dysk na którym jest system odpalić jakiś bootowalny program Acronis Disc Director albo jakiegoś Fdiska z płytki Hirens boot stworzyć partycję później podłączyć dysk z systemem odpalić go Windows powinien sobie znaleźć partycje... później wystarczy przeformatować je na NTFS/FAT32
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2007, 15:14   #6
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,450
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Po pierwsze:
-moim zdaniem robienie az trzech partycji na tak malym dysku, to bezsens
Po drugie:
-jak masz dzialajacy system to spod zarzadzania dyskami, utworzyc partycje, to nie jest zaden problem.
Po trzecie:
-nie mow nigdy glosno pozyczylem plytke to budzi demony.
Po czwarte:
-po co i w jakim celu uzywac PM? Gwozdz tez wbijasz monitorem?
I po ostatnie:
-jestes pewien ze to co robisz, robisz na dobrym dysku i na dodatek wiesz co robisz?
Po prostu sformatuj go i podziel. Jak nie trafisz zdobedziesz doswiadczenie.
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2007, 15:24   #7
:)
 
Data rejestracji: 19.12.2007
Lokalizacja: Na końcu świata.
Posty: 120
mks1948 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
-moim zdaniem robienie az trzech partycji na tak malym dysku, to bezsens

słyszałem że wtedy dysk będzie szybciej chodził
( w tych sprawach jestem akurat zielony )

jak masz dzialajacy system to spod zarzadzania dyskami, utworzyc partycje, to nie jest zaden problem.

jakbyś mógł to powiedz jak


-jestes pewien ze to co robisz, robisz na dobrym dysku i na dodatek wiesz co robisz?

TAK , gdybym nie wiedział co robie to bym tego nie robił ^^
__________________
Semper Fidelis
mks1948 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2007, 15:31   #8
miejsce na reklamę
 
Avatar użytkownika Reetou
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 9,245
Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Reetou jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Skoro go formatowałeś, to mu ustawiłeś partycję - nie ma innej możliwości

@Yahol ma (jak zwykle zresztą) rację:

Jak chcesz sobie powalczyć, to odpal zarządzanie dyskami (np panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem), wskaż w nim wlaściwy dysk twardy i spod menu PPM wybież usuń partycję (skoro już masz, to musisz ją najpierw usunąć). Później podobnie z tym, że dajesz nowa partycja i w oknie ustalasz jej wielkość. Po partycjonowaniu przeformatuj nowe partycje.
__________________
A father is a guy who has snapshots in his wallet where his money used to be.
Internet is for porn.
There is no pleasure in having nothing to do; the fun is having lots to do and not doing it.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2007, 15:50   #9
:)
 
Data rejestracji: 19.12.2007
Lokalizacja: Na końcu świata.
Posty: 120
mks1948 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie bardzo was rozumiem wszedłem w ten panel sterowania... noi komputer widzi mi moje dyski. Pisze też ten nowy dysk jest - wolumin prosty i nie ma żadnej partycji na nim !
__________________
Semper Fidelis
mks1948 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2007, 16:24   #10
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,450
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Nie bedzie szybciej chodzil wielkosc partycji nie ma tu nic do rzczy!
Reetou opisal ci
Cytat:
np panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem), wskaż w nim wlaściwy dysk twardy i spod menu PPM wybież usuń partycję (skoro już masz, to musisz ją najpierw usunąć).
Lub PPM na moj komputer-zarzadzanie-zarzadzanie dyskami-dysk-PPM na dysku-usun partycje--utworz partycje-formatuj

Znaczy najpierw utworz a pozniej formatuj
Po prostu nie mam PC pod reka a pamiec juz nie ta..
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO