![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Dyski twarde, SSD - Opinie i recenzje Opinie o dyskach twardych, wyniki testów, porady dotyczące wyboru dysków twardych oraz SSD. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#76 |
|
sam sex ^^
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja tam lubie te przegrane dyski
![]() 3200AAKS wymiata, 2000JB też był niezły, niestety sie popsuł ![]() Miałem jeszcze WD 80GB, dwie 40-stki i 4.3 GB ![]() Wszystkie dożyły dnia sprzedaży, więc nie ma na co narzekać
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Ja bym kupił (i zrobię to jeszcze przed wakacjami
) Samsung SpinPoint T166 320GB HD321KJ, 2 miejsce w teście purepc, ten Western Digital Caviar SE16 320GB WD3200AAKS też jest świetny, 1 miejsce za coś dostał jak by nie patrzeć, ale ja jakoś ostatnio przekonałem sie do samsunga (cichutki i szybciutki) mam obecnie 160GB 1614N i działa wyśmienicie.Któryś z tych dwóch byłby idealny
|
|
|
#78 |
|
Horror Fan
Data rejestracji: 27.06.2005
![]() |
a ja juz nigdy nie kupie nic od samsunga. a moze szajsunga
|
|
|
|
#79 |
|
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
neverending story cd
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Uzytkuje 2 Seagate'y - jedna 80ke zmienilem rok temu na 160ke (80ka padla po 3 latach - niestety bardzo szybko :-/). Obecnie 40ke uzytkuje piaty rok, 160ke - jak pisalem okolo roku. Jestem zadowlony. Niby sie grzeja, ale zadnych bledow - po prostu dzialaja. A tego wymagam od dysku. O szybkosciach sie nei wypowiadam, bo nie zwracam na to uwagi - nawet jak cos pokazuje duzo czasu do konca to po porstu ide sobie zrobic kawe lub pograc ^_^.
|
|
|
#81 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.11.2004
![]() |
może jakieś testy??
Talerze WD są bardzo ciche, głowce nie. U seagate odwrotnie. Zauważcie, o ile ma czas dostępu gorszy seagate. Ale to tylko ten model. Od 250GB w górę czas dostępu jest znacznie lepszy a średni odczyt na poziomie 70MB/s. Ostatnio zmieniany przez obrus : 04.06.2007 o godz. 20:13 |
|
|
|
|
|
#82 |
|
sam sex ^^
A czy to są porównywalne dyski? Bo po oznaczeniach niebardzo rozpoznaje
![]() WD 160 GB 1600JB... to widze... ale Seagate... to jest 7200.8 160GB?
|
|
|
#83 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Seria 10 z prostopadłym zapisem. Upakowano na nim 160 GB na 1 talerzu i jest zatem slim.
WD ma prawie 3 lata (paramerty ma dalej te same - gdy był nowy), seagate ma dopiero pół roku. Pomimo gorszego czasu dostępu "wymiata" w normalnej eksploatacji zauważalnie lepiej, niż ten WD, grzejąc się oczywiście znacznie bardziej. Aha. WD można przełączyć za pomoca np hddlife w tryb noise i wtedy pracy głowic praktycznie nie słychać lecz czas dostępu rośnie do ok. 20ms. Seagate niestety nie ma tej opcji. http://forum.purepc.pl/index.php?sho...=199506&st=960 tu jest ciekawy materiał na temat seagate 10 który skłonił mnie do zakupu tego hdd. Są tam wykresy, opinie, porady itp. Trochę teraz żałuję zakupu, bo po niedawnej wymianie burczącego wiatraczka w zasilaczu poznałem, jaki głośny jest seagate nawet w idle, kiedy to wd jest praktycznie niesłyszalny. Myślałem wtedy o zakupie samsunga. Ostatnio zmieniany przez obrus : 04.06.2007 o godz. 22:49 |
|
|
|
|
|
#84 |
|
sam sex ^^
Porównanie moim zdaniem troche bez sensu. Seria JB to design sprzed 5 lat, Seagate to duzo nowszy model- nie ma możliwości, żeby wypadł porównywalnie lub gorzej od WD.
To tak samo jakbym porównał nowy 3200AAKS z 5-letnim 7200.7 ![]() Tak z ciekawości sprawdziłem. Komentować nie trzeba, widać jaki postęp dokonał sie przez te 5 lat
|
|
|
#85 | |
|
Guru
Data rejestracji: 30.09.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#86 |
|
sam sex ^^
No ok, jest lepszy. Ale transfer interfejsu i przeciętny odczyt wyraźnie słabszy
|
|
|
#87 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
[QUOTE=SpeedFreaK;790172]Porównanie moim zdaniem troche bez sensu. Seria JB to design sprzed 5 lat, Seagate to duzo nowszy model- nie ma możliwości, żeby wypadł porównywalnie lub gorzej od WD.
o nie, seria JB się zmieniała. To mój drugi dysk wd z tej serii. Ma inną elektronikę. Poprzedni poszedł do sprzedawcy bo miał bady i dostałem nowy. |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Przez pomyłkę podałem w poście nr 81, że dysk WD który porównywałem z seagate ma prawie 3 lata. Ma on mniej, bo półtora roku. Powyższy wykres przedstawia nowy WD JB ze starym - mającym wówczas dokładnie 21 miesięcy.
Jeszcze raz przepraszam. Co do nowego dysku WD z serii AAKS wykres SpeedFreaK-a pokazuje, że na tle segate 10 (ale tych od 250 GB w górę) jest ledwie przeciętny. |
|
|
|
|
|
#89 |
|
sam sex ^^
Nie wiem, test na PurePC pokazuje, że Seagate 320GB wyraźnie przegrywa z AAKS... nie wiem dlaczego u mnie jest taki wynik... może to wina kontrolera (stary SATA 1 generacji na ASUS P4C800)
EDIT Zrobiłem jeszcze kilka testów HD-tach... średni odczyt AAKS waha sie u mnie od 65 do 68 MB/s.
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez SpeedFreaK : 05.06.2007 o godz. 19:53 |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Nie mówię, że jest słaby, a teraz to sam bym go kupił. Zależy wszystko od egzemplarza. Jeżeli chodzi o barraudy to znaczenie dla parametrów i głośności ma nawet miejsce w którym je wyprodukowano (Chiny, Tajwan).
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| hdd, jaki dysk kupic, ssd |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|