Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole

Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole Problemy, dyskusje na temat kopiowania płyt na konsole.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 07.08.2007, 00:21   #1
Bywalec
 
Avatar użytkownika combotant
 
Data rejestracji: 07.08.2007
Posty: 29
combotant zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak mam nagrywać obraz płyty w nero?

Mam od niedawna PSTwo Slim i zakupiłem sobie właśnie Swap Magic. Moje pytanie brzmi, w jaki sposób mam wypalać obraz gry w nero, na DVD? Czy jest jakaś specjalna konfiguracja, czy wystarczy ustawić DVD-ROM (UDF), a może coś innego? Będę wdzięczny za pomoc, bo sam już nie wiem, jak mam wypalać, a nie chcę marnować płyt (mam 2, a do miasta daleko )
combotant jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.08.2007, 08:17   #2
Spamerzyna
 
Avatar użytkownika Grześiu748
 
Data rejestracji: 24.09.2006
Posty: 1,379
Grześiu748 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeśli chodzi o obraz ściągnięty z internetu, to nie masz tu czego szukać. Pozatym było to już na forum, wystarczyło poszukać.
Grześiu748 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2007, 10:44   #3
Bywalec
 
Avatar użytkownika combotant
 
Data rejestracji: 07.08.2007
Posty: 29
combotant zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Niesprawiedliwie oskarżasz mnie o piractwo. Zresztą, nie jestem pierwszą osobą, której przedstawiasz takie zarzuty, więc się gniewać nie będę. Oto dowód, że chodzi mi o kopie zapasowe --> http://img508.imageshack.us/my.php?i...8070134hu5.jpg
Zdjęcia zrobiłem dziś, wczesnym rankiem.

Teraz wywód obyczajowy, abyś zrozumiał, czemu pytam o nagrywanie obrazu z kompa. Razem z bratem kupiliśmy sobie 2 konsolki. On ma jedną u siebie (studiuje w dużym mieście), a ja mam w domku (jeszcze szkoła średnia). Postanowiliśmy, że będziemy wspólnie składać się na gry a z czasem kupimy sobie SM, aby zrobić dla każdego z nas kopie zapasowe. Ja wczoraj zrzuciłem obrazy wszystkich naszych gier, jednak nie miałem płyt do nagrania wszystkich, a nie chciałem se zniszczyć te 2 sztuki, które gdzieś mi się tam pod ręką pojawiły. No więc on (brat) pojechał do swego miasta do pracy, a ja zostałem z obrazami na kompie. Dlatego ponaglam pytanie, jak mam je wypalić, aby mieć pewność, że zrobiłem w 100% wszystko dobrze - wiem, że to może nie wystarczyć, ale lepiej mieć wszystko właściewie zgrane, niż potem żałować.
combotant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2007, 11:12   #4
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,901
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
@Grześiu748
Moderację zostaw moderatorom ;]

@combotant
Nie mam przed sobą NerBR, więc dokładnie nie powiem co poustawiać przy robieniu obrazu, ale przy wypalaniu masz nie wiele opcji do wybrania. Wybierasz Burn Image i ustawiasz tylko aby zamknął sesję, prędkość itd... żadna filozofia. Oczywiście jeśli chodzi o gry na DVD.

Skoro chcesz używać SM to zawczasu zapoznaj się z jego poważnymi wadami. Widziałem na fotce GT4 i GoW, więc od razu mówię, że nie masz co ich nagrywać ;]
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2swapshitFAQ/

Tutaj reszta tutoriali:
http://konsole.cdrinfo.pl/
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2007, 13:38   #5
Bywalec
 
Avatar użytkownika combotant
 
Data rejestracji: 07.08.2007
Posty: 29
combotant zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki. Tak właśnie myślałem, że za wiele nie ma co tu wymyślić, jednak mnie tylko chodzi o to, czy mam ustawić DVD-ROM (UDF/ISO), cz tylko samo (UDF)?

Z tą stroną, co podałeś, już się zapoznałem wcześniej - jeszcze przez zakupem SM, którego dokonałem w sobotę.

Mam jeszcze takie pytanko. Skąd wiadomo, jaka gra pójdzie, a jaka nie. Wiem, trzeba patrzeć, co inni piszą na ten temat, ale mnie chodzi o (może) jakiś wykaż, czy cuś , aby człowiek nie szukał i błądził jak to ciele.

Ostatnio zmieniany przez combotant : 07.08.2007 o godz. 13:43
combotant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2007, 14:52   #6
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,901
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez combotant Podgląd Wiadomości
Dzięki. Tak właśnie myślałem, że za wiele nie ma co tu wymyślić, jednak mnie tylko chodzi o to, czy mam ustawić DVD-ROM (UDF/ISO), cz tylko samo (UDF)? [...]
Hmm NBR6 nie pyta o to. Jeśli masz 7 to nie wiem, jakie tam masz możliwości (screen mile widziany ;]). Na pewno nie UDF. ISO/UDF to w zasadzie standard przy DVD - tak też jest i w PS2DVD (+ brak joliet, 8+3 itd...).

Słuchaj, a czy nie lepiej sobie wrzucić IMGBurn. To świetny program i jego obsługa przy kopiowaniu PS2/XBX/GCDVD i PSX/PS2CD (defaultowo jest RAWDAO) ogranicza się do wybrania opcji read/write. Nie wspominając o świetnej weryfikacji, tworzenia sum kontrolnych (o ile mnie pamięć nie myli) itd...

Cytat:
[...] Skąd wiadomo, jaka gra pójdzie, a jaka nie. Wiem, trzeba patrzeć, co inni piszą na ten temat, ale mnie chodzi o (może) jakiś wykaż, czy cuś , aby człowiek nie szukał i błądził jak to ciele.
Na Swap Magic odpalisz każdą grę, z tym że nie każdą "ot tak sobie" i zapewne o to pytasz.

Umownie bym podzielił gry na trzy rodzaje (pod kątem SM ofkoz):
1.) DVD9
2.) gry z TOC przekraczającym TOC SM
3.) gry, które alokują sobie zakres pamięci, który już jest zajęty przez SM (profesjonalnie tego nie opisze ponieważ nigdy się tym zbytnio nie interesowałem).

Ad.1) Tutaj sprawa jest prosta. Robisz obraz gry i jak przekracza 4.7GB no to mamy do czynienia z DVD9 (DVD DL). Jedyna możliwość uruchomienia takich gier to ich zRIPowanie.

Ad.2) TOC -> słownik CDRi . Podobnie jak powyżej należy gry zRIPować lub odświeżyć TOC, oryginalną grą o TOC większym od SM i nie mniejszym niż TOC Twojej kopii. Temat to dość obszerny. Można grę też zripować, czasem wystarczy jej rebuild (false LBA).

Ad3.) Tutaj to już przeciętny użytkownik nic samemu nie zdziała. Trzeba śledzić fora i listy z swapfixami. Pojecie swapfix też jest czasem mylące ponieważ nie zawsze to jest patch na elfa/moduły, czasem to jest program, który przebudowuje, ripuje etc. cały obraz, a więc i wymaga mnóstwo wolnego miejsca na dysku do pracy.


Ja SM nie używam. Wole modchipy, z którymi nie ma takiej chorej gimnastyki. A gwarancja? Kto by się nią przejmował?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2007, 15:14   #7
Bywalec
 
Avatar użytkownika combotant
 
Data rejestracji: 07.08.2007
Posty: 29
combotant zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sorki za łopatologiczny wygląd screena --> http://img339.imageshack.us/my.php?i...3624208kx5.jpg

Mnie chodzi o to, że już mam obraz gry --> http://img502.imageshack.us/my.php?i...5953995kx7.jpg
Chcę teraz wypalić ten obraz na płytę DVD.

Aha, jeszcze mam pytanko odnośnie zamykania klapki. Jeszcze nie zamontowałem blokad, więc moje pytanie jest takie, czy po zamontowaniu, będę mógł zamykać klapkę. Mam konsolę nówkę, i Swapa 3.8 z najnowszymi (niby) blokadami, a w ulotce reklamującej mojego SM, było napisane - koniec z graniem przy otwartej klapce.
combotant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.08.2007, 18:18   #8
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,901
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez combotant Podgląd Wiadomości
Sorki za łopatologiczny wygląd screena --> http://img339.imageshack.us/my.php?i...3624208kx5.jpg [...]
Nie no, ja pytam o opcje dostępne przy wypalaniu obrazu, a nie tworzeniu ;]

Cytat:
[...] Mnie chodzi o to, że już mam obraz gry --> http://img502.imageshack.us/my.php?i...5953995kx7.jpg
Chcę teraz wypalić ten obraz na płytę DVD.
Wiem o tym... czyt. j.w ;]

To zależy od blokad. Ja się na tym kompletnie nie znam. Są i takie i takie.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO