Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 12.05.2007, 13:16   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.02.2005
Posty: 5
cinek472 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
PS2 nie czyta niektorych plyt - wymiana lasera i dalej to samo

PS2 przestala w pewnym momecie czytac niektorych plyt .Zakupilem mechanizm z laserem , wymienilem i nadal dzieje sie to samo . PS2 nie pokazuje informacji na ekranie , caly czas jest czarny ekran . Nie mam pomyslu co to moze byc . Moze ktos mial tez taki przypadek i moze pomuc.PS2 jest orginalna bez przerobek i uzywam tylko orginalnych plyt .Pozdrawiam
Dołączone obrazki
 
cinek472 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.05.2007, 14:25   #2
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,916
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Niektórych czyli jakich?

Co rozumiesz poprzez: "nie pokazuje informacji na ekranie"? W sensie, że po zabootowaniu płyty jest czarny ekran (czyli po napisie Playstation 2)?

Do Slimów jest chyba tylko jeden model KH-400C, więc problem z "pomyleniem" raczej odpada.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.05.2007, 15:18   #3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.02.2005
Posty: 5
cinek472 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzieki za odpowiedz .

Nie czyta niektorych plyt , tzn z plyt ktore posiadam niektore czyta a niektore nie ( ktore czytal wczesniej )...

W sensie nic nie pokazuje na ekranie : po wlozeniu plyty i wlaczeniu plejki ekran pozostaje czarny ,nie pojawiaja sie zadne napisy nawet Playstation 2

Co oznacza symbol KH-400C ?

Hej

Chcialem jeszcze dodac ,ze Playka czyta plyty CD a nie czyta DVD

Ostatnio zmieniany przez Berion : 12.05.2007 o godz. 17:03 Powód: // edytuj posty
cinek472 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.05.2007, 17:13   #4
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,916
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez cinek472 Podgląd Wiadomości
Dzieki za odpowiedz .

Nie czyta niektorych plyt , tzn z plyt ktore posiadam niektore czyta a niektore nie ( ktore czytal wczesniej )... [...]
Płyty się starzeją, szczególnie syfiastych firm. Laser PS2 do najlepszych też nie należy.

Cytat:
[...] Co oznacza symbol KH-400C ? [...]
Model napędu. jest ich trochę.

Cytat:
[...] W sensie nic nie pokazuje na ekranie : po wlozeniu plyty i wlaczeniu plejki ekran pozostaje czarny ,nie pojawiaja sie zadne napisy nawet Playstation 2 [...]
Nie rozumiem. Jeśli napęd nie zabootuje płyty (uprzednio ja rozpoznając), wyświetli na "czerwonych kwadratach", że płyta nie jest w 'formacie" PS2. Jeśli napęd w ogóle nie rozpozna płyty (lub zacznie to robić z dużym opóźnieniem) to zamiast powyższego komunikatu, konsola się uruchomi jak bez płyty. Czyli bios (Browser).

Coś mylisz zeznania ;] Zważywszy na:

Cytat:
[...] Chcialem jeszcze dodac ,ze Playka czyta plyty CD a nie czyta DVD
Jeśli by się nie uruchamiały żadne płyty i miałbyś czarny ekran (browser też by się nie załączał) to usterka byłaby na mobo. Skoro czyta CD, nie czyta DVD to można to wykluczyć - i skoro czyta CD, a nie czyta DVD to nie ma możliwości, aby nie uruchomił się Browser lub RSOD (czyli te czerwone klocki).

Na koniec: jak laser zdycha to najczęściej objawia się właśnie brakiem odczytu DVD. Można tą agonie jeszcze przedłużyć bawiąc sie zębatką lub potencjometrami, ale na długo to nie pomoże (jeśli w ogóle).

Jeśli kupiłeś drugi napęd i masz z nim takie same problemy to albo zostałeś oszukany, albo dane z płyty zaczynają już 'parować'.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter

Ostatnio zmieniany przez Berion : 12.05.2007 o godz. 17:16
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.05.2007, 19:31   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.02.2005
Posty: 5
cinek472 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam ponownie

Po Twojej odpowiedzi ponownie sprawdzilem konsole , okazalo sie ze podczas zmiany mechanizmu z laserem nie przelozylem czarnego plastiku ktory jest na koncu prowadnic . Pomoglo to tylko tyle , ze po uruchomieniu konsoli Pleyka ( jezeli nie moze odczytac plyty ) przechodzi w stan BROWSE ....

W mojej pleyce slim mechanizm z laserem mial symbol KHM-430 , poniewaz jestem w UK udalo mi sie tu kupic mechanizm o symbolu TDP082W z laserem o symbolu PVR 802 W

Powiedz mi prosze czy roznica w symbolu moze miec jakies znaczenie ?

Dziekuje za dotychczasowa pomoc .

Ostatnio zmieniany przez cinek472 : 12.05.2007 o godz. 19:40
cinek472 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.05.2007, 13:54   #6
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,916
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nie wiem jak w Slimach (V10<), ale w V0-V10 to wręcz kolosalne (można było zastosować parę zamienników, ale trzeba było przeflashować ich eeporm (Lens Changer-em). Nigdy nie zmieniałem napędu w swojej konsoli, więc temat znam jedynie z teorii, i to dość pobieżnie. Konsola to nie PC, nie można sobie wkładać dowolnego lasera - niestety.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2007, 16:44   #7
Bywalec
 
Data rejestracji: 03.06.2007
Posty: 25
belmont1990 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam podobny problem ale moja konsola nie czyta jedynie gran turismo 4 nie ma tutaj mowy o zużyciu się gry ponieważ kiedy działała to działała a kiedy przestała miałem okazję wypróbować kilka innych egzemplarzy tej gry( nowe z folią)i nic ,
zresztą z filmami mam tak samo kiedyś działały a teraz już nie
belmont1990 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2007, 19:07   #8
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,916
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Wyczyść sobie laser. PS2 nie radzi sobie zbyt dobrze z DVD9, także Twój problem jest zgoła odmienny.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2007, 21:07   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.07.2007
Posty: 1
Kolega w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Elo
Ja chciałem sie zapytać bo mam podobny problem tylko ze nie mam problemu z laserem tak myślę. PS2 czyta mi wszystkie moje gry które mam już od kilku lat tylko z jedna ma problem... Mianowicie po włożeniu płyty pokazuje mi sie normalnie karta pamięci i wczytuje płytę no i czekam i nie zawsze płyta sie pokazuje tylko trzeba zresetować a jak sie pokaże płyta i włączę ja to pojawia sie czarny ekran i powraca do momentu jak widać kartę pamięci. Resetować można i ze 30 razy i może sie nie włączyć. Potem brat wpadł na pomysł żeby postawić PS2 pionowo...o dziwo płyta wczytywała sie od razu bez żadnych problemów ale niedawno przestała ta metoda działać.
Płyta jest oryginalna DVD ma może rok góra 2 i chyba tylko ona nie chce działać prawidłowo. Nie wiem czy to ma jakieś duże znaczenie ale używam swapmagic'a.
Jak ktoś powie co z nią jest nie tak to byłbym wdzięczny.
Kolega jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2007, 23:07   #10
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,916
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
DVD5 czy DVD9? Jeśli DVD9 patrz post wyżej, jeśli DVD5 oddaj do sklepu.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2009, 22:43   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 04.02.2009
Lokalizacja: wroclaw
Posty: 1
Tyranus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!

mam dziwny problem....zakupilem nowy laser do konsoli ps2 slim....zamontowalem go odpalilem konsole i zauwazylem ze naped nie chodzi.....stwierdzilem ze moze cos zle zrobilem wiec zamontowalem stary laser i wszystko dziala...nie wiem co robic....czy laser ktory zakupilem moze byc wadliwy?? moze cos da sie zrobic??
Tyranus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2009, 12:22   #12
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Trilu
 
Data rejestracji: 15.02.2008
Posty: 363
Trilu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy zworka została zdjęta?Jeśli tak to laser jest uszkodzony.
Trilu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 19:46   #13
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.11.2009
Posty: 8
hipon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!
Mnie również dotknął taki problem. Dostałem PS2 od brata ze Szwajcarii jest to slimka SCPH-70004 wersja naturalnie PAL. Kupiłem grę God Of War PAL PLATINUM używaną ,ale w bdb stanie nie porysowana jak nowa. I o dziwo mi gra nie działa. Mój PS2 nie może odczytać płyty wciąż pokazuje się "reading disc" i płyty nie widzi. Wszystkie inne gry mi odczytuje nawet inne PLATINUM ,ale tej akurat nie (złosliwość rzeczy martwych ,bo przecież ja bardzo chcę w nią zagrać). Nie wiem czy to ma cos do rzeczy ,ale podobnie mam z Soul Calibur II normalna PAL tylko ,że tam mam takie chwilowe przycinki ,że nie chce się wczytać ,ale po wyjęciu i włożeniu płyty wszystko gra. Próbowałem już metody z pionowym postawieniem konsoli ,ale to i tak nie daje rady. Przedmuchiwałem konsolę pod małym ciśnieniem i dalej nic. Zmieniłem kartę pamięci również nic nawet telewizor zmieniłem i też :/ Mi pomysły się już wyczerpały może coś zaradzicie? Może obejdzie się bez rozkręcania

Pozdrawiam oraz czekam na pomoc
hipon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 20:00   #14
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,916
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nie obejdzie się. Wyczyść soczewkę z kurzu i zmień smar na prowadnicach. Będę to powtarzać do obłędu. ;P
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 20:04   #15
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.11.2009
Posty: 8
hipon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Aha ok.
Nie ukrywam w tym temacie jestem laikiem jak mało kto ;] Czy mógłbym prosić o wskazanie na zdjęciu ,które to są prowadnice i jaki ten olej tam wymienić (może być hipol lub jadalny?) oraz gdzie znajduje się ta soczewka i jak ją wyczyścić
hipon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO