Powrót   Forum CDRinfo.pl > Konsole > Konsole > Hardware

Hardware Problemy, dyskusje o konsolach, akcesoriach i sprzęcie.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 22.07.2007, 07:52   #1
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.11.2004
Lokalizacja: Grudziądz
Posty: 55
grudziadz1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Swap Magic 3.8 CD dziala a SWAP 3.8 DVD nie dziala !!!

Witam !

Mam pytanko co z tym fantem zrobic i co poradzicie ?

Mam PS2 slim i uzywalem do tej pory do odpalania kopii plyt SWAP Magic 3.8.

Dzisiaj probowalem chyba 20 razy i okazalo sie ze jak chce odpalic plytke DVD Swap Magic to pojawia sie na ekranie blad plyty DVD.

Mysle sobie sprobuje odpalic Swapa CD i ..... o dziwo za kazdym razem jak mam SWAPA CD to konsola odpala.
Jak myslicie czy przyczyną jest zuzycie plyty DVD SWAP ?

Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem z odpalenie plytki SWAP DVD ?

Czy to oznaka ze musze ponownie zakupic Swapa a moze jest mozliwosc reanimowanie plytki Swap DVD ?

Pozdr Andrzej
grudziadz1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.07.2007, 09:04   #2
-=Advokat^Diabła=-
 
Avatar użytkownika Desden
 
Data rejestracji: 14.02.2005
Lokalizacja: Spira - real zone
Posty: 1,391
Desden zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To jest totolotek temat stary jak świat: albo działa od strzała swap CD albo swap DVD jeden albo drugi nie wskakuje odrazu, a konkurent wskakuje uroki swapa.
__________________
Jesteś dzieckiem NEO to nie pisz do mnie!
Desden jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.07.2007, 09:29   #3
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.11.2004
Lokalizacja: Grudziądz
Posty: 55
grudziadz1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czyli rozumie ze ulegla uszkodzeniu plytka Swapa DVD ?

Tylko teraz problem skoro piszesz ze jedna dziala a druga nie dziala to kupujac plytke Swapa 3.8 DVD jaka mam gwarancje ze bedzie mi dzialac ?
grudziadz1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.07.2007, 17:00   #4
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,767
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nigdy nie korzystałem ze Swapa, ale słyszałem, że z czasem płyta zaczyna pękać, ale Ciebie to zdaje się nie dotyczy.

SM musi być w bardzo dobrym stanie - te płyty są szczególnie wrażliwe na rysy (ze względu na budowę nośnika).

Co ja Tobie polecam to skopiowanie Swapa DVD i uruchamianie go z karty pamięci. Waży jakieś 3MB, ale po spakowaniu zlibem wyjdzie jakieś 600KB + moduły ofkoz. Oczywiście musisz wkładać potem oryg. płytę DVD, żeby konsola rozpoznała płytę i dopiero swapować na kopię.

Innymi słowy: wkładasz SMCD, uruchamiasz nim SMDVD z memorki, wkładasz oryg. dvd (odświeżanie TOC - KONIECZNIE, czy potrzeba czy nie to w tym wypadku jest niezbędne, aby napęd konsoli "przepuścił" płytę), swapujesz na kopie.



PS: A może Twoja konsola przestała już czytać DVD?
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter

Ostatnio zmieniany przez Berion : 24.07.2007 o godz. 17:05
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.08.2007, 17:50   #5
Bywalec
 
Data rejestracji: 07.11.2004
Lokalizacja: Grudziądz
Posty: 55
grudziadz1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wiem czy to napisac a noz sie komus przyda;

Po oczytaniu sie w Internecie zastosowalem bardzo stary sposob aczkolwiek ktory u mnie sprawdzil sie i Swap DVD odpala jak na razie za kazdym razem.

Co takiego zrobilem ?

Juz spiesze z informacja , po prostu na plyte Swapa DVD ( nie smiac sie !!!) nanioslem kilka razy paste do zebow ( Blendamet czy jakos tak podobnie) nastepnie sciereczka wykonywalem okragle ruchy wcierajac paste w plyte az pasta nie byla widoczna na plycie.

Bodajze za 3 razem wykonywania tego "patentu" wkladam plytke do PS2 i tu szok plytka odpalila i jak na razie uruchamialem kilkanascie razy i za kazdym razem konsola odpalila.

Korzystalem z tego

Cytat:
Problemy z odczytem danych z płyty CD/DVD?
Oto jak temu zaradzić (po każdym kroku sprawdź czy płyta daje się odczytać):

1. Wyczyść płytę, najlepiej przy użyciu specjalnej szmatki (np. takiej, jakiej się używa do czyszczenia okularów). Nawet drobny kurz może powodować błędy odczytu. Czyszczenie płyty należy wykonywać ruchami cyklicznymi zaczynając od środka płyty i kontynuować w kierunku zewnętrznym.

1b. Jeśli płyta jest bardzo zabrudzona możesz ją przepłukać ciepłą wodą. Pamiętaj jednak by pozostawić płytę, aż wyschnie, by ani kropla wody nie została na powierzchni. Nie używaj ściereczek, ani suszarki!

2. Spróbuj odczytać płytę. Jeśli płyta nie daje sie odczytać- spróbuj użyć innego napędu. Czasem warto przejść się do znajomych. Każdy napęd wykorzystuje inne algorytmy korekcji błędów. Zwłaszcza napędy nowe oraz nagrywarki dobrze sobie radzą z porysowanymi płytami.

3. Użyj programu do odczytu danych z porysowanych płyt. Programy takie w momencie natknięcia się na trudny do odczytania obszar płyty próbują wielokrotnie odczytywać dane. Często w takiej sytuacji program odczytuje z tego samego obszaru różne dane. Wybieranie tych danych, które zostały odczytane najczęściej często okazuje się dobrym wyjściem.

4. Wypoleruj płytę z użyciem specjalnego płynu sprzedawanego w zestawach do domowego użytku. Cena takiego płynu zwykle nie przekracza 20 zł. Możesz spróbować zamiast płynu użyć pasty do zębów. Niewielką ilość pasty/płynu nanieś na płytę, a następnie dokładnie wypoleruj szmatką całą powierzchnię krążka. Jeśli użyłeś pasty do zębów- umyj płytę i pozwól jej wyschnąć.
5. Możesz spróbować nawoskować płytę przy użyciu wosku samochodowego, bezbarwnej pasty do butów oraz wosku do mebli. Wypoleruj płytę szmatką.

6. Jeśli mimo wykonania wszystkich tych kroków Twoja płyta nie daje się odczytać możesz zanieść ją do specjalnego punktu odzyskiwania danych. W punktach takich używają bardzo zaawansowanego sprzętu i potrafią odzyskać dane z naprawdę poniszczonych płyt. Usługa taka zwykle nie kosztuje dużo (kilkanaście zł). Adresów firm możesz poszukać w internecie. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy- możesz przejść do kolejnego punku.

7. Dane przechowywane na płytach można często znależć w internecie. Przy użyciu programu do zgrywania danych z płyt możesz przegrać dane na dysk. W przypadku błędu odczytu określonego bajta- program w jego miejsce wstawi 0 i będzie kontynuował odczyt. Tak odczytany plik może zawierać wiele zer w miejscu faktycznych danych, ale zwykle większość da radę odczytać. Teraz musisz poszukać dokładnie takich samych plików w internecie. Warto tutaj polecić programy p2p do obsługi sieci BitTorrent. Jeśli uda ci się znaleźć dokładnie taki sam plik w sieci wówczas rozpocznij jego ściąganie. Zapauzuj. Wyłącz program p2p, podmień ściągnięty fragment pliku na plik, który odczytałeś z płyty. Uruchom program do ściagania i odpauzuj ściaganie. Program powinien sprawdzić, które fragmenty pliku są poprawne, a które zostały wyzerowane. Następnie rozpocznie ściaganie tylko brakujących fragmentów.

8. Metoda bardzo mocno ryzykowna. Z naszych testów wynika, że pozwala odczytać dane z bardzo mocno porysowanych płyt. Trzeba jednak dużej cierpliwości. Porysowane miejsca płyty należy podgrzać nad świeczką. Podgrzewamy przez kilka sekund (2-3, maksymalnie 5). Następnie schładzamy płytę (można podmuchać) i sprawdzamy czy daje się odczytać. Jeśli nie- znowu podgrzewamy nad świeczką i po 3 sekundach sprawdzamy czy daje się odczytać. Podgrzewany plastik płyty zaczyna się topić i rysy zostają zasklepione. Jeśli jednak zbytnio podgrzejesz płytę może się ona wygiąć. Wygiętej płyty nie warto wkładać do napędu, bo można uszkodzić napęd.

9. Metoda dosyć dziwna, ale podobno przynosi dobre rezultaty (będziemy musieli kiedyś ją przetestować). Porysowaną płytę należy umieścić w zamrażarce na kilka godzin, czasem dni. Po tym czasie płytę należy wyjąć i odczekać aż jej temperatura zbliży się do temperatury pokojowej.
Jak nie dopuścić do straty danych?

1. Zawsze rób kopie zapasowe danych. Płyty CD i DVD są na tyle tanie, a nagrywarki szybkie, że nagrywanie w 2 kopiach nie jest tak wielkim wyczynem. Jedną płytę podpisz "Kopia". Używaj tylko tej nie podpisanej "Kopia". Gdy będziesz miał problemy z jej odczytem- odczytaj dane z "Kopii", a następnie przegraj kopię na nową płytę. Nową płytę nazwij "Kopia2" i od tego czasu z niej nie korzystaj.

2. Przechowuj płyty w pudełkach. Papierowe koperty oraz spindle (cake boksy) są znacznie tańsze, ale nie stanowią dobrej ochrony przed porysowaniem.

3. Nie przechowuj płyt w nasłonecznionych miejscach.

4. Unikaj pożyczania płyt, których kopii zapasowej nie posiadasz

5. Dane tymczasowe przechowuj na pamięciach flash zamiast na płytach RW (CD-RW, DVD+Rw, DVD-RW).
grudziadz1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2008, 13:12   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.02.2008
Posty: 1
Dames12 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Nigdy nie korzystałem ze Swapa, ale słyszałem, że z czasem płyta zaczyna pękać, ale Ciebie to zdaje się nie dotyczy.

SM musi być w bardzo dobrym stanie - te płyty są szczególnie wrażliwe na rysy (ze względu na budowę nośnika).

Co ja Tobie polecam to skopiowanie Swapa DVD i uruchamianie go z karty pamięci. Waży jakieś 3MB, ale po spakowaniu zlibem wyjdzie jakieś 600KB + moduły ofkoz. Oczywiście musisz wkładać potem oryg. płytę DVD, żeby konsola rozpoznała płytę i dopiero swapować na kopię.

Innymi słowy: wkładasz SMCD, uruchamiasz nim SMDVD z memorki, wkładasz oryg. dvd (odświeżanie TOC - KONIECZNIE, czy potrzeba czy nie to w tym wypadku jest niezbędne, aby napęd konsoli "przepuścił" płytę), swapujesz na kopie.



PS: A może Twoja konsola przestała już czytać DVD?





A jakie pliki trzeba wrzucic na memorke bo mam sm dvd z neta sciagnalem i niewiem jakie pliki wsadzic na memorke pozdro
Dames12 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2008, 16:57   #7
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,767
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Wszystkie oprócz dummy. Przeczytaj regulamin forum CDRinfo.pl.
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2008, 14:06   #8
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 18.04.2008
Posty: 3
damian14ziom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jol mam problem zalorzylem wszystkie blokady nagralem obraz na plyte i swap niechce chodzic

prosze o pomoc z gury dzieki

Ostatnio zmieniany przez Berion : 21.04.2008 o godz. 14:42 Powód: //dp; co to ma wspólnego z tym tematem...?
damian14ziom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2008, 07:22   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.04.2008
Posty: 11
Bersek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Mam taki sam problem co aBuSaJe, z tym że u mnie płyta DVD nigdy się nie bootuje, nawet po wyłączeniu konsoli na jakiś czas...Wymieniłem płytę u sprzedawcy i dalej to samo. Nie ma mowy o zjechanym laserze bo konsola ma dwa tygodnie i była rzadko używana, inne płyty DVD i CD czyta normalnie tylko z tym badziewiem jest problem. Płyta na pewno nie jest porysowana bo testowałem już dwie od razu po wyciągnięciu pudełka. (Chyba, że odesłali mi znowu tą samą). Acha jeszcze opiszę jak to wygląda, otóż płytka pokręci się niemrawo (na tyle wolno, że widać promień lasera prześwitujący przez płytę), poszumi, następnie pojawia się menu PS2, wybieram Browser i na ekranie pojawia się uroczy napis "This disc could not be read". Proszę o pomoc bo już nie wiem co robić :/
Bersek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2008, 08:57   #10
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,767
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Laser nie daje rady, naprawdę. Swap jest dość dziwnie wytłoczony i sprawia problemy nawet i na większości napędach komputerowych.

Nie używam tego wynalazku, ale może spróbuj coś takiego: SMCD -> ZoneLoader -> kopia gry (tylko pewnie TOC trzeba będzie odświeżyć).
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2008, 16:09   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.04.2008
Posty: 11
Bersek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Laser nie daje rady, naprawdę. Swap jest dość dziwnie wytłoczony i sprawia problemy nawet i na większości napędach komputerowych.
Czyli mam rozumieć, że po prostu trafiłem na złą płytę Swapa?

Cytat:
SMCD -> ZoneLoader -> kopia gry (tylko pewnie TOC trzeba będzie odświeżyć).
Próbowałem odpalić SMDVD na takiej zasadzie, że włączyłem SMCD i podmieniłem na DVD. Efekt był taki, że pojawił się znany napis na czerwonym tle Chyba, że chodziło Ci o coś innego.
PS. Na poprzedniej płycie dopatrzyłem się takiego hmmm. mniej więcej 3cm, łukowatego wybrzuszenia na 1 "okręgu", na tej wymienionej widzę to samo (identyczne). Więc albo to jest normalne, albo mnie po prostu **** i przysłali znowu tą samą płytę. :/
PS. Gdyby ktoś tutaj posiadający SMDVD zobaczył czy ma takie coś byłbym bardzo wdzięczny

Ostatnio zmieniany przez Bersek : 24.04.2008 o godz. 16:55
Bersek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2008, 21:21   #12
vault dweller
 
Avatar użytkownika Berion
 
Data rejestracji: 24.06.2004
Lokalizacja: rom0:/
Posty: 13,767
Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Berion jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Dwa razy pod rząd raczej nie sposób trafić na wadliwą płytę.

---

(...) A czy Zone Loader ma taką samą nazwę jak Swap Magic? Nie? No to chyba jednak nie to samo Einsteinie.

---

Wybrzuszenie? Tzn? Zrób może zdjęcie. Swap Powinien wyglądać tak (ostatnie zdjęcie na dole):
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/k...ki/strona2.php

IMO dostałeś tą samą. ;]
__________________
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

Moje dev studio, facebook, twitter
Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.04.2008, 21:58   #13
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 24.04.2008
Posty: 11
Bersek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zdjęcia nie zrobię bo mam problem z USB...nvm
http://img98.imageshack.us/img98/1019/ps2cdvdsmuy3.jpg
Zaznaczyłem w paincie jak mniej więcej duże to jest.
Dobra, koniec tematu. Płyta wadliwa i już.
Co do ZoneLoadera to sorry, ale nie wiem o co chodzi.
Dziękuję za pomoc
Bersek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO