Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Odzyskiwanie danych

Odzyskiwanie danych Dyskusje poświęcone odzyskiwaniu danych z dysków twardych i pamięci flash

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 14.05.2011, 10:24   #1
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.05.2011
wielkoduszny w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odzyskiwanie danych po formacie z ntfs do hfs+

Witam wszystkich.
Jakie byloby najlepsze narzedzie do odzyskania 200GB danych po formacie do hfs+ (osx) z partycji ntfs? Popieprzylem sobie nazwy dyskow, bo mam podobne i wywalilem ta, gdzie mialem mega cenne dane (tak mnie naszlo na testowanie innego systemu i niestety po imprezie, dlatego pomylka uzasadniona Na partycje nic a nic nie nagrywalem po tej akcji. I pytanko, czy jest opcja odzysku w locie? Nie mam obecnie tyle wolnego miejsca na innych dyskach, a znajomi tez nie dysponuja odpowiednia iloscia. Jesli sie tak nie da, to jakos skombinuje od kogos hdd z 200GB. Siedzie teraz na HIREN'S boot najnowszym na XP (pod usb), bo nie mam zadnego systemu Ale wole zapytac Was, ktorym narzedziem najlepiej to zrobic i czy nie lepiej by bylo podpiac HDD do Maca i tam probowac Help me please, bo tam mam dane zbierane nascie lat, a jakie, to juz inna sprawa ;P
wielkoduszny jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.05.2011, 17:01   #2
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jarson jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jarson jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jarson jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jarson jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jarson jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jarson jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jarson jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jakim narzędziem zmieniłeś system plików i w jaki sposób: sformatowałeś partycję ntfs, czy tylko ją przekonwertowałeś?

Tablicy partycji raczej się w tym przypadku odzyskać już nie da (została zapewne skutecznie nadpisana nową), więc bez dodatkowego miejsca na odzyskane dane raczej się nie obędzie.
Stary 14.05.2011, 18:17   #3
Nowy na forum

Zapewne nie, ale sprbowac musze, tzn na inny dysk I ktore narzedzie bedzie de best z uwagi na obecny system plikow

Aha, format poszedl poprzez instalacje Mac OS X 10.5.6, distro iDeneb 1.4 :/

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 14.05.2011 o godz. 19:40 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum.
Stary 14.05.2011, 20:54   #4
Nowy na forum

Przepraszam, ze nie edytuje, ale juz too late Powiem tyle, ze potrafie sie odwdzieczyc za jakakolwiek pomoc. Problem jest glownie z uwagi na brak miejsca i system, w jakim dysk zostal sformatowany. Masa programow nie widzi usunietego systemu plikow. Masakra i obgryzanie pazurow Help
Stary 15.05.2011, 01:40   #5
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Directory Snoop pod Windows? Makowe narzedzia odzyskuja z HFS+, ty miales dane na NTFS wiec musisz dzialac pod Windows. I oczywiscie odpada odzyskiwanie w locie - musisz miec drugi dysk i liczyc sie z utrata struktury katalogow i oryginalnych nazw plikow. Dane odzyskasz, ale nie w formie i hierarchii w jakiej miales je dotychczas...

Wiadomość wysłana z  iPhone przy użyciu Tapatalk
Stary 15.05.2011, 10:07   #6
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez wielkoduszny Podgląd Wiadomości
Witam wszystkich.
Popieprzylem sobie nazwy dyskow, bo mam podobne i wywalilem ta, gdzie mialem mega cenne dane (tak mnie naszlo na testowanie innego systemu i niestety po imprezie, dlatego pomylka uzasadniona ;P
Pytanie podstawowe - jak cenne sa te dane?
Bo z doświadczenia wiem, ze odzysk taki, po formacie na HFS jest bardzo trudny, i w zasadzie, nie ma takich programów które to zrobią.
Dlatego, jeżeli są dla ciebie warte 2K+ , idź do firmy odzyskującej (z zaznaczeniem - większość nie potrafi odzyskiwać z partycji Macowych),
jak mniej , walcz sam

To jest kara, za piracenie systemów. Zemsta Jobbsa na Gatesie
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2011, 12:37   #7
Nowy na forum

M@X - zdaje sobie sprawe, ze bedzie to trudne. Moj znajomy mowil mi, ze jest jakies narzedzie na maca, ktore sobie poradzi w takiej sytuacji, ale jeszcze nie dostalem info z nazwa narzedzia. Sprawdze, co ma do zaoferowania programik, o ktorym piszesz. Dzieki.

yahol - Dane sa cenne, choc nie dysponuje taka gotowka, a kredytow nigdy nie biore ;P
Ja chcialem tylko przetestowac dzialanie W pracy siedze na Tigerze i sam sie zastanawiam nad kupnem Maca, zwlaszcza iz oprogramowanie, na ktorym pracuje smiga zdecydowanie lepiej na tym systemie. Tylko nie mialem do czynienia osobicie z wersjami wyzszymi niz Tiger No i udalo mi sie go zainstalowac, bez kextow do paru urzadzen, ale sie udalo Tylko lata mi to, bo moje dane uciekaja w eter :/

Powinna byc jednak mozliwosc odzyskania - skoro przy instalacji masz mozliwosc formata 35x, to chyba z jakiegos powodu
Moj poszedl raz

Panowie i Panie (sa tu jakies? ) jeszcze jakies wskazowki? Nikt nie mial takiego problemu?

Anyway dzieki za podjecie dyskusji
Stary 15.05.2011, 13:58   #8
Głupi Yasio

yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Nie rozumiemy się:
-ty nie potrzebujesz narzędzi do Maca!!!
-ty potrzebujesz narzędzi do odzyskiwania plików z NTFS, na Windows.
Taki program który będzie sekwencyjnie odczytywał dysk HFS z odzyskiem zapisu NTFS!!!
Rozumiesz różnicę?
Takie coś jak Data Rescue - co pracuje na Macu a odczytuje/zapisuje albo FAT32 albo HFS.
Bo w NTFS nie potrafi.
Żaden Macowy program nie zapisze plików w NTFS, co najwyżej FAT.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Stary 15.05.2011, 14:14   #9
Nowy na forum

yahol - Te narzedzia, ktore wykrywaja HFS+ pod winde nie widza starego systemu.
Widza obcy system i za cholere nie moga wykryc starej partycji z ntfs.
Rozumiem roznice.
Dlatego nadal nic jeszcze w temacie noe zrobilem, bo szukam narzedzia,
ktore wykryje hfs+ i to, ze nadpisalo stary system z mozliwoscia odzysku.
I tu jest peroblem. Mi to lata spod jakiego systemu.
Mam chwilowo os x'a i moge na nim cos podzialac, bo dobrze smiga pomijajac obecnie
nieistotne elementy - ethernet, audio i grafa.
Ale jak jest narzedzie pod winde, to tym lepiej, tylko ktore da mi taka mozliwosc?

I o to sie rozchodzi.

Yahol - jeszcze raz dzieki za zainteresowanie temamtem
Stary 16.05.2011, 17:33   #10
____

Data rejestracji: 26.05.2000
Misiek4 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Sprobuj przeskanowac caly dysk za pomoca CnW...

Masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2011, 19:37   #11
Nowy na forum

Dziekuje Wam. Zamowilem sobie z Allegro dysk zewnetrzny 1TB i wtedy sie okaze, co moge zrobic I dam oczywiscie znac, jakie efekty zdolam osiagnac Nadal jakby ktos kiedys mial podobny problem, to prosze o odzew
Stary 16.05.2011, 19:54   #12
Głupi Yasio

Mam dość szalony i ryzykowny pomysł, ale napisze o nim jak już nie będzie żadnych szans
Stary 16.05.2011, 20:06   #13
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Chyba nawet wiem jaki ;-P...

Wiadomość wysłana z  iPhone przy użyciu Tapatalk
Stary 17.05.2011, 09:16   #14
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
Mam dość szalony i ryzykowny pomysł, ale napisze o nim jak już nie będzie żadnych szans

Zżera mnie ciekawość Może co nieco nam opowiesz? ;P
Dysk już mam i teraz tylko czekam na koniec pracy

Ostatnio zmieniany przez wielkoduszny : 17.05.2011 o godz. 09:16 Powód: Zapomniałem coś dopisać ;)
Stary 17.05.2011, 10:01   #15
Głupi Yasio

Poczekajmy na rezultaty pracy CnW Data Recovery lub GetData.

A poza tym jestem ciekaw jaki pomysł ma M@x, wiec może on pierwszy
Odpowiedz na post

Tagi
format, hfs+, odzyskiwanie skasowanych danych

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia: