![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Odzyskiwanie danych Dyskusje poświęcone odzyskiwaniu danych z dysków twardych i pamięci flash |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
vault dweller
![]() Data rejestracji: 24.06.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Skasowana tablica partycji
Przez nieuwagę, głupotę itd. skasowałem (nadpisałem?) tablicę partycji w programie GParted (opcja Create new partition table). A miałem tylko usunąć sobie ją na pendraku... pośpiech.
![]() Teraz pytanie: czy da się przywrócić wszystkie dane (np. z MFT), ewentualnie czy w ogóle da się przywrócić (są jakieś kopie?) całą tablicę? Były tam systemowa Win7, siódemka, dwie na których mi zależy (też NTFS) i dwie EXT4. Poeksperymentowałbym sam, ale nie mam tak dużego dysku aby zrobić posektorową kopię (nawet z kompresją) tego dysku. Także próba może być tylko jedna, a dane w miarę ważne.
NIE odpowiadam na wiadomości prywatne z pytaniami dotyczącymi problemów z konsolą, jej osprzętem i sceną. Od tego jest forum! Wszystko co chciałbyś wiedzieć o: | PSX | PS2 | PS3 | Xbox | mUj SwEeTaŚnY Bl0gAs3k
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeżeli to Cie pocieszy to ja też kiedyś pomyliłem urządzenia i "wypaliłem" obraz ISO na zewnętrznym dysku USB 500GB
![]() Jeżeli tylko partycja zniknęła, to moze jakiś program skanujący powierzchnie dysku w poszukiwaniu partycji? PC Inspector File Recovery?
![]() ![]() Desktop: Q8300@3.3Ghz, Foxconn P35A, 4GB DDR2 GeIL Black Dragon 1066Mhz, Sapphire HD5670@850Mhz, Pioneer DVR112L+BDR205, openSUSE x64, Serwer: VIA C3 Nehemiah@1.4Ghz, 768MB DDR, 8GB ST1.2 Microdrive, 500GB HDD, openSUSE x86 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
vault dweller
No właśnie GParted długo myśli i na koniec pokazuje bzdury, a Test Disk po Quick Scan (nie mogę się doszukać tam opcji Deep Scan) pokazuje mi tylko jedna partycję NTFS, która niby ma 100GB, kolejna znaleziona już poprawna z EXT4 i można nawet kopiować pliki. No ale nic nie ruszam, bo zależy mi na tej jednej NTFS.
Wszystkie chwalone programy do odzysku są dla Windowsa, a ja nie mam jak go uruchomić. Nie mam żadnego dodatkowego dysku, a z USB nie wstanie... Także w grę wchodzą bootowane wynalazki z USB/CDVD i odzysk tylko na USB. Na chwilę obecną jeszcze nic z tym nie robiłem i zniknęła tylko tablica partycji. Tylko i aż. MFT był czyszczony kilka dni temu, ale to co mnie interesuje powinno w nim być.@Sobrus Średnio mnie to pocieszyło. ![]() - - - Przyszła mi jeszcze jedna myśl do głowy, ale nie wiem czy nie jest to kretyński pomysł. Otóż, przywrócenie dwóch pierwszych partycji z obrazu, który mam i dopiero wtedy przeskanować resztę sektorów jakimś wynalazkiem pod Windę. Pytanie tylko czy jest to obraz 1:1 (ten który tworzy Windows) i czy odtworzy go tak jak było, czyli na dokładnie tych samych sektorach - wtedy jeśli dobrze myślę, nie nadpisze mi żadnego nas których były pozostałe partycje.
NIE odpowiadam na wiadomości prywatne z pytaniami dotyczącymi problemów z konsolą, jej osprzętem i sceną. Od tego jest forum! Wszystko co chciałbyś wiedzieć o: | PSX | PS2 | PS3 | Xbox | mUj SwEeTaŚnY Bl0gAs3k
Ostatnio zmieniany przez Berion : 17.11.2011 o godz. 15:45 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
vault dweller
No i po strachu.
![]() Dla nieszczęśników którzy zrobią sobie taki kłopot jak ja w przyszłości: Ściągnąłem GParted, żeby nie mordować się syslinux. Wrzuciłem go na pendrive'a przez Unetbootin i odpaliłem na komputerze ofiary. Odpaliłem terminal, wstukałem: Kod:
sudo testdisk Testdisk umożliwia skopiowanie danych, ale jak się ma jednego pendrive'a... A na tego samego nie mogłem bo GParted wrzucił cały vfs do RAM. Może można zamontować go ręcznie przed uruchomieniem testdiska, ale juz nie miałem ochoty sprawdzać... tym bardziej, że wygonili nas strażacy na dwór bo ktoś postanowił zasnąć z petem w wyrze... Na szczęście było potem do czego wracać.
Ostatnio zmieniany przez Berion : 17.11.2011 o godz. 22:32 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() |
TestDisk robi robote. Polecam każdemu...
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| skasowana partycja, testdisk |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Problem z zamianą litery partycji systemowej | WODZU1972 | Komputery | 5 | 07.01.2010 13:28 |
| Łączenie partycji, problem | grafis | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 10 | 09.10.2008 11:23 |
| jak odzyskac indeksy na jednej z partycji?? | kompan | Off topic | 7 | 10.11.2005 19:24 |
| Tworzenie obrazu partycji na CD | bubba | Off topic | 3 | 06.02.2004 20:50 |
| Partition Magic i poszerzanie/zmniejszanie partycji | CIAPEK | Off topic | 11 | 23.05.2003 13:55 |