![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video). |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.10.2007
![]() |
Nawigacja do Mazdy 6 (3,RX-8)
Witam.
Przejrzałem wszystkie posty z ostatnich 12 miesięcy dotyczące płyt do nawigacji. Niestety niewiele znalazłem, a i kopiowanie płyt jest mi raczej obce. Miesiąc temu kupiłem Mazdę 6 z fabryczną nawigacją i oryginalną płytą. Co prawda pokrycie Polski i reszty demoludów jest równie dobre jak Kamczatki (czytaj piekna biała plama), ale na zachód od Odry i Nysy jest juz wystarczająco dobrze, żeby tego używać (z korespondencji z NAVTEQ właśnie przejętego przez Nokię wynika, że w listopadzie będzie nowa płyta ze słabiutko pokrytymi demoludami, a w przyszłym roku ma być nieco lepiej). Próbowałem się czegoś dowiedzieć na największym polskim forum Mazdy Mazdaspeed.pl, próbowałem po znajomych, którzy mieli co nieco do czynienia z kopiowaniem płyt... I doopa... Dodam, że dwa emaile do producenta płyty spełzły na niczym. Ani nie obiecują wymiany płyty w przypadku uszkodzenia nośnika ani nie chcą powiedzieć jak toto skopiować... Jutro spróbuję uderzyć jeszcze do Mazda Deutschland, ale wielkich nadziei sobie nie robię... Do rzeczy... Chciałbym zrobić kopię. Płyta wygląda tak: ![]() Płyta ma 3,03GB, a na jej zawartość składają się tylko pliki z rozszerzeniem *.SDL (chyba, że jakieś pliki są ukryte ): Co to za dziwny format *.SDL ?? Producent ww. płyty na dwa emaile nie odpowiedział na pytanie czy wymienią mi płytę w przypadku jej uszkodzenia fizycznego ani w jaki sposób mogę ją skopiowac na własny użytek. Postanowiłem więc spróbować samemu. Najpierw standardowo Nero na płytę TDK DVD+R x16 z prędkością x2 w nagrywarce SONY DW-Q28A (oznaczenia nie jestem pewien). Czytnik w aucie jednak płyty nie rozpoznaje. Coby nie wydać fortuny na zabawy z kopiowaniem na różne sposoby tej płyty, postanowiłem poczytać o kopiowaniu zabezpieczonych płyt. Ściągnąłem kilka programów do sprawdzenia ewentualnych zabezpieczeń: http://www.cdrinfo.pl/cdr/zabezpieczenia.php Niestety żaden program nie wykrył żadnego zabezpieczenia: 1. A-Ray Scanner po uruchomieniu wszystkich trzech skanowań (Directory, Sector i podstawowe: ![]() 2. DiscScanX: ![]() 3. BurnOut: Dodam, że ww. próby zbadania zabezpieczeń Czyżby płyta nie była zabezpieczona? Tylko jak ją skopiować ![]() Jakiś inny program do wykrywania zabezpieczeń? A może kombinacja producenta czystej płyty, rodzaju ("+" lub "-"), prędkości nagrywania...? Mamy rok 2007, a płyta pochodzi 2001. Jeśli tam jest jakieś zabezpieczenie, to prawie na pewno ktoś już musiał je złamać... 8) Ma sens próba na tej samej płycie ustawić BookType na DVD-ROM przed nagraniem (jest to w ogóle możliwe)? P.S. To mój pierwszy post na tym Forum, mam nadzieję, że nie złamałem jakichś reguł...
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witamy na forum.
1. Spróbuj nagrać płytę Alcoholem 2. Nagrywaj szybciej, niż x2. Optymalna prędkość to x8-x12 3. Jeżeli napęd sprawdza, czy płyta jest tłoczona, zmiana BookType może pomóc. Z resztą trzeba czekać na Ghosta - może on coś poradzi
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Kurczę, na Forum zwykle radzono, żeby nie Alcoholem, a Clone'm...
Tu też zwykle pisano, żeby nagrywać wolno... Cytat:
Zaczekam, nie spieszy mi się... Dzięki za porady... P.S. Patrzyłem w FAQ, ale nie znalazłem nigdzie inforamcji jak (albo jakim programem) sprawdzić, kto jest fizycznym wytwórcą nośnika... |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Registered
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jak sprawdzić kto jest producentem nośnika odpowiedź: KLIK
Ostatnio zmieniany przez romanesco : 05.10.2007 o godz. 07:22 |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
A przy okazji mały OT... A jak zmienić BookType w Nero 6.6? Wystarczy w Nero CD-DVD Speed: - Opcje -- User Interface --- Disc Invo (DVD) ustawić na "Book Type"? A co oznacza "Disc Type"? DVD+R? Ostatnio zmieniany przez Maciej Loret : 05.10.2007 o godz. 07:28 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered
Nie ma sprawy
Po to w końcu to forum jest, żeby sobie wzajemnie pomagać.A po co chcesz zmieniać wartość pola book-type
Ostatnio zmieniany przez Bartez : 05.10.2007 o godz. 09:24 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Registered
Z tego, co ja się orientuję, wartość pola book-type ustawia się w zależności od rodzaju nośnika, na jakim chce się nagrywać. Przykładowo: nagrywamy komuś płytę i nie wiemy na jakim sprzęcie będzie ona odtwarzana. Wtedy najbezpieczniej ustawić wartość na DVD-ROM, wtedy każdy odtwarzacz (zwłaszcza starszej generacji) bez problemu odczyta każdą płytę. Nowe odtwarzacze powinny odczytywać każde płyty.
|
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Kiedyś jak najbardziej. Dzisiejsze nośniki i nagrywarki są nieco inne. Stosuje się inne barwniki, nieco inne lasery itp. Przy zapis z wolnymi prędkościami jest więcej błędów, niż w nieco większymi. Było to wielokrotnie udowodnione na naszym forum. Sprawdzić raczej ciężko, ale można to poznać po tym, że napęd bardzo szybko przestaje czytać płytę. Co do BookType, to zależy, jaką masz nagrywarkę, bo nie wystarczy tylko ustawić w programie, ale nagrywarka musi jeszcze obsługiwać tę funkcję. Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
خبير
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jak Bartez coś powie to nawet doczepić się nie ma do czego
|
|
|
#11 | ||||
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A wracając do merituma... ![]() Jest sens kombinować z kopiowaniem tej płyty czy szkoda czasu i pieniędzy na płyty, bo efekt będzie żaden? Skopiował już ktokolwiek taką płytę i ona działała? Tzn. w czytniku, który sprawdza czy płyty są tłoczone czy nagrywane? Jeśli na oba powuyższ pytania odpowiedź jest twierdząca, to proszę dokładniej napisać jak to zrobić... Tzn., która wersja Alcohola, co poustawiać... |
||||
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered
Osobiście nie używałem Alcohola. Starałem się pomóc i poszukałem Ci, to co dostępne na portalu. Jeśli Cię to nie satysfakcjonuje, może ktoś kto używa, bardziej Ci pomoże
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Dzięki za wysiłek. Nie satysfakcjonuje, bo jak pisałem o nagrywaniu wiem niewiele. Potrzebuję niemal gotowca, żeby spróbować to przegrać (o ile w ogóle da się przegrać). |
|
|
|
|
![]() |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|