Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.04.2006, 23:51   #1
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 27.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czym usunąć wyskakujące okna - SPYWARE ??

Witam !
Problem niby prosty i już poruszany - ale trochę mnie dziś zdziwił - więc zwracam się do Was o radę.
Byłem dziś u sąsiadki - od jakiegoś czasu ma taki problem, że korzystając z IE - po włączeniu ładuje się normalnie strona główna, ale po chwili pojawiają się nowe (wyskakujące) strony z "buźkami" lub tapetami, albo też jakieś anglojęzyczne. Na pierwszy rzut oka wygląda to na Spyware - zainstalowałem Ad-Aware znalazł chyba ponad 200 "śmieci" - ale nic to nie pomogło na w/w problemy.
Zainstalowałem następnie Spybot - też coś znalazł i niewiele pomógł.
Następnie zainstalowałem FF - niby jest na to odporny - niestety jak tylko włączyłem pracę w panelach - nowy panel - np. z tymi buźkami lub np. gazeta.pl
Skanowałem też kompa antywirusem (Norton) - coś znalazł - nic nie pomogło.

Zwracam się więc z prośbą o radę - co zrobić - jakim programem to usunąć (kiedyś coś o takim słyszałem - dobrym do takich wyskakujących stron - ale nie pamiętam nazwy ).
Reinstalacja nie wchodzi raczej na razie w grę - po pierwsze - jeszcze jej nigdy na XP nie robiłem - a po drugie - komp ma tylko jedną partycję

Za rady z góry dziękuję !!

Info - na kompie jest WinXP z SP2

Pozdrawiam serdecznie
ro29
__________________


Ostatnio zmieniany przez ro29 : 07.04.2006 o godz. 00:07
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.04.2006, 00:05   #2
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 18,568
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Czasami reinstalka krocej trwa niz walka z tym gównem, a i nerwy oszczedzasz.
Takie porady chyba widzialem przyklejone na searchengines.pl rozejrzyj sie tam.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 00:35   #3
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 27.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Ogólnie masz może i rację - ale jak napisałem - nie wchodzi ona na razie w grę - więc czekam na rady ...
Znalazłem kolejny program - Spy Sweeper - może on coś pomoże ....

Pozdrawiam
ro29
__________________

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 00:55   #4
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 18,568
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Patrzyles na searchengines? Chyba nie.....
Np.: http://www.searchengines.pl/phpbb203...p?showforum=99
Albo: http://www.searchengines.pl/phpbb203...howtopic=14185
Tam warto sie rozejrzec, Picasso madrze pisze
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 01:29   #5
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 27.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Popatrzyłem i ...
Mądrze pisze, ale roboty może być trochę ...
Zobaczę może jutro przeskanuję którymś z tym programów, wrzucę LOG'a na ich Forum i może ktoś się wypowie (chyba, że sam dam radę - np. jeden z opisów dość dobrze pasuje do sytuacji, z którą się spotkałem - zobaczymy ).

Pozdrawiam i na razie dzięki @grzeniu
ro29
__________________

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 02:25   #6
REi
ClassicGOD
 
Avatar użytkownika REi
 
Data rejestracji: 24.02.2004
Lokalizacja: Tychy
Posty: 3,093
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Witam !
Popatrzyłem i ...
Mądrze pisze, ale roboty może być trochę ...
Zobaczę może jutro przeskanuję którymś z tym programów, wrzucę LOG'a na ich Forum i może ktoś się wypowie (chyba, że sam dam radę - np. jeden z opisów dość dobrze pasuje do sytuacji, z którą się spotkałem - zobaczymy ).

Pozdrawiam i na razie dzięki @grzeniu
ro29
Przejzyj procesy za pomoca process explorer'a ( http://www.snapfiles.com/get/processexplorer.html ) i sprawdz zamykajac po kolei wszystkie podejzane ktory sprawia problemy a portem usun pliki i wpisy w rejestrze z nim powiazane. Jezeli to system xp i nic z listy procesow nie powoduje problemu to pewnie jest to rootkit -na to poradzi tylko format

Cytat:
Napisany przez grzeniu
Czasami reinstalka krocej trwa niz walka z tym gównem, a i nerwy oszczedzasz.
Takie porady chyba widzialem przyklejone na searchengines.pl rozejrzyj sie tam.
Tez tak kiedys rozumowalem ale moj informatyk wybil mi to raz na zawsze z glowy
__________________

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 07:25   #7
Nikoniarz
 
Avatar użytkownika Kris
 
Data rejestracji: 26.01.2004
Lokalizacja: Ostra łąka
Posty: 5,150
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ad-Aware potem SpyBot S&D, zainstaluj jakiegoś firewalla - np. Outpost Firewall Free czy coś innego. Poza tym antywirus by się przydał.

Ja używam NOD32+Outpost+Firefox/Opera i nic, absolutnie żadnych okienek, robactwa, nie mam...
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 12:06   #8
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika skyrider
 
Data rejestracji: 14.07.2004
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 281
skyrider zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
sprawdzałeś tym ?

http://www.microsoft.com/athome/secu...e/default.mspx

zadziwiająco duża skuteczność
skyrider jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 12:22   #9
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 08.09.2004
Posty: 88
sherrif zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprobuj tego, mi kiedys (jak uzywalem IE) pomoglo http://www.trendmicro.com/ftp/produc...cwshredder.exe
sherrif jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 13:38   #10
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,210
Ormianin jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Ormianin jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Ormianin jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Ormianin jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Ormianin jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Ormianin jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Ormianin jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jesli juz nerwy odmowia Ci posluszenstwa a wlaka bedzie jak z wiatrakami... pozostaje Ci tylko zalozyc post na searchengines.pl
Pani Picasso zawsze potrafi wyciagnac z klopotu
__________________
----------
pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 13:44   #11
www.ROVERki.pl
 
Data rejestracji: 24.10.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 107
String zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja tam używam Spyware Doctor i mam śwęty spokój codziennie quick scan, raz w tygodniu full (automatycznie ok 20.00 każdego dnia) i nie znam juz tematu spyware ;-)
Polecam
String jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 23:37   #12
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jezeli to sie "wszylo w IE", to w zasadzie tylko Hijackthis w trybie awaryjnym i wyslij loga na jakies forum gdzie znaja sie na analizie logow tego progsu, to ci powiedza ktore pozycje musisz zabic. To zabije ci to co jest najglebiej - czyli to co sie wmutowalo np. w IE. Bo jak usuwasz smieci przy pomocy np. Adware to te mutacje znow tworza sobie smieci na nowo. Wiec jak juz to wytniesz to posprzataj jeszcze raz. Ja uzuwalem do sprzatania po Hijackthis AVG i Adware. Oprocz tego polecam uzyc FW do blokowania smieci ktore chca sie komunikowac z netem.

Generalnie bardzo dobrym sposobem jest reagowanie od razu - jak cos sie zaczyna walic. Wtedy, gdy juz w miare opanujemy sytuacje, powinnismy wykasowac wszystkie nieznane pliki (wyszukac wszystkie modyfikowane danego dnia) ktore byly STWORZONE mniej wiecej o porze "ataku" - to tak na wszelki.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2006, 23:44   #13
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Nowa Ruda
Posty: 4,478
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Czesto sa tworzone pliki .dll (biblioteki do obslugi NTFS), ktore potrafia mnozyc pliki, nadawac samoistnie prawa administratora dla danego pliku i nie pozowolic go usunac. Ludzie coraz madrzejsze programy pisza
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.04.2006, 23:06   #14
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 27.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Na wstępie przepraszam, że odzywam się dopiero teraz - ale przez prawie dwa dni nie byłem na Forum

Sprawa jest też nadal w "zawieszeniu" - bowiem najwcześniej będę u sąsiadki w poniedziałek lub we wtorek - więc dopiero wtedy zacznę kontynuować "walkę"

W planach mam sprawdzenie programami, które polecali @skyrider, @sherrif, @String , a także Spy Sweeper. Jeśli to nic nie da - to zostaje tylko tak jak pisał @pawelblu - zrobić log i na Forum. Byłem już na tym searchengines.pl i znalazłem nawet opis takiego jednego śmiecia, co dość mocno posuje do tego, co ma sąsiadka (tzn. takie objawy, jak w opisie).

Cytat:
Napisany przez pawelblu
(...) Generalnie bardzo dobrym sposobem jest reagowanie od razu - jak cos sie zaczyna walic. Wtedy, gdy juz w miare opanujemy sytuacje, powinnismy wykasowac wszystkie nieznane pliki (wyszukac wszystkie modyfikowane danego dnia) ktore byly STWORZONE mniej wiecej o porze "ataku" - to tak na wszelki.
Racja - też niedawno miałem jakiś dziwny problem, ale od razu przywróciłem rejestr i pomogło. Niestety co do sąsiadki - z tego co mówiła, te problemy zaczęły się już około ...miesiąc temu !! A tak naprawdę to głównym powodem, dlaczego mnie poprosiła o pomoc, były problemy z pocztą i Outlookiem (nie chciał się logować na serwer poczty mimo dobrego hasła - może to też przez te "śmieci" - ostatecznie problem z jednym kontem usunąłem, ale z tego co mówiła mi w piątek teraz znowu z drugim jest tak samo ).

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Jezeli to sie "wszylo w IE", to w zasadzie tylko Hijackthis w trybie awaryjnym i wyslij loga na jakies forum (...)
Trzeba robić to w trybie awaryjnym ? Bo myślałem, że normalnie ...dobrze wiedzieć ...

Cytat:
Napisany przez Piterniel
Czesto sa tworzone pliki .dll (biblioteki do obslugi NTFS), ktore potrafia mnozyc pliki, nadawac samoistnie prawa administratora dla danego pliku i nie pozowolic go usunac. Ludzie coraz madrzejsze programy pisza
Może i to coś z tym - bo jak pousuwałem różne śmieci przez Ad - Aware i Spybot to potrafiło się pojawić okienko, że nie może odnaleźć czegoś właśnie z biblioteki *dll (jeśli dobrze pamiętam: C:/Windows/system32/rkmps.dll/Dll Get Version )

Dziękuję na razie wszystkim za pomoc
Jak zacznę kontynuować walkę to dam znać o efektach (najbardziej się boję, że niby coś usunę, a dopiero wtedy zaczną się problemy )

A na koniec - ja chyba u siebie też mam jakiegoś śmiecia - bo jak np. wpiszę zły adres w przeglądarkę, albo strona nie istnieje - to ładuje mi się taka wyszukiwarka:
http://www.quickbrowsersearch.com/apps/eps/eps .....
Ale oprócz takiej sytuacji nic złego się nie dzieje - wie ktoś może jak to usunąć ? Używam FF 1.0.7

Pozdrawiam
ro29
__________________


Ostatnio zmieniany przez ro29 : 08.04.2006 o godz. 23:10
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.04.2006, 23:27   #15
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,272
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Chyba nie ma takiej zasady ze trzeba, ale lepiej tak. Ja zlapalem takiego smiecia ze nie moglem uruchamiac przeglarki procesow, nie moglem nawet nic rozpakowac - wszystko wywolywalo jakistam blad - moglem wchodzic tylko na jedna strone, ogolnie to byla jakas mutacja wirusa mssearchnet - duzo wredniejsza niz wersja podstawowa (m.in byla duzo wieksza nachalnosc do sciagniecia SpywareStrike - niby lekarstwa). Tutaj w zasadzie tylko tryb awaryjny umozliwial zrobienie wogole czegokolwiek.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO