![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1906 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ja w sumie też komputer zmieniałem ponad 4 lata temu i do dzisiaj wystarcza z zapasem ![]() ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1907 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Do gier SSD jest zupełnie zbędny. Jeżeli nie ma za dużo kasy do wydania, to można sobie go darować - gry od tego szybciej działać nie będą. Lepiej dołożyć do proca, grafiki i RAMu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1908 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
krótka piłka ...
ma ktoś na propozycje/zamiennik dla zestawu: - PROCESOR AMD X6 FX-6100 3.3GHz BOX (AM3+)(95W,14MB) ... 451,- - ASROCK 970 PRO3 AMD 970 Socket AM3+ (2xPCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) ... 241,-
![]() |
#1909 |
już nie aktualne ...
co by nie gadać za ta cenę w tym segmencie nie ma konkurencji wiec by postawić "wisienkę na torcie" zamieniłem tylko X6 na X8 ... amen
![]() |
#1910 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.03.2013
![]() |
A tak btw.
To jak to jest z tymi 8 rdzeniami, a raczej z wykorzystywaniem ich przez aplikacje. Bo może jednak warto zrzec się x8 na rzecz i5 ? Cena taka sama, ale faktycznie AMD FX-8350 Eight-Core klasyfikuje sie wyżej od i7 nawet... Wg danych z cpubenchmarka... Rzuci ktoś promień światła dla zagubionego ? ~CK |
![]() |
![]() |
![]() |
#1911 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Obecnie nie ma innego wyjścia jak tylko przemyśleć, jakich aplikacji zamierza się używać i czy te akurat potrafią przeliczać dane paralelnie. Oczywiście nie mówimy tu o programach pocztowych czy biurowych - tym podoła z łatwością jeden rdzeń - tylko o tych najbardziej wymagających jakie zamierzamy uruchamiać.
Dziś większość liczących się aplikacji bez najmniejszych problemów wykorzystuje wielordzeniowe CPU. Warto poza tym pamiętać, że w zastosowaniach domowych częściej uruchamiamy wiele programów jednocześnie, a nie jednego kombajna z którego wyciskamy siódme poty (chyba, że akurat zabieramy się za authoring filmików Full HD z wakacji), a wówczas wiele rdzeni też dobrze się sprawdza. To, co mnie interesuje a nie szukałem jeszcze dokładnie, to jak ma się sprawa z "bardzowielowątkowością". Nie ma bowiem wątpliwości, że każda jedna aplikacja obsługująca wielordzeniowe CPU będzie działała znacznie szybciej na dwurdzeniowym procku niż jednordzeniowym. Jak to jednak jest, kiedy postawimy obok siebie identyczne pod względem architektury CPU np. sześcio i ośmiordzeniowe? Podejrzewam, że wciąż wiele aplikacji nie potrafi efektywnie wykorzystać więcej niż np. 4 rdzeni. Muszę któregoś dnia rozejrzeć się za wnikliwym artykułem analizującego te zagadnienie na konkretnych przykładach. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1912 |
nie chce się tu rozpisywać bo nie ma o czym ale jeśli aplikacja potrafi wykorzystać 2 rdzenie to poradzi sobie z 16 tym bardziej 8
jeśli różnica jest miedzy x8 a x6 jest około 180,- <- amd - to nie ma co się zastanawiać pracuje na 8 rdzeniowym i7 860 juz kilka lat mimo ze zapłaciłem za niego wtedy worek złota to nie żałuje mojemu kochanie tez na nim lepiej sie gra w flash'owe na 8 niz na 2 rdzeniach
![]() |
#1913 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zakupić dwa monitory 24 (może nie za jednym razem, ale docelowo)
i kartę graficzną do budy z zasilaczem 500w, monitory myślę, że przynajmniej na 6-7 lat. Wymagania: - monitor: markowa matryca, możliwość zamocowania czyli VESA i jakieś dobre interfejsy(?) - k. graficzna: nowoczesna, cicha, energooszczędna, jej przeznaczenie nie będzie do gier (na pewno nie główne), współpraca z 2 monitorami Przeznaczenie: - stanowisko dev c/c++/c# technologie MS, - czasem w coś pyknę ze STEAMa ale nie mam dużych wymagań (prawie nie gram). Cena: - za dwa monitory chciałbym się zamknąć w 1300,- - karta graficzna ciężko powiedzieć 200-300,- ? Dzięki za odp.
![]() |
#1914 |
Komunia za pasem...
![]() Jaką płytę Asus'a najlepiej wybrać pod Intela i5-3570K? Jaka karta graficzna w cenie 600-700 zł do giercowania? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1915 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych Troche wypadłem z obiegu ale jak pacze to GF 660 w swojej cenie ~720 nie ma sobie równych i ja bym dopłacił, jeżeli faktycznie to ma być do gier. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1916 |
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
Witam
czy ktoś przymierza się do Haswella ? bo nie ukrywam kusi mnie strasznie i7-4770K ![]() gdyby ktoś miał proszę o pierwsze wrażenia czy Noctua NH-D14 będzie pasowała do LGA 1150 najbardziej cieszy mnie natywne 6x SATA 6G jeśli by moja Noctua NH-D14 pasowała na LGA 1150 ciekawe czy wystarczyło by pasywne chłodzenie bez OC. z MBO to najbardziej mi się podoba GRYPHON Z87 zero zbędnych rzeczy tj. brak PCI brak VGA(D-SUB) i brak gniazd PS2
![]() |
#1917 |
Pingwin specjalista.
Ja się mierzę do Haswella ale i5. Ale mam inne pytanie.
Widział ktoś testy pamięci Kingston KHX1600C10D3B1? 8GB, CL10... Dobra jest?
![]() |
#1918 |
Moderator
Zlotowicz
z pamięciami to tez się zastanawiam jest sens kupowania coś szybszego jak 1600mhz.
myślałem nad zestawem 2x4gb ale CL9 Pamięć Patriot 8GB (2x4GB) 1600MHz Viper III XMP CL 9-9-9-24 PVI38G160C9K ~300zł ew. Pamięć Patriot 8GB (2x4GB) 2133MHz Viper III XMP CL 11-11-11-27 PVI38G213C1K ~310 różnica w cenie zerowa do grania i ogólnych zastosowań kompa pod Win7 x64 8gb ramu to i tak spory nadmiar procesor natywnie wspiera 1600 szybciej tylko po OC. np. jeśli by korzystać z iGPU czy układ będzie działał szybciej bo np. wykorzystuje pamięci 1600 a 2133
![]() |
#1919 |
Pingwin specjalista.
Granie mnie nie obchodzi, a potrzebuję zestaw 4x8 (32GB), dlatego się pytam.
![]() Nie wiem czy CL10 vs CL9 robi mi różnicę?
![]() |
#1920 |
Moderator
Zlotowicz
raczej nie chyba że grasz Super PI tam podobno są lepsze wyniki w cyferkach
do dużej ilości pamięci lepiej zainwestuj w LGA 2011 czytałem wielokrotnie że na LGA 1155 były problemy przy obsadzeniu 4x4gb a co dopiero 4x8gb ciężko powiedzieć jak będzie na Haswellu więcej banków pamięci obsadzonych i bardziej napięte timingi to kontroler dostaje mocno po obrotach
![]() |
Tagi |
cpu, dyski ssd, gpu, nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, procesor, ram, sprzęt |
|
|