Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.09.2008, 14:37   #1
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,370
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Unhappy Wi-fi polaczenie ad-hoc (Telefon-komputer) Problem

Witam

Od jakiegos czasu probuje ustawic internet tak aby telefon po polaczeniu karty wifi mial internet
Gdy podlacze sie po wifi za pomoca telefonu na komputerze w systray pokazje sie ikonka informująca ze telefon sie podlaczyl i ma przydzielone ip ale nie moge za pomoca telefonu nigdzie sie polaczyc jak by komputer nie dawal mi neta mimo ze mam wlaczone udostępnianie polaczenia

Lacze ktore udostepniam to ADSL Netii

Karta wifi ma takie ustawienia
IP 192.168.0.1
maska podsieci 255.255.255.0
bramka brak

dns netii tzn 83.238.255.76 i 213.241.79.37

A w telefonie mam ustawione
ip 192.168.0.2
maska podsieci 255.255.255.0
bramka 192.168.0.1
dns 83.238.255.76 i 213.241.79.37

i mimo to nie mam neta w telefonie i nie wiem co robic bardzo prosze o pomoc, aha telefon to Samsung i550w
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03


Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.09.2008, 17:22   #2
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,887
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A może jakiś firewall lub zapora z xp/visty.
Masz podłączonego neta do kompa przez modem adsl i udostępniasz go za pomocą karty wifi dla telefonu - tak?
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2008, 17:30   #3
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,370
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dokladnie no i nie napisalem ze mam windowsa xp, no mam eset smart security ale na ten czas go wylaczam no i oczywiscie windosowy firewall jest wylaczony
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03


Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2008, 18:11   #4
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,887
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A nie ma jakiegoś oprogramowania do karty wifi w którym trzeba dodać MAC urządzeń które mogą uzyskać dostęp do neta?
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2008, 18:17   #5
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,370
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jest mala aplikacja i z niej wlasnie korzystam bo musze za jej pomoca zmieniac prob RTS na np 692 bo telefon obsluguje maks 2347 a karta ma domyslnie ma ustawione 2442 i jak uzyje windosowego skanowania dostepnych sieci wifi to telefon mi nie wykryje karty, a ustawien mac niestety nie ma

A karta wifi to NETGEAR WG111v2 karta jest na USB i tak sie zastanawiam czy to nie wina tej karty ale jakos nie mam zamiaru kupowac karty wifi po to aby miec neta na telefonie
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03


Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2008, 18:26   #6
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,887
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A może to netia blokuje jakoś współdzielenie neta, wiem że można zrobić coś takiego przez TTL...
PS A próbowałeś podłączyć się po wifi jakimś laptopem?

Ewentualnie poszukaj, może jest jakaś bardziej rozbudowana aplikacja do tej karty i tam coś uda się ustawić. Miałem kiedyś pożyczoną od kumpla taką karte na usb jak nie miałem jeszcze modemu z wifi i też się troche nabawiłem z tym adhoc'em zanim net ruszył...
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2008, 18:34   #7
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 13,118
Patrix jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Patrix jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Patrix jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Patrix jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Patrix jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Patrix jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Patrix jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Najpierw przed zmianami (ustaw wszystko tak jak w 1 poście) wpisz w telefonie adres: http://212.77.100.101


j/w jeśli zadziała to w telefonie ustaw:
ip 192.168.0.2
maska podsieci 255.255.255.0
bramka 192.168.0.1
dns 192.168.0.1 i 83.238.255.76
ewentualnie dns samo 192.168.0.1
__________________
amiga500site

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 17.09.2008 o godz. 18:38
Patrix jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2008, 22:01   #8
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,370
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Niestety nie ma innego oprogramowania do tej karty no i te ustawienia pomogly o tyle ze gdy telefon sie podlacza widze nie tylko wyslane dane ale takze odebrane pakiety ale jest ich kilka ale przeglądarka zglasza ze nie moze zlokalizowac serwera wiec komp neta nie daje, pozycze laptopa i sprawdze czy ta karta w ogole dziala

Dziekuje wam za pomoc
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03


Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2008, 09:01   #9
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,450
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Netia raczej nic nie blokuje od dawna dziele ją na kilka kompów - najpierw przez ICS teraz przez sprzetowy router.
Wydaje mi się że udostępnianie połączenia internetowego nie działa jak trzeba.
Może zamiast wklepywać na sztywno dane w telefoni użyj po prostu DHCP?

Windowsowe udostępnianie połączenia jak najbardziej ma DHCP.

Czyli w kompie 192.168.0.1 itp (to windows sam ustawia - inaczej nie da sie wlaczyc ICS).
A w telefonie wszystko pobierz automatycznie od DHCP.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO