Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive) za wyjątkiem dysków SSD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 08.09.2010, 10:05   #1
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.04.2010
jaz12 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wybór kart CF - Thin Client

Witam,
już zgłupiałem i nie wiem co dalej... Wpakowałem się i kupiłem jakieś no name'y i żadna z kart CF nie chce wystartować po zainstalowaniu systemu (linix). Jakie Waszym zdaniem karty CF dają gwarancję powodzenia?
Dzięki za wszystkie sugestie.
J.
jaz12 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.09.2010, 11:26   #2
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Sprecyzuj problem.
Próbujesz zainstalować Linuxa na terminalu z kartą CF.
Ale jakieś szczegóły...

Marka CF prawdopodobnie nie ma NIC do rzeczy.

Desktop: Q8300@3.3Ghz, Foxconn P35A, 4GB DDR2 GeIL Black Dragon 1066Mhz, Sapphire HD5670@850Mhz, Pioneer DVR112L+BDR205, openSUSE x64,
Serwer: VIA C3 Nehemiah@1.4Ghz, 768MB DDR, 8GB ST1.2 Microdrive, 500GB HDD, openSUSE x86
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.09.2010, 12:02   #3
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Marka CF prawdopodobnie nie ma NIC do rzeczy.
Terminal to Gigabyte na płycie GA-6VLE rev.1.0. Adapter CF-IDE zakupiony na Allegro (jak na fotce). Próba zainstalowania Linuxa owszem owszem, lecz system nie startuje (podglądałem zawartość karty CF i są tam pliki, zatem instalacja teoretycznie się powiodła). Karta wraz z adapterem jest rozpoznawana przez komputer stacjonarny (na płycie BIOStar) i też nie startuje, zatem albo to problem przejściówki, albo złych ustawień w BIOS-ie dla karty CF (były ustawione w trybie CHS z automatycznym wykrywaniem).
Próba startu Linuxa zainstalowanego na pendrivie - bez problemów.

Jakieś pomysły? Gdzie popełniam błąd?
J.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Wybór kart CF - Thin Client-1213018842.jpg  
Stary 09.09.2010, 13:43   #4
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>sobrus jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Miałem podpięte microdrive przez podobną przejściówkę do stareńkiego terminala neoware i działało to bez problemów. Tyle że z windows.
Może to głupia podpowiedz, ale ustaw w BIOS, aby bootowało z tego dysku twardego. Jak instalowałeś Linuxa pewnie bootowałeś z CD.

Sprawdz taśmę ATA ... skoro widzi kartę to powinien bootować.

Desktop: Q8300@3.3Ghz, Foxconn P35A, 4GB DDR2 GeIL Black Dragon 1066Mhz, Sapphire HD5670@850Mhz, Pioneer DVR112L+BDR205, openSUSE x64,
Serwer: VIA C3 Nehemiah@1.4Ghz, 768MB DDR, 8GB ST1.2 Microdrive, 500GB HDD, openSUSE x86
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.09.2010, 14:10   #5
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
... bootowałeś z CD.

Od czapy pomysl. Kolejnosc bootwania ustawiona byla wlasciwie.
Ktos ma tutaj jakies doswiadczenie z tymi kartami?

J.
Stary 12.09.2010, 16:16   #6
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.09.2010
Kamlo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem podobne problemy z kartą terminalu Neoware, błąd jest w złych ustawieniach CHS, biosy niektórych terminali nie potrafią ich poprawnie obliczyć, poprawne ustawienia wykrył mi bios zwykłego komputera i następnie je tylko przepisałem do terminala, jeśli komputer też źle obliczy CHS możesz spróbować jeszcze odczytać CHS karty z poziomu windowsa przez czytnik kart instalując program Paragon HardDiskManager, niestety może się zdarzyć że będziesz musiał na nowo zainstalować linuxa ponieważ instalacja przeprowadzona na starych ustawieniach nie będzie działać.

A teraz prośba, jeśli masz możliwość i kartę CF 1Gb to podaj mi wykryte CHS tej karty na komputerze lub czytniku kart a już całkowicie będzie jak podasz własne poprawne. Bardzo potrzebuje tych danych a niemam fizycznej możliwości sam tego sprawdzić, z tego też powodu specjalnie się zarejestrowałem na tym forum aby spróbować ci pomóc i samemu poprosić o pomoc....

Pozdrawiam.
Kamlo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia: