Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Network Attached Storage (NAS) (https://forum.cdrinfo.pl/f119/)
-   -   [Prośba o pomoc] NAS do domu (https://forum.cdrinfo.pl/f119/prosba-o-pomoc-nas-domu-90192/)

doltnit 05.01.2012 09:27

Telewizory zawsze wpinam po kablu a laptopy chodzą po bezprzewodowej N co prawda używam routera cisco z 3 niezależnymi antenami bo nie lubię mieć problemów.

Nie wiem coś się uparł na to synology

Synology DS110j
procesor: 800 MHz
pamięć: 128MB DDR800 RAM, 16 MB Flash
Na allegro od 550 zł

QNAP TS-112
Procesor Marvell 1.2GHz
Pamięć 256MB DDR RAM
Na allegro od 628 zł

To aż taka różnica ? Sam sobie odpowiedz

piocz 04.01.2012 12:36

Powiedźcie mi czy ten NAS - Synology DS110j będzie dużo gorszy od zaproponowanych przez "doltnit", czy pociągnie to dwa filmy lub film i kopiowanie?
Nie ukrywam że koszy urządzenia odgrywają dużą rolę dla mnie.
Jednak wiem że chciałbym sporo od NAS'a i za te wymagania trzeba zapłacić.

Bartez 04.01.2012 11:44

Myślę, że te opinie dotyczą tanich NASów, które faktycznie oferują ograniczoną przepustowość. NAS QNAPa czy Synology za ok. 800-900 zł już powinien sobie poradzić z tymi zadaniami, o których pisałeś wyżej. W przypadku streamingu 2 filmów HD niezbędna jest sieć 1 Gb. Transfer przy sieci 100 mbit to zaledwie max 11 MB/s. Wystarcza to na 720p, ale przy 1080p już może przycinać.

piocz 04.01.2012 11:07

Serdeczne dzięki. Nareszcie jakieś konkrety....

Zrobiłem mały wywiad wśród znajomych i większość mówiła żebym w się to nie bawił bo i tak będę rozczarowany efektami. Niby NAS szybki, sieć też ma możliwości, a jednak to nie działa jakby chcieli. Coś się tnie, nie można czegoś przegrać, marny transfer itp. itd.
Wiadomo że można kupić wydajnego NAS'a za 3-4 tyś. i to musi działać, ale to nie o to przecież chodzi.
Napisz jeszcze czy próbowałeś tego przez WiFi czy po kablu, rozumiem że sieć masz Gigabitową.

doltnit 04.01.2012 10:51

Jeśli chodzi o QNAPA polecam model

QNAP TS-112

Jeśli natomiast masz troszkę więcej pieniędzy zakup dwu dyskowy będzie na przyszłość w sumie w stosunku do modelu jedno dyskowego jak trafisz okazje to jest raptem 100 zł różnicy

QNAP TS-212

Sam co prawda używam model TS-219 od 212 różni się tylko ilością pamięci spisuje się bardzo dobrze wpięty mam pod to router cisco w standardzie N i spokojnie odpaliłem 2 transmisje HD na dwóch telewizorach a przy tym używanie dysku przez komputery nie było jakoś spowolnione

piocz 04.01.2012 09:49

Cytat:

Napisany przez doltnit (Post 1195749)
Rozważ modele z oferty qnapa

Nie ma problemu, nie upieram się przy tych firmach które podałem, tylko który model wybrać, oczywiście rozsądny cenowo ;) ( to ma działać w domu a nie w firmie) :haha:

doltnit 04.01.2012 00:17

Rozważ modele z oferty qnapa

piocz 01.01.2012 12:11

Cytat:

Napisany przez pops (Post 1195284)
Pomijając wydajność samego serwa, bez sieci 1Gb z dwoma filmami fhd na raz może być problem.

Sieć 1 Gb nie jest problemem, można zmienić ruter i resztę kart sieciowych ale czy sam NAS wyda, bo słyszałem że większy problem to sam NAS właśnie a nie przepustowość sieci.

pops 31.12.2011 22:09

Pomijając wydajność samego serwa, bez sieci 1Gb z dwoma filmami fhd na raz może być problem.

piocz 18.12.2011 15:34

[Prośba o pomoc] NAS do domu

Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać.
Przeczytałem mnóstwo recenzji i testów Nas'ów i mam mętlik w głowie.
Potrzebuję pomocy w doborze Nas'a.
Zaznaczam że nie jestem specem od NAS'ów ( to będzie mój pierwszy) :)

Możliwie najtańszy (powiedzmy 350- 400zł) bez dysku, dysków.

Mam w domu malutką sieć.
Dwa kompy połączone kablem z ruterem Linksys WRT54G2, do tego odtwarzacz sieciowy multimediów z wbudowanym dyskiem Emtec (tu tylko filmy,bajki).
Czasem po WiFi łączy się z siecią lapek lub PDA.

I teraz co chciałbym osiągnąć:

NAS który będzie pozwalał na bezproblemowe odtwarzanie filmów HD na TV za pomocą playerka sieciowego (lub TV) i w między czasie na operacje na danych (kopiowanie,odtwarzanie itp) lub oglądanie drugiego filmu na kompie stacjonarnym.

Potrzebny też dostęp do zasobów poprzez internet, pobieranie materiałów z neta bez pomocy komputera.
Dodatkowo
Dobrze by było gdyby był zgodny z DLNA.
Potrafił zapisywać i odczytywać dane na dysku USB.

Oto moje typy:
D-link DNS 320
IcyBox NAS 6210
Synology DS 110j
Buffalo Link Station duo
lub coś innego...........

NAJWAŻNIEJSZA jest szybkość aby mogły korzystać z niego dwie osoby na raz (film full HD)

Proszę doradźcie coś :help:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:35.