Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 05.06.2011, 12:07   #1
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.10.2010
DarioAngelo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile Konwersja VHS>DVD Video - problemy/metody

Witam !
Mam pytanie do znawców z Forum - dla was to na pewno "mały pryszcz"
Otóż mam 2 kasety VHS z ważnym osobistym materiałem archiwalnych, który od dawna chciałem przekonwertować "na cyfrę". Po długiej stagnacji w końcu zabrałem się za sprawę - polecono mi fotografa, który robi to "uczciwie". Jedna kaseta ma prawie godzinę, a druga ponad 1,5h materiału. Facet zgodził się to zrobić, no a teraz o efekcie, który budzi moje mieszane uczucia:

1. To jest ponoć DVD Video, ale ma ciekawą strukturę: w eksploracji nie ma Audio_TS, TYLKO Video_TS a system nazywa to Logical System Identifier.
2. Materiał nie startuje z autoodtwarzania - jedynie z DOWOLNEGO pliku VOB w strukturze - i tu dochodzimy do najdziwniejszej części:
Poza superlekkimi plikami BUP i IFO (dla WMP i WMP-Home Classic (moje ustawienia)) ma jeszcze leciutki VOB "inicjujący" a film jest "podzielony" na 4 pliki 0,99 Gb kazdy oraz 5ty 64 Mb !!! Drugi film ma nieco inny podział, ale na identycznych zasadach. Ale to nie jest podział na segmenty jak w DVD Menu. Czy kliknę na VOB 1_01 czy VOB1_05(ten 64 Mb) i tak odpala TEN sam, niepodzielony film !!!
Facet w Komputroniku doradził mi bym skopiował to na dysk i sprawdził czy czy to powielenie czy jakieś wewnętrzne powiązanie ś cieżki. System nie pozwolił skopiować całości, tylko Video_TS. Niestety, można bez przeszkód usunąć każdy element. Owszem lekkie pliki nie startują wtedy, ale komponenty 0,99 Gb wydają się być niezależnymi, a więc powielonymi filmami.
Facet powiedział, że nagrał to na nagrywarce Sony, więc NIE z pomocą aplikacji komputerowych. Efekt jest wprawdzie niezły, ale jestem rozczarowany, bo myślałem, że całość będzie miała koło 4 Gb, i niby ma, ale chyba jednak PRAWDZIWY film ma 0,99 Gb
Proszę o diagnozę z jakim kuriozum mam do czynienia oraz czy mogę to zrobić inaczej, lepiej ? A może to wystarczy, a sieję jedynie panikę, bo popadłem w perfekcjonizm w moim archiwizacyjnym planie
DarioAngelo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.06.2011, 14:12   #2
miejsce na reklamę

Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Reetou ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Siejesz panikę. Poczytaj sobie TU, czy TU.

To, że nie ma audio_ts o niczym specjalnie nie świadczy. Obecność audio_ts wymagana jest do 100% zgodności ze standardem DVD-Video i praktycznie do niczego więcej. Każdy współczesny player DVD nie zająknie się nawet jego braku.

To, że z każdego voba odpala się cały film wynika z programu z którego korzystasz jako player DVD. Ja korzystam w PowerDVD i tam całość płyty oglądam po odpaleniu głównego pliku ifo, natomiast klepnięcie któregokolwiek voba odpala tylko fragment filmu w nim zawarty. Nie wierzysz, to przegraj np. samego drugiego voba do innego katalogu. Jak uruchomisz poleci tylko fragment pliku.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2011, 19:20   #3
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.10.2010
DarioAngelo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
I o to chodzi :)

Dzięki !
Właśnie o takie info mi chodziło.
DarioAngelo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
digitalizacja, vhs