Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.07.2007, 21:20   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.07.2007
Posty: 4
jan_ina w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question jak mam wymienić napęd optyczny w laptopie?

Witajcie!
Czy ktoś wie i czy odpowie jak mam wymienić napęd optyczny w laptopie?
Mam dvd-rom firmy QSI model SBW242B (slim 128x12,7x129mm) w laptopie actina alfa. Napęd nie działa prawie nigdy a ja chciałbym kupić nagrywarkę dvd, np. NEC AD-7543A (slim 128x12,7x129mm).
Stąd pytania:
1- jak ustalić czy to będzie można po prostu zamienić (czy jest gdzieś dostepna szczegółowa specyfikacja urządzeń czy coś w tym rodzaju)?
2- na co zwrócić uwage?
3- w jakiej kolejności zrobić całą manipulację?
4- może robił to już ktoś i umie doradzic?

Odpowiedzcie a inni też może skorzystają.
Z góry dzięki za wskazówki!
jan_ina jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.07.2007, 21:48   #2
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,370
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W zależności od laptopa trzeba albo rozkręcić cala obudowe lub tylko pod spodem zaslepke i bez problemu można wyciągnąć i wlozyc nowy naped, zwroc uwage na panel przedni nagrywarki poniewaz stary dvd-rom mogl miec panel specjalnie profilowany pod obudowe laptopa, tzn nowa moze po prostu nie pasować do obudowy.
Wymiana napedu jest prosta wystarczy wyjac stary naped i wlozyc nowy
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03


Mój Mondek - PolskaJazda.pl

Ostatnio zmieniany przez Bródka : 26.07.2007 o godz. 21:52
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2007, 08:09   #3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.07.2007
Posty: 4
jan_ina w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki, Bródka.
Panel przedni tacki mam prosty.
Za to cały napęd ma rodzaj wysuwanej kieszeni tylko nigdzie w instrukcji nie znalazłem czy trzyma to jakaś śrubka czy nie.
Ale myślę, że w razie potrzeby rozkręcę całą obudowę.
Jedyna wątpliwość polega na tym
1- czy niewidoczne teraz złącza z komputerem są standardowe czy mogą być różne?
2- czy, po ewentualnym pomyślnym podłączeniu, sprawny nowy napęd może z jakichś "sprzętowych" lub "programowych" powodów odmówić współpracy z laptopem (płytą główna albo procesorem..) i jak to ewentualnie sprawdzić wcześniej?
Czy ktoś na forum robił już takie przeróbki?
jan_ina jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2007, 08:51   #4
Technik Informatyk
 
Avatar użytkownika Bródka
 
Data rejestracji: 22.01.2005
Lokalizacja: Katowice
Posty: 2,370
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Naped ma taka same gniazdo wiec nie mam mozliwosci aby nie pasowal moze byc jedynie sytuacja ze do laptopa podlacza sie go inaczej ale do tego napewno bedziesz mial przejsciowke ktora jest w twoim starym napedzie, co do pracy samej nagrywarki nie powinienes miec problemow
__________________
Optiarc AD-7703S v1.03


Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2007, 16:32   #5
sam sex ^^
 
Avatar użytkownika SpeedFreaK
 
Data rejestracji: 06.09.2004
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 4,137
SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Tylko nie kupuj tego NECa, bo to słaby napęd. Poszukaj czegokolwiek innego
__________________

SpeedFreaK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2007, 18:11   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.07.2007
Posty: 4
jan_ina w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez SpeedFreaK Podgląd Wiadomości
Tylko nie kupuj tego NECa, bo to słaby napęd. Poszukaj czegokolwiek innego

No a czego innego można oczekiwać?
Znasz jakieś lepsze propozycje? A jeśli tak to jakie i dlaczego lepsze?
Albo raczej skąd pogląd, że ten napęd jest słaby?
jan_ina jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2007, 19:07   #7
sam sex ^^
 
Avatar użytkownika SpeedFreaK
 
Data rejestracji: 06.09.2004
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 4,137
SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>SpeedFreaK po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Wystarczy troche testów poczytać... Ostatnio NEC nie pokazał nic ciekawego.
Jaki inny... LiteOn na przykład
__________________

SpeedFreaK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2007, 19:41   #8
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.07.2007
Posty: 4
jan_ina w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez SpeedFreaK Podgląd Wiadomości
Wystarczy troche testów poczytać... Ostatnio NEC nie pokazał nic ciekawego.
Jaki inny... LiteOn na przykład

To ja poproszę o jakieś namiary na te testy , jeśli można bo aż muszę tam zajrzeć.
jan_ina jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO