![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DivX, Xvid, Matroska i inne Dział poświęcony enkodowaniu i zrzucaniu DVD-Video na format stratny |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.12.2004
![]() |
[TUTORIAL] DVD na AVI - zgranie, edycja, dobór kodeka i bitrate.
Witam.
![]() Może to dla Was temat stary jak świat, ale ja dopiero biorę się za to i potrzebuję pomocy Fachowców. Dodatkowo sprawdziłem to forum i takie tematy były na nim bardzo dawno temu. Myślę, że do tego czasu dużo zmieniło się w tym temacie. Chcę zgrać filmy z DVD do Divix i to w dobrej jakości. Nie ważne jak długo będzie przebiegała zmiana na .avi. Zgrałem sobie na dysk stacjonarnej nagrywarki filmy z kasety VHS. Nagrywarka ta nagrywa tylko do formatu DVD. Kiedy tak nagraną płytę wrzucam do kompa to widzę rózne pliki a wśród nich .VOB. Próbowałem wrzucić je do VirtualDub-a ale po przekonwertowaniu takiego pliku do .avi nie jestem zadowolony. Widzę jakieś pasy, chyba coś nie tak z przeplotem. Nie znam się na tym i nie potrafię sobie z tym poradzić. Bez finalizacji płyty w nagrywarce, otrzymuję plik filmu z rozszerzeniem .VRO z którym też nie wiem co mógłbym pożytecznego zrobić. Proszę, poradźcie mi, jakiego (jakich) programu (-ów) powinienem użyć. ![]() //mod's edit: W temacie poniższym poruszamy następujące zagadnienia: Cytat:
Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 26.10.2008 o godz. 12:33 |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DivX to szajs zrzuć to do XviD...
![]() DVD Decrypterem zrzucasz film na dysk twardy, wywalasz wszystko poza vob'ami z filmem, nastepnie łączycz vob'y za pomoca Mpg2Cut2 w jeden plik. Nastepnie odpalasz VirtualDubMod'a i kompresujesz A/V. Musisz ustawić czym chcesz kompresować A/V użyć kalkulatora bitrate, jaka wage ma miec docelowy plik, zapisać konfig i konwertować ![]() PS jak chcesz obrobić materiał z VHS to dodatkowo musisz w VDM wczytać plugina deinterlace z tego co pamietam, reszta tak samo
Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak, by swoim pojmowaniem istoty sprawy nie peszyć przełożonego. Ukaz cara Rosji Piotra I z 9.12.1708r. Ostatnio zmieniany przez Patrix : 07.10.2008 o godz. 14:17 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Wielkie dzięki -działa.
Przerabiałem na Xvid bo na DivX nie dało rady. Wyskakiwał kod błedu 2. Gordian Knot - działa i jest ok. Przy jego instalce zainstalowały mi się także VobSub, AviSynth 2,5 oraz Xvid. Xvid to rozumiem, że kodek jest potrzebny. Nie wiem po co tamte dwa programy. Czy tez z nich muszę korzystać? do czego mogą mi się przydać? Acha jeszcze jedno pytanko, zauważyłem, że gdy przerabiałem filmik Gordianem to w pewnym momencie włączał mi się samodzielnie program VirtualDub i coś tam mieszał i sam się wyłączał. Czy to tak ma być? Czy to normalne? Teraz chcę spróbować DVD Decryptera i może SimpleDivX jak proponuje mi "sacd". Tylko strasznie dużo trzeba tych programów, muszę je ściągnąć i zobaczymy. Ostatnio zmieniany przez bizon3 : 07.10.2008 o godz. 14:56 Powód: skleroza |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Abbey Road
Data rejestracji: 14.12.2007
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
miejsce na reklamę
![]() Data rejestracji: 18.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Chcesz jeden? TMPGEnc DVD Author with Divx authoring...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Po wielu problemach zdobyłem Mpg2Cut2. Czy ktoś może mi podpowiedzić jak połączyć te dwa .vob-y za pomocą Mpg2Cut2 ? Ćwiczę i ćwiczę ale nic mi nie wychodzi.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Pingwin specjalista.
pierwszy vob:
file/open drugi vob: file/append file trzeci vob: file/append file czwarty, piaty itd.... na koncu: file/save all clips nie wiem co tu cwiczyc...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Patrix - Dzięki, voby połączyłem. Teraz kombinuję dalej.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Pingwin specjalista.
teraz jak juz masz caly mpg to bawisz sie VDM
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Słuchaj Patrix - mam problem z tym VDM. Wrzucam do niego .MPG czy nawet .VOB i efekt po przerobieniu do .AVI jest do bani, tzn. widac jakieś pozime pasy. Wygląda tak jak byłby problem z przeplotem. Od tego właśnie zacząłem ten temat, bo nie potrafie sobie poradzić z tym przeplotem. Na samym poczatku robiłem to tak, że plik .VOB wrzucałem do VirtalDub (ale nie VirtalDubMod - bo takiego nie miałem) i robiłem z tego .AVI - ale pojawiały sie pasy.
W tej chwili aby poprawnie zrobić .avi, to pozostaje mi Gordian K. Nie wiem czy powinienem założyc nowy temat odnośnie tego Virtuala i tego przeplotu,czy tutaj coś się wyjaśni? Ps. Czym się różni VirtualDub od VirtualDubMod ? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Pingwin specjalista.
czym VD rozni się od VDM... wszystkich różnic nie znam ale ten drugi wspiera mkv no i nie raz mam takie jazdy, że VDM nie wywala się na obrabianym materiale a VD nie raz leci w powietrze (tzn materiał)
Na poziomy przeplot jak już pisałem jest odpowiednia wtyczka. Uruchamiasz ją w VDM kolejno: Video/Filters/add/deinterlace/ok/blend fields together/ok/ok i to wsio oczywiście musisz ustawić czym kompresować A/V, kalkulator bitrate itd itp reszta standard jak robiles poprzednio
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki Patrix. Przeplot załatwiony. Myślę, że praca z VDM jest bardziej wciągająca. Gorzej jest tylko z wielkością pliku .avi - chyba jeszcze nie umiem ustawiać tego kalkulatora. Masz może jakiś link do instrukcji kalkulatora z VDM ?
Zastanawiam się tylko - dlaczego proponowałeś abym zgrał film Decrypterem, skoro mogę przegrać same .VOB-y nawet przez eksploratora Winows, a następnie je połączyć ? Chyba, że chodzi o jakies płyty zabezpieczone? Zgrywałem tylko filmy, które sam nagrałem kamerą (niezabezpieczone) Jeszcze jedno - czy nie mogę w jakiś sposób połączyć .VOB-y w programie VDM ? Myślę, że bezpośrednia konwersja .VOB do .AVI będzie lepsze jakościowo niż przerabiać .VOB-y programem Mpg2Cut2 do .MPG a te następnie do .AVI. Myślę, że pewnie czegoś nie wiem, więc proszę o info. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zbokowicz
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeśli voby są z jednego filmu to nie trzeba ich łączyć do konwersji na avi. Jak zaznaczysz ifo od tych vobów to program sam je sobie weźmie (zarówno SimpleDivX jak i AGK)
|
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Pingwin specjalista.
Cytat:
Dlatego DecrypterSam sobie odpowiedziałeś ![]() Tym sposobem tracisz kontrole nad końcową wagą pliku. Cytat:
Czyli nie rekompresuje materiału - zostaje 100% oryginalny tylko w jednym kawałku. Potem ten cały jeden plik dopiero kompresujesz w VDM do avi. To tak jak wycinanie reklam z materiału wideo... Acha... a VOB i MPEG-2 to to samo (*.mpg) !!! http://pl.wikipedia.org/wiki/DVD-Video Kompresji sz audio jak i video. Video: sprawdzasz ile materiał ma klatek np. pisze Ci w VDM: Frame 75058 (0:50:02.320) [ ] [696.57 MB] Czyli materiał ma 75058 klatek, czas 50 minut i 02 sekundy, waga pliku 696.57 MB (wczytany vob ma naturalnie więcej ok 2-3gb) Te dane są potrzebne do kalkulatora. W kalkulatorze ustawiasz target size (w kb) np jak chcesz film miec w pliku 700MB to robisz działanie 700*1024=716800kb i to wklejasz w to pole. Następnie (zakładam że kapniesz się gdzie) wpisujesz długość filmu i ustawiasz obok PAL 25fps Format audio ustawiasz Mp3/AC3/DTS jak wolisz i bitrate 384-448 jest jak najbardziej OK. Jak to ustawisz to klikasz OK. W polu target bitrate wyswietli sie bitrate jaki jest potrzebmy aby plik miał tyle MB ile chcesz. Klikasz ok i wychodzisz z kalkulatora/konfiguratora xvid Ale zaraz ustawiles w kalkulatorze audio a to jeszcze nie koniec wiec klikasz streams/stream list masz w okienku source klikasz na tym prawym przyciskiem, w menu klikasz full processing mode a nastepnie w tym samym menu compression tutaj musisz audio ustawić tak jak w kalkulatorze czyli Mp3/AC3/DTS i bitrate 384-448 poprostu ma być to samo. Jak już wszystko ustawiles, wczytałeś wtyczke deinterlace (jeśli trzeba) to zapisujesz do AVI. Plik powinien mieć przewidywaną wcześniej wagę. A jak nie to ćwicz ćwicz wszystko opisałem ![]() Uffff.....
Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak, by swoim pojmowaniem istoty sprawy nie peszyć przełożonego. Ukaz cara Rosji Piotra I z 9.12.1708r. Ostatnio zmieniany przez Patrix : 12.10.2008 o godz. 23:16 |
||
|
|
|
|
|
#15 |
|
miejsce na reklamę
![]() Data rejestracji: 18.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A mówiłem DVD Author? Bez kalkulatorów, obliczania, jeden program...
![]() BTW Tak niezupełnie vob i mpg to to samo. A Decrypter już trochę za stary jest do usuwania nowszych zabezpieczeń. |
|
|
|
![]() |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | Oceń tę dyskusję |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 3969 | 22.05.2012 12:14 |
| Ciekawe powiedzenia, cytaty, śmieszne stwierdzenia | andrzejj9 | Humor | 33 | 08.01.2012 10:52 |
| z czym pić whisky ???jakiś przepis?? | Ufil123 | Off topic | 140 | 18.10.2011 11:25 |
| ??? eMule ??? | siwy_mw | Off topic | 92 | 09.09.2004 20:38 |