![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.10.2010
![]() |
Czy moja nagrywarka umiera? O.o
Zacznę od historii, dawno dawno temu (ze dwa-trzy lata temu) moja nagrywarka bez problemów nagrywała płyty CD i DVD, te DVD nagrywała z prędkością nawet 1X!!! Jakiś czas potem zmieniła prędkość minimalną na 2x, następnie zmieniała na 2.4x, aż wkońcu prędkośc minimalną mam 4x.
A teraz przechodzimy do formatu CD: Kiedyś nagrywałem kopie zapasowych płyt na PS2 za pomocą programu Nero, wszystko działało pięknie, nawet te kopie mi do dziś działają, ale pewnego czasu doszłem w posiadanie pewnego egzemplarza z roku 2000 którego już nigdzie nie można kupić, no i chciałem sobie ją nagrać jako kopię zapasową, a tu nic, nagrywarka pokazuje mi komunikat, że płyta jest chroniona czy coś (oczywiscie po angielsku), płyt nawet używam Verbatim CD-R, próbowałem też innych gier na format CD, i to samo, kiedyś mogłem je spokojnie nagrywać a tu nic, teraz nie mogę, może by działało jako nagrywanie danych, rozpakowywując grę na pojedyncze pliki i je zaznaczyc do nagrania, ale wtedy by gra nie działała. Próbowałem też nagrać za pomocą Alkoholu, i tu akurat mam możliwość nagrania kopii zapasowej, ale niestety tylko z prędkością "Maksimum", a wiadomo że wtedy gra chodzić na konsoli nie będzie, z jednym przypadkiem chyba miałem "x52", ale to też za dużo, bo to maksymalna prędkość płyty. Czy to oznacza, że moja nagrywarka zaczyna umierać i musiałbym zainwestować w nową? Nie ma chyba jeszcze takich dobrych emulatorów PS2, nie? Czy też może jedynym rozwiązaniem jest czasochłonne przerobienie obrazu płyty CD na DVD tracąc przy tym dużo wolnego miejsca na płycie?
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
vault dweller
![]() Data rejestracji: 24.06.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po co chcesz nagrywać x1? Bez sens. Jeśli płyty mają wyższe index'y, nagrywarka wybiera najniższą dla nich prędkość (można pewnie ją jakoś zmusić, ale nic dobrego z tego nie przyjdzie).
Komunikat, o którym mówisz nigdy nie wystąpi przy grach na PSX/PS2. Nie bardzo nawet wiem jak to wygląda... podaj log z nagrywania albo obrazek z tym monitem. Nie rozpakowuj obrazów bo to również idiotyzm. ;] Dlaczego nie będzie? Dla mnie to nie jest "wiadomo". Naczytałeś się głupot. "Takich dobrych" nie ma. Nie przerabiaj bo w 80% przypadków oznacza to również konieczność znalezienia i zmian w tablicy alokacji plików względem nowego docelowego nośnika (ze względu na lba checki) + łata na media check.
NIE odpowiadam na wiadomości prywatne z pytaniami dotyczącymi problemów z konsolą, jej osprzętem i sceną. Od tego jest forum! Wszystko co chciałbyś wiedzieć o: | PSX | PS2 | PS3 | Xbox | mUj SwEeTaŚnY Bl0gAs3k
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
(Zdjęcia nie załączam bo nie mogę dawać ani linków ani zdjęć póki nie napiszę 10 postów, więc zdjęcie przesyłam ci na PW z dopiskiem "Zdjęcie CD")
A jeszcze tak niedawno miałem możliwość nawet wybrania prędkości dla płyt CD... I takie okienko pojawia się dla każdego obrazu CD. Zero możliwości nagrywania. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zdjęcia możesz. Gdybyś przeczytał cały komunikat, to wiedziałbyś jak.
|
|
|
|
#5 |
|
Banned
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Płyty CD i DVD Audio (z odpowiednim bitem copyright w ATIP) dadzą się nagrać x1, o ile sprzęt tak potrafi.
Ale tak jak mówi Berionu, sensu to nie ma. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
http //img545.imageshack us/img545/1395/neroe jpg
Ok, jakoś się udało. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
vault dweller
Można załączać do postu...
No nie ważne, komunikat w Nero Express informuje, że nie wszystkie płyty Ci skopiuje, a nie że Twojej nie skopiuje. Na lekcje języka angielskiego, ale to już. ![]() Po za tym, Nero Express nie nadaje się do kopiowania gier na PSXa i PS2 (CD).
NIE odpowiadam na wiadomości prywatne z pytaniami dotyczącymi problemów z konsolą, jej osprzętem i sceną. Od tego jest forum! Wszystko co chciałbyś wiedzieć o: | PSX | PS2 | PS3 | Xbox | mUj SwEeTaŚnY Bl0gAs3k
Ostatnio zmieniany przez Berion : 15.10.2010 o godz. 16:58 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
![]() |
Ale ja tak mam z każdą grą na CD, a Alkoholem też próbowałem, i mam tylko możliwość nagrania z maksymalną prędkością, więc działać mi nie będzie.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aleś się uparł.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
No ale że o co chodzi? Jak to jest że jeszcze niecały rok temu to samo mogłem nagrać na CD a teraz mi wyskakuje komunikat że płyta jest chroniona? Czy to wina pustej płyty, obrazu płyty (jeśli tak to jak to usunąć) czy też nagrywarki?
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
vault dweller
To nie jest komunikat, "że płyta jest chroniona" tylko komunikat informujący o tym, że *jeśli* jest w jakiś tam sposób zabezpieczona przed kopiowaniem to Nero Express pokaże Ci środkowy palec.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| nagrywarka umiera |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Czy jest juz nowa nagrywarka DVD Teac'a ? | gips | Napędy optyczne DVD | 9 | 05.09.2005 20:25 |
| czy nagrywarka ma swoją pamieć | thx4 | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 3 | 28.07.2005 00:49 |
| Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 11:59 |
| Czy to problem? COMPATIBLE CD-RW 4x-10x - Nagrywarka max x2. | edek | Off topic | 2 | 05.06.2002 08:17 |
| Co jest z moja nagrywarka? | Astronom | Napędy optyczne CD | 6 | 27.11.2000 02:23 |