Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.10.2010, 09:25   #1
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.10.2010
Cziczaki w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy moja nagrywarka umiera? O.o

Zacznę od historii, dawno dawno temu (ze dwa-trzy lata temu) moja nagrywarka bez problemów nagrywała płyty CD i DVD, te DVD nagrywała z prędkością nawet 1X!!! Jakiś czas potem zmieniła prędkość minimalną na 2x, następnie zmieniała na 2.4x, aż wkońcu prędkośc minimalną mam 4x.
A teraz przechodzimy do formatu CD:
Kiedyś nagrywałem kopie zapasowych płyt na PS2 za pomocą programu Nero, wszystko działało pięknie, nawet te kopie mi do dziś działają, ale pewnego czasu doszłem w posiadanie pewnego egzemplarza z roku 2000 którego już nigdzie nie można kupić, no i chciałem sobie ją nagrać jako kopię zapasową, a tu nic, nagrywarka pokazuje mi komunikat, że płyta jest chroniona czy coś (oczywiscie po angielsku), płyt nawet używam Verbatim CD-R, próbowałem też innych gier na format CD, i to samo, kiedyś mogłem je spokojnie nagrywać a tu nic, teraz nie mogę, może by działało jako nagrywanie danych, rozpakowywując grę na pojedyncze pliki i je zaznaczyc do nagrania, ale wtedy by gra nie działała.
Próbowałem też nagrać za pomocą Alkoholu, i tu akurat mam możliwość nagrania kopii zapasowej, ale niestety tylko z prędkością "Maksimum", a wiadomo że wtedy gra chodzić na konsoli nie będzie, z jednym przypadkiem chyba miałem "x52", ale to też za dużo, bo to maksymalna prędkość płyty.

Czy to oznacza, że moja nagrywarka zaczyna umierać i musiałbym zainwestować w nową? Nie ma chyba jeszcze takich dobrych emulatorów PS2, nie?
Czy też może jedynym rozwiązaniem jest czasochłonne przerobienie obrazu płyty CD na DVD tracąc przy tym dużo wolnego miejsca na płycie?
Cziczaki jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.10.2010, 10:01   #2
vault dweller

Data rejestracji: 24.06.2004
Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Po co chcesz nagrywać x1? Bez sens. Jeśli płyty mają wyższe index'y, nagrywarka wybiera najniższą dla nich prędkość (można pewnie ją jakoś zmusić, ale nic dobrego z tego nie przyjdzie).

Komunikat, o którym mówisz nigdy nie wystąpi przy grach na PSX/PS2. Nie bardzo nawet wiem jak to wygląda... podaj log z nagrywania albo obrazek z tym monitem.

Nie rozpakowuj obrazów bo to również idiotyzm. ;]

Dlaczego nie będzie? Dla mnie to nie jest "wiadomo". Naczytałeś się głupot.

"Takich dobrych" nie ma.

Nie przerabiaj bo w 80% przypadków oznacza to również konieczność znalezienia i zmian w tablicy alokacji plików względem nowego docelowego nośnika (ze względu na lba checki) + łata na media check.

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o:
| PSX | PS2 | PS3 | Xbox |

mUj SwEeTaŚnY Bl0gAs3k

Berion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2010, 13:11   #3
Nowy na forum

(Zdjęcia nie załączam bo nie mogę dawać ani linków ani zdjęć póki nie napiszę 10 postów, więc zdjęcie przesyłam ci na PW z dopiskiem "Zdjęcie CD")
A jeszcze tak niedawno miałem możliwość nawet wybrania prędkości dla płyt CD...
I takie okienko pojawia się dla każdego obrazu CD.
Zero możliwości nagrywania.
Stary 15.10.2010, 13:42   #4
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Cziczaki Podgląd Wiadomości
[...] nie mogę dawać ani linków ani zdjęć [...]
Zdjęcia możesz. Gdybyś przeczytał cały komunikat, to wiedziałbyś jak.

Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2010, 15:08   #5
Banned

Data rejestracji: 13.02.2003
pali po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>pali po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>pali po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>pali po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Płyty CD i DVD Audio (z odpowiednim bitem copyright w ATIP) dadzą się nagrać x1, o ile sprzęt tak potrafi.

Ale tak jak mówi Berionu, sensu to nie ma.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.10.2010, 16:51   #6
Nowy na forum

http //img545.imageshack us/img545/1395/neroe jpg
Ok, jakoś się udało.
Stary 15.10.2010, 16:54   #7
vault dweller

Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Berion jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Można załączać do postu...

No nie ważne, komunikat w Nero Express informuje, że nie wszystkie płyty Ci skopiuje, a nie że Twojej nie skopiuje. Na lekcje języka angielskiego, ale to już.

Po za tym, Nero Express nie nadaje się do kopiowania gier na PSXa i PS2 (CD).
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Czy moja nagrywarka umiera? O.o-zenibyjakismonitnero.jpg  

mUj SwEeTaŚnY Bl0gAs3k

Ostatnio zmieniany przez Berion : 15.10.2010 o godz. 16:58
Stary 15.10.2010, 20:27   #8
Nowy na forum

Ale ja tak mam z każdą grą na CD, a Alkoholem też próbowałem, i mam tylko możliwość nagrania z maksymalną prędkością, więc działać mi nie będzie.
Stary 15.10.2010, 22:42   #9
Człekokształtny

Data rejestracji: 27.12.2004
Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Prezesik ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Aleś się uparł.
Prezesik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.10.2010, 09:15   #10
Nowy na forum

No ale że o co chodzi? Jak to jest że jeszcze niecały rok temu to samo mogłem nagrać na CD a teraz mi wyskakuje komunikat że płyta jest chroniona? Czy to wina pustej płyty, obrazu płyty (jeśli tak to jak to usunąć) czy też nagrywarki?
Stary 16.10.2010, 12:18   #11
vault dweller

To nie jest komunikat, "że płyta jest chroniona" tylko komunikat informujący o tym, że *jeśli* jest w jakiś tam sposób zabezpieczona przed kopiowaniem to Nero Express pokaże Ci środkowy palec.

mUj SwEeTaŚnY Bl0gAs3k

Odpowiedz na post

Tagi
nagrywarka umiera

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: