![]() |
||
Nagrywarki |
Dyski twarde |
Pliki |
Testy |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie posty w tym forum jako przeczytane |
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
LinkBack | Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
![]() |
Ford Mondeo Mk II - Kilka pytan
Witam
Kilka dni temu kupiłem sobie Forda Mondeo MkII 98.r 1.8 Zetec 16v, niestety instrukcja obsługi jest po niemiecku a ja uczyłem sie od zawsze angielskiego, jak ktoś ma instrukcje wyżej wymienionego samochodu w wersji cyfrowej bardzo proszę o wysłanie na maila p.c@akcja.pl Mam jeszcze Kilka pytań, bo na pewno ktoś z forum ma taki samochód 1. Zauważyłem ze alufelgi z przodu sa ciemniejsze, znajomy mówi ze to od hamulców pyl osiada, czy to oznacza ze klocki hamulcowe sa do wymiany ? 2. Silnik Zetec czy jest to oszczędny silnik, tzn ile moze on spalac paliwa ? Pytanie w sprawie ubezpieczenia: Jestem młodym kierowca, ponieważ prawo jazdy mam od kwietnia tego roku co prawda jeździłem rożnymi samochodami, w tym czasie tzn mojego ojca I chciałem ubezpieczyć samochód ale facet od ubezpieczeń chyba z pzu czy warty nie jestem pewny ponieważ to znajomy sie go pytał w moim imieniu powiedział ze za ubezpieczenie OC roczne zapłacę około 4tys złotych czy to możliwe ? Pozdrawiam i z Góry Dziekuje za Pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Ad. 1 Klocki hamulcowe Ci pylą
Normalnie ;> O ile sie orientuje to są takie, które nie pylą ;-)Co do ubezpieczenia to samochod rejestrujesz na ojca, siebie jako wspolwlasciciela. Pozniej ubezpieczasz sie na ojca, a on pewnie ma znizki. Jest takie cos jak zwiekszenie kwoty ubezpieczenia w zaleznosci od wieku (im mlodszy, wiecej placisz). Mozna to ominac w prosty sposob - ubezpieczajac sie w Alianz ;-)
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
|
|
#3 |
|
sam sex ^^
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Zetec nie jest zbyt oszczędny, w dodatku nie lubi gazu... mieliśmy takiego, tylko '99 2.0
![]() Pali w mieście ok 10-11 litrów, na trasie 6-7 Pył z hamulców to raczej normalna sprawa i nie ma co sie przejmować... ale warto sprawdzić grubość tarcz/klocków, bo mogą być zużyte. Co do ubezpieczenia... zapłacisz na pewno dużo jak weźmiesz na siebie, ale w te 4 tys nie wierze Może to być kwota rzędu 2,5-3 tys za cały pakiet, ale samo OC nie powinno przekroczyć 1500-1700 zł ![]() Poza tym naprawde dobre, niezawodne auto. Dobry wybór
|
|
|
#4 |
|
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pierwsze słyszę, żeby zużycie hamulców poznawać po kolorze felg
![]() sprawdź grubość klocków.. a najlepiej udaj się do kogoś kto się na tym zna i będzie umiał ocenić czy klocki się jeszcze nadają
|
|
|
#5 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dobre klocki pylą mało, a nawet prawie wcale.
Możliwe, że masz tam założone jakieś tanie szajsy. Szybko zobaczysz, jak szybko się skończą. Z tym ubezpieczeniem zrób jak Pit mówi, a przede wszystko wypytaj u różnych ubezpieczycieli. To ile auto powinno spalać doczytasz nawet po niemiecku. Oczywiście dane i tak będą zaniżone, ale to norma (niestety). PS Prezesik - to prawda, że pierwszym symptomem gównianych klocków są zapylone felgi. Nie zużytych, ale gównianych. To jest sygnał, że trzeba się temu przyjrzeć.
|
|
|
#6 |
|
![]() |
Mam kolejne pytanko
![]() Poniewaz zauwazylem ze podczas ruszania musze szybko zmieniac biegi tzn 1,2,3 i na trójce jade 50 jak dam do 60 to juz czworka bo obroty ida na ponad 3tys. i silnik robi sie glosny czy to normalne w tym samochodzie ? Poniewaz wczesniej jezdzilem na silniku 1.0 i .1.5 ale daewoo i Suzuki Vitara Sorry za takie laickie pytania ale jest to moje pierwsze auto Ostatnio zmieniany przez Bródka : 01.09.2007 o godz. 22:41 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
XV1100
Zlotowicz
3k to nie są żadne obroty na silnik 16V.
Do ile on tam ma na obrotomierzu? A że głośny? Kwestia przywyknięcia. Powyżej 3k to on dopiero powinien zacząć "iść"
|
|
|
#8 |
|
![]() |
na obrotomierzu ma 8tys.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
XV1100
Zlotowicz
No to 'pociągnij' mu i popatrz jak on chce jechać
![]() On ci sam to powie ![]() Ekonomicznie to pewnie będzie właśnie ok tych 3k, a żwawo od 4k wzwyż.
|
|
|
#10 |
|
sam sex ^^
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Zetec-E ma odcięcie na ok 6800 obr/min
To 16V, więc kręci sie dosyć wysoko... musisz przywyknąć
|
|
|
#11 | |
|
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#12 | |
|
Zamaskowany
Data rejestracji: 12.10.2005
Cytat:
daj znać
|
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
*Dziadziuś*
Data rejestracji: 27.10.2005
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() |
Dzieki "czary2mary", Dzieki "**mondeo**" za intrukcje obslugi, zielone pójdą jak tylko bede mogl je wystawic bo juz za duzo ich wystawilem dzisiaj
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() |
Witam
Czy ktos z was wie jak skutecznie usunac naklejke rejestracji na szybie bo uzylem jakiegos rozpusczalnika do usuwania tlustych plam itp i usunelo caly napis ale zostala czesc napisu PL i oczywiscie cala ta plastikowa naklejka i zdrapywanie jej to tragedia a niczym ostrym nie chce bo porysowac szybe jest latwo, odkleiłem oczywisce to sreberko ale ta druga czesc naklejki zostala |
|
|
|
![]() |
| Opcje związane z dyskusją | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|