Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.08.2007, 22:25   #1
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika malanski
 
Data rejestracji: 03.03.2003
Posty: 88
malanski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Naprawa silnika elektrycznego, uzwojenie, stihl - pytnie do elektryków/fachowców

Witam, może ktoś z forum będzie w stanie pomóc mi w pewnej sprawie.
Chodzi o zidentyfikowanie usterki w pile elektrycznej Stihl.
Wczoraj na działce ciąłem drzewa. Początkowo piła chodziła bez zarzutu, a po pewnym czasie zaczęła działać z przerwami, aż w końcu całkowicie stanęła.

Dziś rozebrałem urządzenie. Po kolei eliminowałem podejrzane elementy (bezpieczniki, kable, przełączniki) aż dotarłem do silnika. Po przyłożeniu napięcia bezpośrednio do styków/szczotek silnik również nie ruszył. Rozebrałem go na części i doszedłem do wniosku, że elektromagnes jest sprawny, a uszkodzony jest wirnik. Elektromagnes nie ma żadnej przerwy w obwodzie i zwoje nie są zaczernione. W wirniku natomiast istnieje przejście elektryczne pomiędzy każdym stykiem (chodzi mi o komutator, o ile się nie mylę). Styki te wskazałem na załączonym zdjęciu. Wydaje mi się, że przejście powinno istnieć tylko pomiędzy przeciwległymi stykami. Proszę o wasze opinie.

Następne pytanie - czy taki silnik można naprawić? Wiem, że można nawinąć nowe uzwojenie, ale po pierwsze czy to się opłaca i czy jest to możliwe. Całość wydaje sie być zgrzana/sklejona - osobiście nie wiedziałbym jak się za to zabrać.

http://www.mnc.pl/~malanski/stihl2.jpg

http://www.mnc.pl/~malanski/stihl1.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.
malanski jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.08.2007, 22:34   #2
Apple fan!
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: Cupertino
Posty: 11,004
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Następne pytanie - czy taki silnik można naprawić? Wiem, że można nawinąć nowe uzwojenie, ale po pierwsze czy to się opłaca i czy jest to możliwe. Całość wydaje sie być zgrzana/sklejona - osobiście nie wiedziałbym jak się za to zabrać.
Można przewinąć jednak b.często opłaca się zakupić nowy wirnik - ponieważ cena nowego jest większa o ok. 20%.

Cytat:
Rozebrałem go na części i doszedłem do wniosku, że elektromagnes jest sprawny
Nie elekotrmagnes tylko stojan

@malanski zobacz na www.elektromechanik.pl ile by Cię mógł kosztować nowy.

Pozdrawiam
__________________
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ

Ostatnio zmieniany przez andy : 20.08.2007 o godz. 22:37
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2007, 22:43   #3
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 18,285
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wirniki do takich różnych elektronarzędzi regenerują specjalistyczne zakłady, normalnie nikt ci nie przewinie wirnika.
Inna sprawa, że te regeneraty to szmelc. Szkoda na to kasy - trzeba zakupić albo nowy-oryginalny albo nie zawracać sobie głowy i kupić nowy sprzęt.

Wymiana na nowy kosztuje....więc trzeba się zastanowić czy sie opłaca.
Ja drogę z deregeneratami już przechodziłem i uczciwie ostrzegam

Najprościej pokaż w serwisie, tam ci podają orientacyjny koszt naprawy.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2007, 22:48   #4
Apple fan!
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: Cupertino
Posty: 11,004
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Inna sprawa, że te regeneraty to szmelc. Szkoda na to kasy
Co to za bzdury ? Jeśli osoba przewijająca zna się na rzeczy to taki wirnik będzie chodził i chodził.

Cytat:
Wymiana na nowy kosztuje....więc trzeba się zastanowić czy sie opłaca.
Nowe "oryginalne" może i tak. Jednak zamienniki są tańsze a prezentują podobną jakość.

Cytat:
Najprościej pokaż w serwisie, tam ci podają orientacyjny koszt naprawy.
Jeśli to serwis pogwarancyjny to mogą sobie nieźle policzyć.
__________________
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2007, 22:53   #5
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 18,285
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Andy - ja wiem co piszę
Już parę razy mnie na to wzięli.
Regeneracja wirnika to nie jest takie hop-siup, do tego dochodzi nowe wyważanie itp itd. A te silniki sa przeważnie wysokoobrotowe.
Dasz mu trochę powalczyć pod obciązeniem i siada.

A zamienniki? Nie wiem czy są do stihla, trzeba zapytać, i czy są coś warte.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2007, 23:03   #6
Apple fan!
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: Cupertino
Posty: 11,004
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Regeneracja wirnika to nie jest takie hop-siup, do tego dochodzi nowe wyważanie itp itd. A te silniki sa przeważnie wysokoobrotowe.
Dasz mu trochę powalczyć pod obciązeniem i siada.
Zależy kto przewija. Jeśli było to zrobione na odpierdziel to się nie dziw, że wirnik Ci padł.

@grzeniu w firmie której pracuję zajmują się przezwajaniem wirników oraz stojanów. I z tego co wiem jest to robione profesjonalnie.

Wracając do problemu. Wirnik można zanieść do jakiegoś punktu gdzie mogą sprawdzić na urządzeniu (nie pamiętam nazwy) czy wirnik jest sprawny.

Cytat:
W wirniku natomiast istnieje przejście elektryczne pomiędzy każdym stykiem (chodzi mi o komutator, o ile się nie mylę).
Na tyle ile sobie przypominam ze szkoły to tak powinno być.

@malanski sprawdzałeś może czy szczotek szlag nie trafił?
__________________
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 00:05   #7
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 18,285
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
OK, to przewiń mu ten wirnik i daj rok gwarancji, albo więcej
Ja już trochę takich sprzętów zajechałem i wiem czego nie brać do ręki

PS Wirniki sprawdza się na jakimś urządzeniu elektromagnetycznym, a nie badając prosto przejście elektryczne. Tu się nie znam więc nie będę bajek pisał.
Usterkę musi zdiagnozować ktoś, kto się na tym zna, i oszacować koszt naprawy. Od tego trzeba zacząć.
Za coś takiego się nie płaci.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 01:55   #8
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 26,833
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
[...]

@malanski sprawdzałeś może czy szczotek szlag nie trafił?
O!

Od tego bym zaczął, wszak
Cytat:
Napisany przez malanski Podgląd Wiadomości
[...] zaczęła działać z przerwami, aż w końcu całkowicie stanęła.

[...]
to typowy objaw "skończenia się" szczotek.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 05:42   #9
Apple fan!
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: Cupertino
Posty: 11,004
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Ja już trochę takich sprzętów zajechałem i wiem czego nie brać do ręki
Każde nawet nowe urządzenie można "zajechać" jeśli się jest "zdolnym"...
Koniec OT

@malanski najpierw bym zaczął od szczotek. Jeśli one będą dobre to zaniósłbym wirnik do serwisu w celu sprawdzenia czy nie jest uszkodzony.
__________________
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 09:09   #10
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika malanski
 
Data rejestracji: 03.03.2003
Posty: 88
malanski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam.
Jak mam sprawdzić szczotki? Nie są starte i istnieje przejście pomiędzy szczotką a kablem dochodzącym do silnika.

Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że powinno istnieć połączenie wszystkich styków? Z tego co ja pamiętam, to każda para styków jest odpowiedzialna za jedną ramkę, która znajduje się w polu. Gdyby prąd przepływał przez wszystkie ramki jednocześnie, to jak ten silnik miałby działać?

Ostatnio zmieniany przez malanski : 21.08.2007 o godz. 09:12
malanski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 14:42   #11
Bywalec
 
Avatar użytkownika simensm35
 
Data rejestracji: 10.08.2002
Lokalizacja: Ruda Śląska
Posty: 43
simensm35 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez malanski Podgląd Wiadomości
Witam.
Jak mam sprawdzić szczotki? Nie są starte i istnieje przejście pomiędzy szczotką a kablem dochodzącym do silnika.

Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że powinno istnieć połączenie wszystkich styków? Z tego co ja pamiętam, to każda para styków jest odpowiedzialna za jedną ramkę, która znajduje się w polu. Gdyby prąd przepływał przez wszystkie ramki jednocześnie, to jak ten silnik miałby działać?
Witam!
Sprawdź czy szczotki/szczotka luźno przesuwają się w prowadnicach i nie zawieszają się, i czy nie są za krótkie. Choć na fotkach nie widać nadpaleń i osmaleń na komutatorze co byłoby wynikiem słabego styku szczotki/szczotek z komutatorem, to jednak warto to sprawdzić.
Nie może być połączenia między sąsiednimi stykami komutatora. Początek i koniec uzwojenia muszą być po przeciwnych stronach, jeżeli jest inaczej sugeruje to zwarcie miedzy uzwojeniami.Jednak taki sam wynik może dać wypełnienia przerw między stykami komutatora startym grafitem ze szczotek.Spróbuj przeczyścić te miejsca i przemierz jeszcze raz.
Niekiedy silniki szczotkowe wysokoobrotowe mają wbudowane w uzwojenie stojana bezpieczniki termiczne:bimetaliczne albo jednorazowego działania.Ten pierwszy po ostygnięciu ponownie zamyka obwód, natomiast ten drugi ulega zniszczeniu i przywrócenie sprawności takiemu sprzetowi jest możliwe jedynie po wymianie tego bezpiecznika.
simensm35 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 17:45   #12
.:Esin Member:.
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: 53°07'N 18°00'E
Posty: 7,656
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez simensm35 Podgląd Wiadomości
Nie może być połączenia między sąsiednimi stykami komutatora. Początek i koniec uzwojenia muszą być po przeciwnych stronach, jeżeli jest inaczej sugeruje to zwarcie miedzy uzwojeniami.
bzdura...!
To jak by wirnik miałby kręcić...jesli górna i dolna szczotka by podawała napięcie na jedno pole.
Uzwojenie jest pętlicowe...np. uzwojenie z jednej płytki idzie przez żłobek 1 dalej powraca do komutatora przez żłobek 6 do płytki 2 i tak dalej z płytki dwa idzie przez żłobek 2 powraca żłobkiem 7 i do płytki 3 itd. itd.
patrz. rys.

Cytat:
Napisany przez simensm35 Podgląd Wiadomości
Witam!Niekiedy silniki szczotkowe wysokoobrotowe mają wbudowane w uzwojenie stojana bezpieczniki termiczne:bimetaliczne albo jednorazowego działania.Ten pierwszy po ostygnięciu ponownie zamyka obwód, natomiast ten drugi ulega zniszczeniu i przywrócenie sprawności takiemu sprzetowi jest możliwe jedynie po wymianie tego bezpiecznika.
a bezpieczniki termiczne ...to nie w tych silnikach, bardziej na 220/380V indukcyjnych.

Cytat:
Napisany przez malanski Podgląd Wiadomości
[...]
uzwojenie wirnika sprawdzasz omomierzem, i przeważnie jest nawinięte pętlicowo.
styk komutatora z sąsiadem ma najmniejszą oporność i im dalej tym wzrasta (widać to na rys.) ...np.
styk 1 ze sąsiednim 2 ma np. 0.4 Ohm cz to w prawo czy w lewo
styk 1 ze stykiem 3 ma już np. 0.6 Ohm
styk 1 ze stykiem 4 ma już np. 0.8 Ohm
itd. itd. aż dojdziesz do końca działki i będzie wtedy oporność będzie maleć.

styk 2 z 3 0.4 Ohm
styk 2 z 4 0.8 Ohm
itd itd

ale jeśli by była przerwa jednej czy dwóch sekcji wirnik by kręcił ale by mocno iskrzył.

uzwojenie stojana sprawdzasz także omomierzem...pole N i S powinno mieć taką samą oporność
.
..sprawdź kabel zasilający czy nie ma przerwy ruszając nim przy wejściu do środka maszynki
...napięcia podaj za włącznik a nie na szczotkotrzymacze bo to nic nie da, bo omijasz jedno uzwojenie stojana.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Naprawa silnika elektrycznego, uzwojenie, stihl - pytnie do elektryków/fachowców-silnik-komutatorowy-szkic-fragmentu-uzwojenia-falistego-..jpg  
__________________
Jak mądrze zadawać pytania

Ostatnio zmieniany przez Maciej : 21.08.2007 o godz. 18:12
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 18:26   #13
Słodki
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika ed hunter
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Lokalizacja: Wał szawa
Posty: 31,064
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
bezpiecznik termiczny w piłach łańcuchowych jest ale automatyczny a nie jakiś jednorazowy...
__________________
Złota, polska, zimna, jesień.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 19:28   #14
Bywalec
 
Avatar użytkownika simensm35
 
Data rejestracji: 10.08.2002
Lokalizacja: Ruda Śląska
Posty: 43
simensm35 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Maciej Podgląd Wiadomości
bzdura...!
a bezpieczniki termiczne ...to nie w tych silnikach, bardziej na 220/380V indukcyjnych.
.
Spotykałem i automatyczne i jednorazowe w silnikach szczotkowych również, nie tylko w indukcyjnych."Jednorazowe" były montowane w stojanach narzędzi wysokoobrotowych firmy "Bosch" która dostarczała narzędzia do byłej F.S.M. w Tychach w latach 80-tych. Teraz podobne zabezpieczenie stosuje się w transformatorkach zasilaczy, np.Simens, do stacjonarnego telefonu bezprzewodowego.Po przegrzaniu topi się spoiwo łączące dwa sprężynyjące druciki.
Szczotki nigdy nie podają napięcia na tylko jedno pole-musiałyby być węższe niż przerwa między płytkami komutatora.
simensm35 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2007, 20:33   #15
.:Esin Member:.
 
Avatar użytkownika Maciej
 
Data rejestracji: 31.12.2002
Lokalizacja: 53°07'N 18°00'E
Posty: 7,656
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
oczywiście, szczotki zawsze są na szerokość dwóch blaszek...
ale to co napisałeś ...że nie może być połączenia między sąsiednimi stykami komutatora bo będzie zwarcie ...to totalna bzdura.

gdzie termik transf. zasialacza do telefonu a do piły łańcuchowej...
gdzie obciążenia są spore i tylko praktycznie na wirniku co wiąże się poborem prądu i temp.
stojan tylko pracuje jako Pole N i S ...wytwarzane przez uzwojenia.

bardzo ale to bardzo rzadko pada uzwojenie stojana...a jak pada to tylko poprzez uszkodzenia mechaniczne.
a po drugie kto by chciał ciągle wydłubywać termik z uzwojenia zalanego lakierem żywicznym ze stojana gdzie przekrój przewodów....jest bardzo cienki.
__________________
Jak mądrze zadawać pytania
Maciej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO