![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Obliczanie powierzchni mieszkania
Zapytam tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu - czy orientuje się ktoś, w jaki sposób (według jakiej normy) zlicza się powierzchnię użytkową mieszkania? Znalazłem między innymi taki artykuł i trochę jest to zagmatwane:
http://www.msrm.pl/?st=art&art=17
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Bierze się fachowca z wiedzą, umiejętnościami i sprzętem. Kosztuje ze 300 PLN a dostajesz wyrysy w autocadzie z podpisem geodety.
Nie wiem, czy ci zajmują się detalem - ale tabelka może się przyda - klik
![]() |
#3 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Niemniej opcja zapłacenia 300 zł za fachową analizę nie jest wykluczona, bo sprawa dotyczy około 1 metra, co przy nowym mieszkaniu warte jest zdecydowanie więcej. Warto to sprawdzić i mieć pewność. Linka też przekażę i przeanalizuję. Dzięki ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W Polsce obowiązują dwie normy liczenia metrażu mieszkania - PN-70/B-02365 z 1970 roku i PN-ISO 9836 z 1997 roku, Teoretycznie, stosowana powinna być ta pierwsza, ale w praktyce, nie ma jednoznacznego wskazania w przepisach która norma jest obowiązująca.Według starej normy, metraż mieszkania liczy się bowiem w stanie surowym, czyli bez tynków. Przy mieszkaniu o powierzchni 100m***178; oznaczać to może powierzchnię mieszkania mniejszą niż rzeczywista nawet o 2 m***178;.Według drugiej, nowszej normy, powierzchnię liczy się w stanie wykończonym, ale za to dolicza się metraż tarasów i balkonów do powierzchni mieszkania.
Zazwyczaj jest wpisane w umowie według której normy jest liczone. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Jeden metr różnicy to się pewnie zmieści w limicie, który na pewno jest określony w umowie...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Always newbie
Cytat:
Ale to akurat najmniejsza różnica między tymi normami - w tabelce masz dużo większe kwiatki (jak wliczanie lub nie wnęk natenprzykład czy w ISO liczy się powierzchnię po podłodze niezależnie od wysokości, a w starszej na wysokości 1m i jeszcze zależnie od wysokości). Co do odbierania mieszkań, to warto wziąć fachowca (są firmy co pomagają w odbiorze). Naprawdę masakra może być. Niektóre też mierzą od razu mieszkanie - i taki odbiór w Warszawie kosztuje 200-300PLN. Tylko, że nie mają uprawnień geodety i taki pomiar w sądzie (jak już pójdzie na noże) nie będzie tak mocnym dowodem, jak od geodety. Lista Klauzul Niedozwolony UOKiK - pozycja 155, 227, 233, 1379, 1436, 1478, 1540, 1597 - może komuś się przyda, bo AFAIK ciągle developerzy wrzucają takie zapisy do umowy, że jak mieszkanie będzie większe, to trzeba dopłacić. UOKiK twierdzi, że nie trzeba - i ma na to sporo wygranych spraw w sądach. Może warto ten temat wydzielić? Ja jestem teraz na czasie, bo od ładnych kilku miesięcy odbieram (bezskutecznie) bubla od developera ![]() Dzisiaj high noon mam kolejne podejście.
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
Wawelski, możesz podać więcej szczegółów? Być może będzie to przydatne dla innych, którzy mają kupno i odbiór mieszkania jeszcze przed sobą
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moze w Warszawie macie lepszych developerow. Ja sie poddalem po 3 miesiacach i odebralem z zastrzezeniami.
Ktore sam wyprowadzalem/wyprowadzam, bo szkoda nerwow i sil. Lepiej je spozytkowac na cos innego
![]() |
#9 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
prometeusz, też napisz, jakie były problemy. I podaj nazwę developera i miasto, ku przestrodze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
1. W calym mieszkaniu krzywo zamontowane kaloryfery - poprawili ta usterke, bylem nawet zdziwiony
![]() Przy malowaniu sie okazalo ze powkladali tekture falista by wypoziomowac ![]() 2. Okna krzywo zamontowane - np drzwi balkonowe zwichrowane mam( dziw ze szyba nie pekla) niestety nie przyszlo mi do glowy ze mozna tak spie...lic ![]() 3 Te same drzwi balkonowe - ciag 3 skrzydel ( dosc wielkie) osadzone zdecydowanie za nisko. Po otwarciu drzwi mam 12mm do wylewki. Mimo ze wiedzialem moglem, albo brac, albo nie jak mi sie nie podoba. Mogli mi za doplata wybrac( szlifowanie) obszar pod drzwiami. No i jakby to wygladalo. Wiec juz w tym momencie odpadl parkiet i deska barlinecka. Pozostaly mi najciensze panele, albo kafle. Wybralem kalfe gresowe 10mm, wiec te 2mm bedzie na klej. I drzwi doslownie beda sie otwieraly na styk. 4. Parapety W zasadzie wszedzie musialem skuwac pod nie pod najciensze 2cm sie nie miescily pod okno. 5. Okna ktorych nigdy mi nie wymyli a powinni, bo jak mam odebrac ze sa niby dobre jak nie widac, czy nie ma uszkodzen. 6 . Sufity - musialem robic wszedzie podwieszane (wraz z rychem ![]() 7. NIE ZLECAC ZADNYCH DODATKOWYCH PRAC DEVELOPEROWI!!!!!! 8. Ochlone to jeszczcze cos dopisze
![]() |
#11 |
the one
CDRinfo VIP
ekhm.. po tym co prometeusz napisał, to ja chyba odpiszę temu kumplowi, że niech się cieszy, że dostaje mieszkanie w dość przyzwoitym stanie..
![]() Bo też jest podobno sporo usterek. Ja tego nie widziałem, ale osoba, która odbierała, mówiła, że między innymi jedna ścianka działowa jest do zburzenia i zrobienia od nowa, jakaś ściana nie trzyma pionu, a mają w niej być drzwi, uszkodzone są okna (nie wiem, jak bardzo), coś tam z kątami.. Generalnie ja bym chyba w mordę dał człowiekowi, który mi coś takiego jako nowe mieszkanie daje, ale widać przy dokonywaniu jednego z większych (jeśli nie największego) zakupu życia w Polsce trzeba się odznaczać anielską cierpliwością i wyrozumiałością.. To chyba nie dla mnie... Dzięki też za dodatkowe informacje związane z pomiarami. Przekażę znajomemu i będą pewnie walczyć. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
![]() |
#12 | |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
panowie,
ja w tym roku przez 3 miesiące próbowałem kupić nowy dom w Warszawie. Na swoje nieszczęście w najbliższej rodzinie mam doświadczonego budowlańca. Obejrzeliśmy razem kilkadziesiąt domów, które to wywołały tylko śmiech fachowca... Zazwyczaj niepotrzebne były szczegółowe oględziny: ściany jak Bałtyk, wylewki z różnicami do 12 cm itd itp, to po co dalej oglądać. Oglądałem też mieszkania. Wykonanie jakby nieco lepsze, ale znowuż przestrzeń wspólna to tragedia architektoniczna. Niestety, ale wytwory PRL wydają mi się w tym względzie lepsze (mimo niedoskonałości). Taki jest po prostu współczesny standard wykonania w PL. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Always newbie
Udało się odebrać wczoraj mieszkanie odbierane od czerwca. Usterki
1. Tynki i posadzki jak fale Dunaju ostro pomarszczone wiaterkiem (odchylenia od pionu i poziomu poza normami, masa rys, nierówności, baranek i niejednolity kolor). Poziomy i piony zrobione, rysy, kolor i drobne nierówności odpuszczone w zamian za wyburzenie ścianki i przeniesienie elektryki (gładź trzeba będzie położyć). 2. Brak nadproży nad drzwiami wewnętrznymi - zrobili za niskie otwory i po wylewce okazało się, że otwory są za niskie (poniżej normy). Więc inteligenci wycięli nadproża, żeby było wyżej. Developer "zamontował" po dwa druty - mam wątpliwości co do sensowności, ale trudno. 3. Za niskie skrzydło drzwi wejściowych - więc zrobili dwa progi, w sumie 5 cm i jeszcze był prześwit. Wymienione skrzydło i wywalony jeden próg - na to jest Rozporządzenie ministra, że próg ma mieć do 2 cm. 4. Lista Klauzul Niedozwolony UOKiK - w umowie mamy coś o dopłacie jak mieszkanie będzie większe lp. 1540, 1597 i sporo innych. 5. Mokry sufit. Ostatnie piętro. Podobno woda zebrana w kanałach w płytach stropowych. Sporo podobnych mokrych plam i złażącej farby w częściach wspólnych na ostatnim piętrze. Pomiary fachowym sprzętem twierdzą, że w mieszkaniu udało im się na wczoraj osuszyć mieszkanie (części wspólne dalej mokre - będzie jazda, jak wspólnota się zawiąże). 6. Pęka sufit na łączeniach płyt 7. Sporo drobiazgów.
![]() |
#15 |
Guru
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Można tanio wykupić mieszkania lokatorskie | icemac | Off topic | 41 | 13.09.2007 17:36 |
BenQ 1625 - problem z testem powierzchni | Bartez | Napędy optyczne DVD | 10 | 20.10.2005 12:31 |
Naloty na prywatne mieszkania użytkowników sieci P2P | mello | Off topic | 41 | 07.05.2005 21:59 |
[Geogr.]Formy powierzchni ziemi - help! | Posłany | Off topic | 5 | 03.04.2005 20:05 |
Stan powierzchni płytki a możliwość jej nagrania ? | Daria | Napędy optyczne CD | 2 | 27.10.2001 19:31 |