Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.10.2006, 10:16   #1
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Składam Media Center - mam pytanko

Witam serdecznie

Cóż postanowiłem złożyć Media Center - coby pod TV mieć wszelkie divx i takie tam ...

Komputerek ma oparty być o ten zestawik :

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27954

wsadzę 1 GB Ram, jakąś Audigy by integra nie drażniła moich uszu , taniego GeForce'a lub ATI na PCI-E no i starczy

pytanko mam jednak zgoła inne

zależy mi na rozpoznawaniu formatu SA-CD, DVD Audio gdyż mam kilka płyt w tej specyfikacji.

Czy mogę to obsłużyć jakoś sprzętowo w Media Center ... nie wiem - jakiś napęd optyczny czy też dekoder ... czy są też dekodery programowe.

Nie wiem, nie interesowałem się zbytnio tymi zagadnieniami i byłbym wdzięczny za cenne informacje na ten temat.

Dziękuję.
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.10.2006, 11:50   #2
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dorian Podgląd Wiadomości
Witam serdecznie

Cóż postanowiłem złożyć Media Center - coby pod TV mieć wszelkie divx i takie tam ...
Ja bym polecał Emperorka
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2006, 11:59   #3
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
No właśnie... ja się zastanawiam nad Eperorem IV, Prince 3 (ma wyjść) czy KORRem lub WIWĄ...

A propos tematu - może jakiś zestaw barebone: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29788
Ale jak bym miał kasę... http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14690#

Ostatnio zmieniany przez Kris : 31.10.2006 o godz. 12:04
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2006, 13:09   #4
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Air Podgląd Wiadomości
Ja bym polecał Emperorka
Emperorka już mam

Wiecie - nie chcę się babrać z kodekami - a jak wiadomo mimo "wsparcia" dla chociażby QPEL Emperor nie odtwarza go jak powinien, poza tym jakoś się Manta "zepsuła" . Kiedyś gdy miałem Emperora II to szczerze mówiąc chodził lepiej niż IIIjka - nie wieszał się tak często , nie gubił wierszy, nie było problemów z napisami o innej nazwie niż film czy też zawierającej inne niż litery znaki.

Jedyny odtwarzacz pozwalający na wybór pliku napisów przed puszczeniem filmu to w momencie gdy kupowałem odtwarzacz po awarii Emperora II był Prince II - nie kupiłem go, ponieważ naczytałem się nieco i wychodzi na to,że to straszliwa nędza.

Korra miałem 3 dni - nauczony wygodą Emperora II nigdy nie nazywałem napisów tak jak film - no i 3/4 napisów nie miałem ... ale przyznaję - zacna maszyna - chodziła o niebo lepiej niż Emperor III i w Korze prędzej uwierzę we wsparcie dla Qpel , ponadto był szybszy , chodził ciszej i płynniej - jeśli chodzi o wybór Emperor III, IV vs Korr - polecam Korra ... lecz tego 9907 ... ten nowy jakiś taki delikatny.

Dodatkowo - ostatni firmware od Manty jest z 16 czerwca 2006 ... a forum manciorskie grzmi od requestów , bo coś komuś się wiesza i takie tam ... gdy wyszedł ostatni firmware od Emperora II nikt nie miał pretensji o nic prócz obsługi QPEL - którego chipset Cesarza II zdekodować nie umiał.

Nie chcę się już zastanawiać czemu coś nie działa, nie chcę kupować XBOX'a - wiem,że działają divx jak marzenie - ale po co ładować talary w konsolę jeśli nie gram ... stąd decyzja o Media Center.

Chciałbym pełnoprawny kompik - gdy trzeba odtworzy film , innym razem pozwoli na zagranie w coś dla dzieciarni no i pozwoli na wysłuchanie ulubionych dźwięków w dobrej jakości ... a dodatkowo nie kłuje w oczy

Zestawiki Kris ciekawe - właśnie podobną obudowę zamierzam kupić - jednak nieco większą - taką wielkości dobrego amplitunera - żeby wszystko się pomieściło.

Tak naprawdę interesują mnie głównie aspekty dekodowania SA-CD, DVD Audio i jak się do tego ma XP i taki właśnie komputer.

A tego Emperor III czy IV zapewnić mi nie potrafi - no i wiadomo,że jeśli chodzi o dźwięk to dobre głośniki na niekorzyść obnażą niską jakość przetworników w Mancie ... i tak właśnie u mnie się dzieje.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 31.10.2006 o godz. 13:24
Stary 31.10.2006, 13:19   #5
Bywalec

Data rejestracji: 23.10.2004
adam_z w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z tego co pamiętam program InterVideo WinDVD wspierał format DVD-AUDIO
adam_z jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2006, 13:26   #6
100% O/C CLUB

Data rejestracji: 22.03.2005
demek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>demek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>demek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>demek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>demek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
@dorian
KISS odtwarzacze KISS DVD/DivX w Polsce, Kiss dp 1000, kiss dp 500,kiss plazma, kiss dp 1500,kiss dp 450,kiss recenzje i testy,KISS nowości
KiSS Networked Entertainment

Kiss DP-600 Odtwarzacz DVD od 1149.00zł - Porównanie cen w 7 sklepach na Skapiec.pl

edit
co za shit sie wpitala w linki? ;/
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM

Ostatnio zmieniany przez demek : 31.10.2006 o godz. 13:29
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2006, 13:42   #7
Wymiatacz

Piękny odtwarzacz tylko chłopaki chodzi mi o to :

wkręcam w obudowę jakieś Benq czy Pioneera ... zwykłą nagrywarkę DVD ... na tackę kładę SA-CD np . Dark Side of the Moon - Pink Floyd'ów ... i to się jakoś ma dekodować sprzętowo przez jakąś kartę czy też program by mieć wszelkie właściwości jakie daje taki nośnik podłączony pod dobry amplituner i głośniki.

I pytanie właśnie - w jaki sposób osiągnąć taki efekt i czy się wogóle da
Stary 31.10.2006, 13:52   #8
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>icemac ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
meta tagi się wyświetlają

rear subframe more then ratlook style
icemac jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2006, 14:35   #9
HDmaniak

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Smartek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Smartek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Smartek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
No to moze..

XBOX? ;-D
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2006, 14:43   #10
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ludzie, skonczcie juz ten offtop... Kolega pyta o konkretna rzecz, buduje MC z PC i interesuje go format DVD-Audio i SACD, wiec przestancie wyskakiwac z jakimis KISSami, XBOXami i innym syfem. Jak nie macie nic do powiedzenia to siedzcie cicho.

@Dorian - podziwiam Twoja kulture osobista i cierpliwosc. Wieczorem temat bedzie przeczyszczony ;-).
Stary 31.10.2006, 14:54   #11
HDmaniak

Smartek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Smartek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Smartek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Smartek jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Alez Xbox z XBMC to rasowy MC.
Tylko mniejszy, tanszy i lepszy :-P.

PS. nie bede przypominal kto tu zalozyl temat o Firefoksie 2, mimo, ze dyskusja na jego temat toczyla sie w innym temacie.. ;-)
Stary 31.10.2006, 15:00   #12
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>M@X jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
XBOX nie da rady HD - koniec tematu. Jesli ja moge pomoc to z odtwarzaczy SACD kojarzy mi sie tylko PS3 :

"Statyczne obrazy (zdjęcia) odtwarzane będą pod warunkiem zapisania w jednym z formatów: JPEG, PNG, BMP i GIF. Muzyka - AAC, Wav, MP3 oraz ATRAC. Video MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 SP i MPEG-4 AVC/H.265. Tym samym konsola bez żadnych przeróbek będzie mogła być domowym centrum rozrywki. Oczywiście wspierane też będą wszelkie wariacje na temat krążków BD czy DVD – łącznie z płytami wielokrotnego zapisu. Dodatkowo ciekawostką będzie obsługa SACD – tym samym PS3 będzie jedynym odtwarzaczem HD z obsługą tego formatu."
Stary 31.10.2006, 15:06   #13
HDmaniak

Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
XBOX nie da rady HD - koniec tematu. Jesli ja moge pomoc to z odtwarzaczy SACD kojarzy mi sie tylko PS3 ..)
Zaden koniec!

Dorian chyba sklada MC, ktory sobie z HD rowniez nie poradzi.

Jesli nie to przepraszam i zwracam honor - MC nie ma sobie rownych.
Ale jesli dobrze mi sie wydaje to XBOX wygrywa (mozliwosciami i cena)..

Prosimy wiec o wyjasnienia :-).

Pzdr.
Stary 31.10.2006, 19:38   #14
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Kris jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jeśli chodzi o SACD to ja bym jednak Dorian polecał Ci dobrej jakości odtwarzacz stacjonarny...
Nie sądzę, żeby nawet najlepszy zestaw PC dorównał jakości dźwięku stacjonarnego sprzętu.
Tam wszystko - zasilanie, stabilizacja el. optycznych i mechanicznych, jest robione pod kątem uzyskania jak najmniejszych szumów na wyjściu i co za tym idzie wysokiej jakości dźwięku...

Jeśli po prostu chcesz mieć możliwość odtwarzania wszystkich formatów, to MC jak najbardziej.

Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2006, 20:18   #15
Wymiatacz

Dziękuję za rady i odpowiedzi

Tak myślałem,że skończy się na stacjonarnym odtwarzaczu czego przyznaję chciałem uniknąć.

Kilka lat temu za "grubą" ówczas jak i teraz kasę - ok. 2700 zł kupiłem odtwarzacz DVD Sony - odtwarzał dvd i SA-CD ... Mp3 nie . No i dzisiaj odtwarzacz nie czyta nic .. nawet cd-audio . Naprawa jest nieopłacalna - za kilkaset zł można kupić nowy egzemplarz - lepszy.

Nowy sprzęt Sony to straszna kiszka ... co dziwne,że w 15 letniej wieży segmentowej Sony wszystko nadal działa mi jak nowe ... napęd po 3 sekundach widzi płytę. Widać awarie nowych sprzętów napędzają sprzedaż ... producenci obniżają ceny i jakość.

Składając Media Center chciałem uniknąć ewentualnych problemów z napędem, laserem czy nie-czytaniem wszelkich formatów. Gdyby coś się stało w MediaCenterze - to wiem co robić i z pewnością mniejszym kosztem .

Pewnie skończy się na ponownym kupnie stacjonarnego odtwarzacza - z tym,że rynek jest tak przeładowany - że kupno stacjonarki równa się wsparciem dla większości formatów audio/video ... a to stawia pod znakiem zapytania zasadność składania Media Center.

Noszę się z zamiarem kupna telewizora LCD i chciałem zrezygnować z komputera w normalnym tego słowa rozumieniu ... czyli CRT i desktop.

Konsoli nie kupię - nie wykorzystywałbym nawet 30 % jej możliwości ... a kupowanie jej tylko do odtwarzania filmów i muzyki jakoś nie jest sensowne.

Dziękuję jeszcze raz za rady

Gdyby komuś coś przyszło jeszcze do głowy w temacie SA-CD/DVD Audio będę wdzięczny

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia: