Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.04.2003, 09:29   #1
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika lipek16
 
Data rejestracji: 06.02.2003
Lokalizacja: J-L
Posty: 467
lipek16 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wzmacniacze sieciowe

Czy istnieją urządzenia wzmacniające sygnał w sieci lokalnej? Wiem że funkcję to pełnią huby bądź switche. Ale mi chodzi o takie urządzenie które wpinałoby się szeregowo w kabel tak żeby można było połączyć komputery na większą odleglość i czy odległóść tajest jakoś ogrzniczona czy nie?(tzn. czy można wpinać tyle wzmacnizczy ile się da i czy wtedy wszystko będzie działało w porządku.) Jeżeli takie urządzenia istnieja to jak kształtują się ich ceny i gdzie je mozna kupić?
lipek16 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.04.2003, 13:12   #2
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:
lipek16 napisał(a)
Czy istnieją urządzenia wzmacniające sygnał w sieci lokalnej? Wiem że funkcję to pełnią huby bądź switche. Ale mi chodzi o takie urządzenie które wpinałoby się szeregowo w kabel tak żeby można było połączyć komputery na większą odleglość i czy odległóść tajest jakoś ogrzniczona czy nie?(tzn. czy można wpinać tyle wzmacnizczy ile się da i czy wtedy wszystko będzie działało w porządku.) Jeżeli takie urządzenia istnieja to jak kształtują się ich ceny i gdzie je mozna kupić?
Jaką potrzebujesz przejsc odległość?
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:14   #3
Kocham Paskudy, Świntuszę
 
Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>
 
Data rejestracji: 30.03.2002
Posty: 6,017
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jesli chodzi o dlugosci ~50m to skretka kat.5 radzi sobie no prob... a znane sa przypadki kiedy i 100m przechodzi (warunkiem jest brak kabli wysokiego napiecia w poblizu!) - tak dziala siec w naszym wydzialowym klubie
__________________
2 * nec 20WGX2.. o mamo.. oczy za uszy
nie odpowiadam na pivy z pytaniami jak sie komus wlamac na mail [co za pomysl] i z prosba o pomoc w konfigu czegostam. te czasy sie skonczyly.
-Sid-The-Rat=> jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:18   #4
Second variety
 
Avatar użytkownika Pedros
 
Data rejestracji: 11.01.2002
Lokalizacja: dziki wschód
Posty: 1,843
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisał(a)
jesli chodzi o dlugosci ~50m to skretka kat.5 radzi sobie no prob... a znane sa przypadki kiedy i 100m przechodzi (warunkiem jest brak kabli wysokiego napiecia w poblizu!) - tak dziala siec w naszym wydzialowym klubie
Znane są przypadki, że przechodzi i 130 m.
btw - czy ktoś przetestował jednakową długość powiedzmy 100 m skrętki utp, ftp i stp?
__________________
Pozdrawiam Pedros
Pedros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:20   #5
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika lipek16
 
Data rejestracji: 06.02.2003
Lokalizacja: J-L
Posty: 467
lipek16 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:
bas napisał(a)
Jaką potrzebujesz przejsc odległość?
około 150 metrów na dworze między dwomama domami
lipek16 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:21   #6
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisał(a)
jesli chodzi o dlugosci ~50m to skretka kat.5 radzi sobie no prob... a znane sa przypadki kiedy i 100m przechodzi (warunkiem jest brak kabli wysokiego napiecia w poblizu!) - tak dziala siec w naszym wydzialowym klubie
Jeśli chdozi o skrętkę to norma mówi o 100metrach, zarówno dla 10 BASE-T jak i 100BASE-TX, z praktyki wynika, że da się przejść spokojnie 140metrów, natomiast jeśli chodzi o bnc (wiadomo 10BASE2) to można przejść 185 metrów, dać repeter i kolejne 185 metrów.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:22   #7
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:
lipek16 napisał(a)
około 150 metrów na dworze między dwomama domami
Lec to zwykłą, nieekranowaną skrętką w rurce pcv w ziemi, najwyżej będzie chodziło na 10 a nie na 100.

update: nie ekesperymentuj z materiałem, kup skrętke madexu(drut), tą po 0.5netto.
__________________
Mój mail

Ostatnio zmieniany przez bas : 18.04.2003 o godz. 13:26
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:25   #8
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika lipek16
 
Data rejestracji: 06.02.2003
Lokalizacja: J-L
Posty: 467
lipek16 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:
bas napisał(a)
Lec to zwykłą, nieekranowaną skrętką w rurce pcv w ziemi, najwyżej będzie chodziło na 10 a nie na 100.
Wolałbym na powietrzu ale domyślam się że wtedy będą większe zakłocenia. Jak głeboko zakopywać


Ostatnio zmieniany przez lipek16 : 18.04.2003 o godz. 13:31
lipek16 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:29   #9
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:
lipek16 napisał(a)
Wolałbym na powietrzu ale domyślam się że wtedy będą większe zakłocenia. Jak głeboko zakopywać
Jak głęboko Ci się chce, jeśli nikomu to nie przeszkadza i nikt tam nie będzie kopał to na szpadel spokojnie wystarczy. Jeśli chodzi o przewieszki to musiałbyś kupić skrętkę ekranowaną i uziemić, kosztowo wychodzi to podobnie jak doliczysz linke nośną i spinki, a trochę ruchu na powietrzu Ci niezaszkodzi.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:30   #10
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika lipek16
 
Data rejestracji: 06.02.2003
Lokalizacja: J-L
Posty: 467
lipek16 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bas kiedyś mi chyba proponowałeś że możesz załatwić jakieś elementy sieciowe. Mam pytanie po ile masz
1.szpule kabla 305m nieekranowanego kategorii5 (drut)
2.karty sieciowe Surecom'a
3.jakiś switch 8 portwy też Surecom'a
4.gniazda sieciowe
Podaj mi najtańsze ceny jaki masz
lipek16 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:36   #11
Second variety
 
Avatar użytkownika Pedros
 
Data rejestracji: 11.01.2002
Lokalizacja: dziki wschód
Posty: 1,843
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:
bas napisał(a)
Jak głęboko Ci się chce, jeśli nikomu to nie przeszkadza i nikt tam nie będzie kopał to na szpadel spokojnie wystarczy. Jeśli chodzi o przewieszki to musiałbyś kupić skrętkę ekranowaną i uziemić, kosztowo wychodzi to podobnie jak doliczysz linke nośną i spinki, a trochę ruchu na powietrzu Ci niezaszkodzi.
Yep... linka fi 2 mm 0,50 zł/m + śruby rzymskie (fi 6 np.) po 2 zł/sztukę + haki kołek fi 12 mm - grosze
A skrętką ftp madex (u mnie po jakieś 1,05 zł/m) zrobiłem 92 metry.
Ciekawe...
bas jak dobrze uziemić tę skrętkę
ale też sam jestem ciekaw Twojej odpowiedzi na podstawowe pytanie tego topica

btw - a co sądzicie o elementach (karty, switchy) D-Linka?
__________________
Pozdrawiam Pedros
Pedros jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:40   #12
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
lipek16 napisał(a)
Bas kiedyś mi chyba proponowałeś że możesz załatwić jakieś elementy sieciowe. Mam pytanie po ile masz
1.szpule kabla 305m nieekranowanego kategorii5 (drut)
2.karty sieciowe Surecom'a
3.jakiś switch 8 portwy też Surecom'a
4.gniazda sieciowe
Podaj mi najtańsze ceny jaki masz
Kabel nieekranowany madexu o ile pamiętam mogę sprzedać po 0.65netto, karty sieciowe po 21netto, switch 8 suercom 150netto. Gniazdek nie pamietam, ceny po, których mogę sprzedać, musisz doliczyć koszt transportu, skąd jesteś?
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 13:49   #13
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wzmacniacze sieciowe

Cytat:
Pedros napisał(a)

bas jak dobrze uziemić tę skrętkę
ale też sam jestem ciekaw Twojej odpowiedzi na podstawowe pytanie tego topica
Uziemiasz: skrętka ekranowana, ekran do wiadra takiego z gs'u, robisz w nim dziurki, z piachem wymieszanym z solą zakopanym metr pod ziemią


Cytat:
Pedros napisał(a)

btw - a co sądzicie o elementach (karty, switchy) D-Linka?
Ostatnio bardzo zawiodłem się na d-linku, konkretnie na DWL-900AP+ i DI-614+, duplikują pingi, nie chcą działać na odległościach na, których nonamy chodzą idealnie. DWL-900AP+ w trybie wirless client z fw 2.3 ma bardzo małą tablicę macową, dopiero zmiana softu na 2.56 pozwala na wmiarę normalną pracę, ale duplikuje.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 14:16   #14
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika lipek16
 
Data rejestracji: 06.02.2003
Lokalizacja: J-L
Posty: 467
lipek16 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisał(a)
Kabel nieekranowany madexu o ile pamiętam mogę sprzedać po 0.65netto, karty sieciowe po 21netto, switch 8 suercom 150netto. Gniazdek nie pamietam, ceny po, których mogę sprzedać, musisz doliczyć koszt transportu, skąd jesteś?
Netto?? Czyli mam doliczać Vat czy bez tego możesz załatwić. Jestem spod Radomia. I tak i tak musiałbym pokryć koszty bo chciałem ewentualnie zamówić w www.assmann.pl
lipek16 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2003, 14:38   #15
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
lipek16 napisał(a)
Netto?? Czyli mam doliczać Vat czy bez tego możesz załatwić. Jestem spod Radomia. I tak i tak musiałbym pokryć koszty bo chciałem ewentualnie zamówić w www.assmann.pl
Musisz doliczyć 22% vatu, szkoda, że nieodezwałeś się 2 dni temu, bo wczoraj ktoś jechał do Radomia, a najbliższy jakiś transport do Radomia będę miał za miesiąc może dwa, trudno najwyżej pójdzie to pocztą albo kurierem.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO