Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.11.2005, 19:41   #1
BA/\//\/ED
 
Avatar użytkownika Posłany
 
Data rejestracji: 27.04.2003
Lokalizacja: w domu
Posty: 414
Posłany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zapłata abonamentu(Jedna Idea) przelewem przez net

Witam!

Nie chce mi się biegać po ajencjach PKO itp., więc chciałbym przez neta zapłacić sobie abonament. Nawet taniej będzie . Ale strona Orange nie grzeszy w pełną informację(albo jest zawsze za dużo informacji, albo za mało). W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy jako zleceniodawca mogę być ja zamiast ojca? (konto jest moje, a telefon na ojca)
2. Czy to jest dobrze wypełnione i nie będzie problemów(chodzi mi tutaj o to "tytułem"):
http://sid.iglu.cz/przelew.png
Czy jeszcze dopisać "Konto Klienta: xxxxxxx" ??

Z góry dzięki za odpowiedź
__________________
# Psychika unixiarza powinna być jak firewall...

Ostatnio zmieniany przez Posłany : 05.11.2005 o godz. 19:46
Posłany jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.11.2005, 19:52   #2
inżynier systemowy
 
Avatar użytkownika polakT
 
Data rejestracji: 07.07.2004
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2,193
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
a nie łatwiej byloby zrbic plecenie zaplaty - wypełniasz formularz a ptem z knta zabieraja ci tylko tyle ile wymaga sytuacja i po krzyku
__________________
http://polakt.pl
Pozdrawiam
polakT
gg:2779269
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 20:03   #3
BA/\//\/ED
 
Avatar użytkownika Posłany
 
Data rejestracji: 27.04.2003
Lokalizacja: w domu
Posty: 414
Posłany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ale chcxiałbym wiedziec jak przelew zrobić
__________________
# Psychika unixiarza powinna być jak firewall...
Posłany jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 20:19   #4
Team Member
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,953
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wyglada na dobrze wypelnione.
dopilnuj, czy nastepujace dane sa identyczne z tymi, jakie byly na formularzach oplacanych tradycyjnie:

nr konta firmy telekomunikacyjnej
jej adres
nr/kod klienta
dane klienta

ustaw to jako Platnosc, a w kolejnych miesiacach bedziesz tylko wchodzil w Platnosc i podawal nowy nr faktury oraz nowa kwote do zaplaty. Taniej, szybciej, lepiej. Wiec po co sie meczyc?

@thomascamel: sposobem, ktory opisalem powyzej, masz wieksza kontrole nad wlasnymi wydatkami. Ustawiasz termin zaplaty na dzien okreslony na fakturze jako ostatni dzien platnosci (a gdy ten wypada w weekend to na dzien przed), i efekt jest taki sam - pieniadze masz do samego konca na wlasnym koncie. Oplata za usluge jest identyczna.
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 20:35   #5
inżynier systemowy
 
Avatar użytkownika polakT
 
Data rejestracji: 07.07.2004
Lokalizacja: Białystok
Posty: 2,193
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
@MaciejT - i tu taka mała różnica miedzy nami - osobiście wolę mieć pełny braz mojej sytuacji finansowej, a dodatkwo trafilo sie ze wychodzi mi ze fakture mam zapłacic na samym poczatku miesiaca, zaraz po kapitalizacji odsetek. W związku z czym zabieraja mi kase a ja nie mam potem watpliwości ile pieniazkow mi zostało. Poprostu jak komu wygodniej tak robi
pozdro
__________________
http://polakt.pl
Pozdrawiam
polakT
gg:2779269
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 20:43   #6
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 26.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Płatność nie swojego rachunku

Witam !
Pozwolę sobie wejść do dyskusji - bo właśnie od niedawna się nad podobnym problemem zastanawiałem - chodzi o to, że mam konto w banku elektronicznym - i czasem opłacało by się zapłacić np. fakturę za energię i gaz przelewem - tylko się zastanawiam czy mogę to zrobić z "obcego" czyli mojego konta - no bo faktura jest na Ojca. Wiem, że teoretycznie jak wpiszę za co płacę to powinno być OK - ale boję się, że mogą coś namieszać itd. - więc ciekaw jestem czy ktoś ma doświadczenia z takimi płatnościami faktur z "cudzego" konta ?

Pozdrawiam

ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 20:46   #7
Team Member
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,953
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez thomascamel
@MaciejT - i tu taka mała różnica miedzy nami - osobiście wolę mieć pełny braz mojej sytuacji finansowej, a dodatkwo trafilo sie ze wychodzi mi ze fakture mam zapłacic na samym poczatku miesiaca, zaraz po kapitalizacji odsetek. W związku z czym zabieraja mi kase a ja nie mam potem watpliwości ile pieniazkow mi zostało. Poprostu jak komu wygodniej tak robi
pozdro
Tak, tylko jak ustawisz realizacje Platnosci z data przyszla (powiedzmy za 10 dni), to i tak masz 2 tabelki prezentujace stan srodkow na koncie: Srodki dostepne (czyli srodki po odjeciu kwoty blokady, ktora zostala utworzona na kwote zleconej platnosci - to, ile realnie masz dostepne po wykonaniu wszystkich zleconych operacji), oraz Saldo rachunku (bez odjecia kwoty blokady na przyszla platnosc).

Wystarczy spojrzec na tabelke Srodki dostepne, i juz wiesz ile masz na koncie. Czyli faktycznie roznica jest jedna, albo sam wklepiesz nr faktury i kwote, majac zarazem pelna kontrole nad finansami, albo bank na podstawie faktury zrobi to za Ciebie, a w razie problemow wyjasniania bedzie cala masa.


@ro29: a co to za roznica przez czyje konto przejdzie? Wazne za kogo placisz... Gdy wplacasz pieniadze w agencji typu "zlotowka", to Twoje pieniadze i tak sa wplacane do odbiorcy poprzez rachunek agencji. Tyle, ze agencja wplaca za Ciebie, a wykonujac dziesiatki tysiecy operacji z jednego konta placi znacznie obnizona prowizje. Co z kolei przeklada sie na prowizje dla klienta koncowego. I wszyscy sa zadowoleni.

Naleznosci za zakupy/rachunki/faktury firmowe nalezy uiszczac z konta firmowego (chyba).
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 20:57   #8
the one
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,619
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Witam !
Pozwolę sobie wejść do dyskusji - bo właśnie od niedawna się nad podobnym problemem zastanawiałem - chodzi o to, że mam konto w banku elektronicznym - i czasem opłacało by się zapłacić np. fakturę za energię i gaz przelewem - tylko się zastanawiam czy mogę to zrobić z "obcego" czyli mojego konta - no bo faktura jest na Ojca. Wiem, że teoretycznie jak wpiszę za co płacę to powinno być OK - ale boję się, że mogą coś namieszać itd. - więc ciekaw jestem czy ktoś ma doświadczenia z takimi płatnościami faktur z "cudzego" konta ?

Pozdrawiam

ro29
Ja. Robiłem tak kilka razy i nie było do tej pory problemu. Nawet nie pamiętam, czy w tytule pisałem numer faktury, czy po prostu nazwisko osoby, na którą ten rachunek był wystawiony.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 21:55   #9
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 26.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
(...)

@ro29: a co to za roznica przez czyje konto przejdzie? Wazne za kogo placisz... Gdy wplacasz pieniadze w agencji typu "zlotowka", to Twoje pieniadze i tak sa wplacane do odbiorcy poprzez rachunek agencji. Tyle, ze agencja wplaca za Ciebie, a wykonujac dziesiatki tysiecy operacji z jednego konta placi znacznie obnizona prowizje. Co z kolei przeklada sie na prowizje dla klienta koncowego. I wszyscy sa zadowoleni.

Naleznosci za zakupy/rachunki/faktury firmowe nalezy uiszczac z konta firmowego (chyba).
Witam !
Chyba jakaś różnica jest - bowiem jako nadawca figuruje ktoś inny (choć nazwisko to samo). Wiem że liczy sie numer faktury i za co to jest - ale wiem też, że róznie to bywa czasem przy księgowaniu np. w TP - więc jestem przezorny (może za bardzo ??).
A w agencjach typu "złotówka" nigdy nic nie płaciłem - jakoś nie mam do nich zaufania - szczególnie, że ostatnio znów, jakaś sieć "zniknęła" . Wolę odżałować (lub rodzice) te parę złotych i zapłacić na poczcie czy w banku (niedaleko otworzyli niedawno filie banku spółdzielczego - opłaty jak na poczcie, ale nie ma kolejek i jeszcze czekoladkę za opłatę dostaje się )
A np. rachunki za Tele2 płacimy w sklepie - punkt Via - prowizja 0.99 zł

Ale teraz jak mam konto elektroniczne to można by to po prostu czasem wykorzystać np. zimą itd. lub np. do zapłaty tych rachunków, które mają standartową prowizję - stąd moje pytania

Pozdrawiam
ro29

P.S. @andrzejj9 - dzięki za informację !!

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 05.11.2005 o godz. 22:00
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 22:41   #10
BA/\//\/ED
 
Avatar użytkownika Posłany
 
Data rejestracji: 27.04.2003
Lokalizacja: w domu
Posty: 414
Posłany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@ro29: Mnie tak oszukano w agencji typu "Złotówka". W moim przypadku był to "Grosik". Na szczęście straciłem tam tylko 38zł. Ale współczuję ludziom co wpłacali po 3k zł :/ Bo oczywiście w moim przypadku musiałem drugi raz zapłacić
__________________
# Psychika unixiarza powinna być jak firewall...
Posłany jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 23:59   #11
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 17,995
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ze swojego rachunku w mBanku placilem juz rozne nie swoje rachunki (np ubezpieczenia zony) i wszystko gra. Trzeba tylko dokladnie wpisac tytul przelewu, nr faktury i na kogo jest faktura (wszystko co jest w tytule przelewu) i to wystarczy.
Mozesz nawet uruchomic polecenia zaplaty za kogos - kwestia odpowiedniego wypelnienia zlecen dla banku i wierzyciela i tez dziala bez problemu.

Nie wiem w jakim banku masz konto, ale np w mBanku mozesz wejsc na czata i tam na poczekaniu ich doradca udzieli ci wszelkich informacji.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2005, 09:41   #12
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 26.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Ze swojego rachunku w mBanku placilem juz rozne nie swoje rachunki (np ubezpieczenia zony) i wszystko gra. Trzeba tylko dokladnie wpisac tytul przelewu, nr faktury i na kogo jest faktura (wszystko co jest w tytule przelewu) i to wystarczy.
Mozesz nawet uruchomic polecenia zaplaty za kogos - kwestia odpowiedniego wypelnienia zlecen dla banku i wierzyciela i tez dziala bez problemu.

Nie wiem w jakim banku masz konto, ale np w mBanku mozesz wejsc na czata i tam na poczekaniu ich doradca udzieli ci wszelkich informacji.
Witam !
Dzięki za info !
Konto mam akurat w Inteligo - tam chyba żadnego czata nie ma - oczywiście mógłbym zadzwonić do konsultanta i się spytać, ale jakoś mi to jeszcze nie wyszło

Pozdrowienia
ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2005, 11:04   #13
BA/\//\/ED
 
Avatar użytkownika Posłany
 
Data rejestracji: 27.04.2003
Lokalizacja: w domu
Posty: 414
Posłany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja też mam w Inteligo
__________________
# Psychika unixiarza powinna być jak firewall...
Posłany jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO