Dyskusja: Co kupić???
Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.10.2004, 20:20   #45
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Czy warto kupić nagrywarkę DVD Pioneeer ?

Kiedyś miałem dylemat jaki palnik DVD kupić !
Ale ponieważ zwykle filmy oglądam na stacjonarnym DVD firmy Pioneer więc dylemat szybko znikł i kupiłem Pionnera 106.
Napędy Pioneera znane są z solidnej mechaniki i potyki , dlatego też kiedyś zdecydowałem się na zakup Pioneera 444 który wart jest każdej wydanej na niego złotówki.

No i faktycznie nagrywarka okazała się całkowicie bezproblemowa, nie zepsuła mi ani jednej płytki, a wszystki nagrane płyty czytają się do dziś !
Choć to nie były nośniki dobrej jakości bo: Falmingo, Esperanza, Princo (wszystkie DVD-R).
Wiele z tych płyt to są bajki, więc pracują w ekstremalnych warunkach odtwarzane tysiące razy. I żadnych problemów !
W kwietniu tego roku miałem możliwość bez żadnych kosztów wymienić 106 na model 107 , co też uczyniłem.
No i sielanki ciąg dalszy zero problemów z wypalaniem.

Żeby było uczciwie to napiszę że w maju kupiłem 10szt (cake) Princo x2, skusiła mnie cena, no i 4 takie płytki już przestały się czytać,
musiały być jakieś szczególnie trefne.

A trefna płytka wygląda TAK

Bo jak pisałem wyżej inne tanie płyty chodzą do dziś.
Zresztą ceny dobrych płyt (TDK,Verbatim) tak spadły że niema już co oszczędzać na nośnikach.
Płyty nagrane w Pionkach 106 i 107 bezproblemowo działają w stacionarnych odtwarzaczach DVD :
Pionner, Philips, Yamaha, Panasonic, jedynie w JVC u znajomego są problemy ,nie wszystkie moje płyty chce czytać.
Pewnie z innymi odtwarzaczami nie ma problemu z odczytem, wypisałem tylko te co do których mam wiarygodne informacje.

Z moich doświadczeń wynika że najlepiej Pionkiem jest wypalać Verbatimy DVD-R x4 Pod Nero z prędkością x4.
Poniżej wykresy:

Płyta DVD-R Verbatim x4 palona w DVD Decrypter x1

Płyta DVD-R Verbatim x4 palona w DVD Decrypter x4

Płyta DVD-R Verbatim x4 palona w NERO x1

Płyta DVD-R Verbatim x4 palona w NERO x4

Płyta DVD+R Verbatim x4 (pastel) palona w NERO x4

Płyta DVD-R TDK x4 palona w NERO x4

Jako ciekawostka
DVD-R Flamingo x4 palona w NERO x4 , 07.10.2003r

A tu o co w tym chodzi

Generalne uważam że nagrywarki Pioneera to dobry i solidny sprzęt dlatego jeśli miałbym dziś komuś polecić jaki palnik kupić to napiszę Pioneer 108.
Napęd tak samo solidny jak 107 (a może nawet solidniejszy) oraz oczywiście możliwość zapisu na nośnikach dwuwarstwowych ( DL )
+ automatyczny bitseting (płyta widzaina jest jako DVD-ROM) tych płyt (DVD+R DL).

A TUTAJ jest coś więcej o Pioneer 108.

Jak niewiesz co kupić i smutek na Cię napiera to kup Pioneera !

I tyle!

W zasadzie to myślałem że coś więcej napiszę , ale prawda jest taka że jak palnik działa dobrze i problemów nie sprawia to oczym tu pisać !
Dołączone obrazki
File Type: png flamingo.png (36.6 KB, 518 oglądane)
File Type: png tdk.png (37.4 KB, 469 oglądane)
File Type: png verbatim.png (41.0 KB, 481 oglądane)