Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.12.2004, 18:07   #161
Oloo
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.04.2004
Oloo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez zeman
Dodały mi się wszystkie możliwe konfiguracje w ustawieniach Booktype.
Wyjaśnijcie mi proszę, czy oznaczenie DVD+R to to samo co DVD+R SL ? A DVD+R9 to to samo co DVD+R DL ?? Czym się to wszystko różni, bo się pogubiłem.
Pytanie drugie to, czy jak ustawię sobie wszędzie konfigurując w programiku Binflash gui 1.02 np. na dvd-rom(active) to czy wówczas poprawnie będą nagrywać mi się różnorakie dane np. na płycie DVD+RW ? Czy tego ustawienia używać mam jedynie przy nagrywaniu filmów dla odtwarzania ich w odtwarzaczach stacjonarnych, a do nagrywania danych używać innych ustawień ? ...
I ostatnie pytanko nr 3: Posiadam kilka płytek TDK zatytuowanych DVD+R. Czytam z tyłu że są to płytki DVD+R Version 1.1 Co to oznacza ? Czy to oznacza płytkę DVD+R SL ??
1. Skróty :
SL - single layer (pojedyńcza warstwa) lub DVD 5 (DVD+R5) itd
DL - double layer (podwójna warstwa) lub DVD 9 (DVD+R9) itd

Znane są także specyfikacje płyt tłoczonych:
DVD10 - płyta dwustronna
DVD18 - płyta dwustronna dwuwarstwowa

2. Podstawowym formatem odczytu dla KAŻDEGO DVD jest format DVD-ROM. Każdy inny jest czytany w zależności od modelu. Nagrywając w ten sposób filmy czy dane uzyskujesz największą z możliwych kompatybilność. Nie ma więc potrzeby wyłączania tych ustawień dla określonych rodzajów zapisu.

3. Każda płyta SL ma 4.7GB a DL 8.5GB (w praktyce są to miliardy bajtów => podzielone 3x przez 1024 dają odpowiednio 4.38GB i 7.91 GB). Jeżeli nie masz innych oznaczeń to po tym najłatwiej rozpoznasz ilość warstw.
Oloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post