Ostatnio zakupiłem 2 nagrywarki Pioneer 109, aby przyspieszyć sobie pracę. Nagrywam dużo płyt z różnymi uroczystościami np studniówkami. Ilość nagranych płyt grubo przekracza 400szt. Wcześniej miałem Pioneera 105 i nagrywałem na verbatimach dvd-r printable i wszystko było OK, nie miałem żadnych zwrotów. Ale prędkość 4x przy takich ilościach to zbyt mało, a więc zakupiłem Pioneera 109, aby nagrywać 8x równolegle na 2 nagrywarkach Pioneer 109.
Nagrałem już ponad 100 płytek, rozeszły się one wśród ludzi i zaczęły się problemy.
Materiału nagranego na Pionieerze 109 nie mogą odczytać napędy DVD innych firm niż Pioneer!!! W windowsie nie można nawet eksplorować zawartości płyty, a Power DVD pisze komunikat "Format niezgodny z systemem Windows" Sprawdzalem tylko na Win XP, bo tylko taki mam w domu. Nie wiem, co mam teraz zrobić, wgrałem nowy firmware, ale nie pomogło. Stacjonarne odtwarzacze radzą sobie z tym materiałem bez najmniejszych problemów, naped Pioneer 105 też widzi, ale np DVD-ROM LG czy Lite-on nie radzą sobie z tym.
Może ktoś zna jakiś sposób?
Próbowałem też na nośnikach innych firm, nic nie pomogło.
Próbowałem nagrać z prędkością 4x, też nie pomogło.
Co ciekawe, materiał nagrany na Pionku 109, którym napędy DVD mają problemy, po skopiowaniu przez Pionka 105, chodzi w każdym napędzie.
POMOCY!!!!!!
Nie wiem, co mam zrobić, nie mogę czekać na nowe firmware, które to naprawią, bo nie mam czasu.
Jeśli nikt nie będzie mi potrafił pomódz, będę musiał sprzedać te Pionki i kupić coś innego 8x, ale jaką będę miał pewność, że na innym sprzęcie nie będzie problemów...