Dyskusja: VOBy
Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.06.2005, 18:35   #12
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou
Jeśli nie ma dostępu do oryginalnych plików ifo, to niestety trzeba modyfikować paletę kolorów metodą prób i błedów. IMHO idealnym narzędziem do tego jest PGCEdit - operujemy w nim kolorami, a nie kodami kolorów i szybko można podejrzeć wprowadzone zmiany.
Kurcze super, PgcEdit rządzi, nie wiem jak mogłem wcześniej nie natknąć się na ten świetny i do tego darmowy program. Dzięki niemu problem zielonych napisów odszedł do przeszłości. Dziękuję za informacje, reputka dla Ciebie

Dla wszystkich zainteresowanych oto jak tego dokonać :

1. Robimy authoring w ifoedit tak jak podawałem wcześniej, naturalnie napisy są nieczytelne co świetnie widać na tle piersi Helen Hunt ***8211; patrz rysunek 1

rys.1

2. Ściągamy PgcEdit ***8211; link : http://www.videohelp.com/~r0lZ/pgced...dit_winexe.zip i uruchamiamy

3. Z menu wybieramy "File"-"Open DVD" i podajemy ścieżkę dostępu do katalogu gdzie jest nasz film

4. Po załadowaniu zobaczymy coś podobnego jak na rysunku 2

rys.2

5. Klikamy 2 razy na VTST z filmem (rozpoznamy go po czasie), pojawi się okno PGC Editor gdzie widzimy paletę kolorów napisów (Sub-picture Color Lookup Table). Na początku wygląda ona tak jak na rysunku 3-A

rys.3

6. Teraz musimy zlokalizować, do którego z 16 kolorów przypisane są napisy w naszym filmie. Zmieniamy wszystkie kolory tak aby każdy był inny (patrz rys. 3-B) i OK

7. Zapisujemy zmieniony plik *.ifo ***8211; "File"-"Save IFOs as"

8. Teraz uruchamiamy w tle nasz film np.: PowerDVD (naturalnie za pomocą Open DVD file on hard disk drive), PgcEdit również ma podgląd ale nie wiem czemu nie pokazywał napisów, czegoś pewnie nie włączyłem ...

9. Pojawi się nasz film z napisami w jednym z wybranych wcześniej kolorów (u mnie był to ciemno żółty)

10. Teraz wystarczy ten kolor zamienić na biały, a całą resztę na czarny (rys.3-C)

11. Rezultat widzimy na rysunku 4

rys.4

To tyle

Jeszcze raz dziękuję koledze Reetou.

Pozdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
VOBy-rys3_palety.jpg  
Dołączone obrazki
VOBy-rys1_klatka1.jpg VOBy-rys2_pgc.jpg VOBy-rys4_klatka2.jpg