Sprawdziłem jak jest w moim przypadku - no i chyba musze przyznać racje @sławkowi że nero i BenQ coś mogą nie do końca podawać prawdziwe wyniki
oto dowody:
Poniżej przedstawiam wykres płytki Verbatim x16 palonej x8 na Pioneer
Myślę sobie-hmm no niezbyt dobrze wypalona płytka jak na Verbatim, ale cóż.
Powtórzyłem test - tym razem w DVDInfo PRO na Pionku, wyszło tak:
hmm w sumie wyszło to samo-poszczególne piki PIF są takie jak w teście na BenQ, ALE - zwróccie uwagę że w teście na BenQ do 0,5GB jest dużo PIF, a na Pionku tego nie ma, a właśnie do tego momentu (czyli 0,5GB) Pionek się rozpędza, a od 0,5 osiąga już prędkość x8 i do końca z taką prędkością nagrywa
Wypaliłem takiego samego Verbatima tym razem x12 (dla ułatwienia wypaliłem w Nero CD/DVD Speed żeby była widoczna linia prędkości zapisu) i znowu to samo:
do momentu do którego Pionek się rozpędzał (czyli około 2,4GB-widać to po lini prędkości zapisu) jest masa błędów PIF a na dodatek na początku jitter dziwnie się "gubił" i spadał do zera, no i niewiadomo skąd 324 błędy PO

Jak tylko Pioneer osiągnął speed x12 nagle błędy ustały i do końcu już płytka była w miare ładnie wypalona. Czas na test na Pioneer`ze
No i proszę bardzo błędy znikneły :\ wieżyczka PIF zaraz za 3GB zgadza się z BenQ (na BenQ wygląda na mniejszą ale to dlatego że skala podniosła się do 50)
Dodam że płytka wypalona x12 (jest to film) doskonale czyta się na moim PS2 z bardzo dobotym laserem i nie ma żadnych przeskoków. Jak widać coś tu jest nie tak, pomijając już przełożenie błędów PIE na PIF.