Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.02.2006, 08:57   #3330
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Na wykresie w okolicy 0.8GB występuje błąd PI=5 i PIF=6.
Oznacza to, że w danym bloku wystąpiło 5 rzędów z błędnymi bitami. Powstało 5 błędów PI.
Błędy PIF to nie skorygowane błędy PI.
Jeżeli napęd sygnalizuje 5 błędów PI to dlaczego występuje aż 6 błędów PIF czyli 6 błędnych nie skorygowanych wierszy.
Oznacza to, że musiało wystąpić znacznie więcej błędów PI o wyższej wartości błędnych bitów i dlatego nie zostały skorygowane kodem PI.
Przeczytaj moje następne posty i post kolegi pawelblu. To, że jest PI=5 a PIF=6 oczywiście kładę na karb niedoskonałości testu ale wszędzie jest podkreślone, że jest to przybliżenie. Akurat pomyłką o 1 lub o 10% (w przypadku wiekszej ilości błędów) nie będę się przejmował i na tej podstawie nie będe mówił, że testy są do d.....
Natomiast Twoje twierdzenie, że 5 błędom PIF powinno odpowiadać 40-50 błędów PI nie jest niczym poparte. Skąd masz takie liczby ? Jakby 1 PIF = 8 PI to po jakiego grzyba byłyby tezsty na PIF ?

Dodam jeszcze, że specjalnie prosiłem Cię o dokładne wyjaśnienie co to są błędy PI i PIF, a ponieważ NIE odpowiedziałeś to sam zciągnąłem specyfikacje płyt oraz ich interpretacje i w późniejszym poście przedstawiłem. To samo zrobił zresztą kolega pawelblu.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3315
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3316

Powtórze w skrócie.
Błędy PI i PIF są ze sobą związane ALE występowaniem a NIE ilością.
PI jest zależne od PIF w ten sposób, że tam gdzie 1 PIF musi być co najmniej 1 PI.
Natomiast PIF od PI nie jest zależny, może być 100 PI i 0 PIF. PI nie stanowi w żaden sposób wielokrotności PIF.

Podstawę zarówno PI jak i PIF są błędne bajty.
1 błąd PI = co najmniej 1 błędny bajt w wierszu (row) ALE nawet 100 błędnych bajtów w 1 wierszu da też 1 błąd PI. BO 1 wiersz to max 1 błąd PI
1 błąd PIF = co najmniej 5 błędnych bajtów w 1 wierszu (row). NIE WIEM natomiast, bo nigdzie nie znalazłem, czy w 1 wiersz może mieć więcej niż 1 błąd PIF - jak ktoś znajdzie odp. to będzie komplecik.

P.S.
Na płytach często jest tak, że im więcej PI tym więcej PIF i odwrotnie, ale wynika to z prawdopodobieństwa występowania błędów a nie z jakichkolwiek powiązań liczbowych (za wyjątkiem tego, że tam gdzie 1 błąd PIF musi być co najmniej 1 błąd PI).
Równie dobrze na płycie może być 100 błędów PI i 0 błędów PIF jak i 100 błędów PI i 100 błędów PIF - oczywiście w tym 2-gim przypadku trzeba szybko gonić i wypełnić kupon totolotka, ale teoretycznie jest to możliwe.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 20.02.2006 o godz. 09:08
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post