![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
The Best HDD 80GB ?
Witam !
zastanawiam się nad powiększeniem mojego komputerowego smietnika /czytaj kupieniu w najbliższej przyszłości HDD / Interesuje mnie dysk o pojemności 80GB interfejśie 100/133 rpm = 7200. W grę wchodzą IBM MAXTOR SEAGATE. I teraz mam metlik w głowie wszystke te dyski są w podobnej cenie, testy które czytałem sugerują taką kolejność IBM MAXTOR SEAGATE lub IBM SEAGATE MAXTOR ! Mam 15GB IBM 7200 i jestem z niego full happy wiec skłaniałem się do kupna IBM'a ale przeczytałem posta od kogoś z Was ze IBM produkuje dyski na Węgrzech i wiekszośc z nich pada po 2 miechach SZOK ! PS Dodam tyle że jeszcze parę dni temu IBM 80 GB kosztował 510PLN a teraz prawie 600 możliwe że jest droższy dlatego że nie od tych partachy bługarów !? Proszę o wypowiedź razem z jakimiś doswiadczeniami DZIĘKI ! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |||
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: The Best HDD 80GB ?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pozdrawiam ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Maxtor, sam mam taki.
![]() |
#4 |
Gość
|
Uzywalem (pozyczony!)SEAGATE 80GB, halasliwy ( w porownaniu do IBM!), ale OK. Mimo wszystko optowalbym za MAXTOR`em. IBM to teraz loteria. (ale klasa - w tej pojemnosci!)Sam uzywam 40 Seagate i 10 Samsunga.
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Yahol, jeśli ten Seagate to Barracuda IV, to czuję się zagięty. :o Ale jeśli to był zwykły Seagate, Laser : kup Barracudę IV w ciemno. To BARDZO szybkie dyski i najcichsze, jakie kiedykolwiek spotkałem.
Yahol, wypowiedz się o tym Seagacie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.08.2001
![]() |
Mam w tej chwili 60 IBM i żałuję że mnie na niego pokusiło (myślałem też o barakudzie) bo co jakiś czas mam z nim przejścia, chyba znowu go oddam na gware (może mi go wymienią) ostatnio częściej żęzi
![]() Następnym razem kupię barakudę (nigdy nie miałem problemów z segeytami) ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Szkoda, że Fujitsu wycofało się z produkcji 3,5 calowych dysków
A teraz to chyba kupiłbym Barac. Seagate.
![]() |
#8 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#9 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
polecam baśkę 4 80gb / już od kawałka czasu ją testuję i spoko można brać ją w ciemno/
![]() |
#10 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
wersja interfejsu ATA/100 rodzina produktów Barracuda IV pojemność (GB) 80 ilość talerzy 2 typ łożyska FDB (Fluid Dynamic Bearing) prędkość obrotowa (obr./min.) 7200 pamięć cache (kb) 2048 transfer zewnętrzny (MB/s) zapis 38.5 transfer zewnętrzny (MB/s) odczyt 100 transfer wewnętrzny (Mbps/s) 555 średni czas dostępu (ms) 9.5 wytrzymałość w czasie pracy (G) 63 wytrzymałość w czasie spoczynku (G) 350 niezawodność MTBF (godz.) 600.000 głośność w czasie pracy (dBA) 24 technologia S.M.A.R.T. tak format szerokości (cale) 3.5 wysokość (mm) 26.1 długość (mm) 147 waga (g) 650 dodatkowe funkcje SeaShield cover, 3D Defense System***8482; Rewolucyjna technologia SoftSonic***8482; Fluid Dynamic Bearing (FDB) zastosowana w silniku powoduje, że ten supeszybki dysk jest .. bezgłośny. Barracuda ATA IV jest dyskiem twardym dla komputerów biurkowych, w którym zastosowano ten typ napędu ***8212; ta technologia umożliwi równiez wzrost gęstości upakowania danych na jednym talerzu oraz przyspieszenie prędkości obrotowej dysków. Korzystając z najbardziej zaawansowanych technologii dotyczących upakowania danych na jednym talerzu - Barracuda ATA IV to pierwszy dysk kręcący się z prędkością 7,200 obr./min. i osiągaąc pojemność 80 GB korzystając tylko z dwóch talerzy magnetycznych. Napęd przełamuje kolejną barierę transferu wewnętrznego ***8212; 69.3 MB/s (555 Mbps) ***8212; jest na tyle szybki, żeby przekopiować godzinę muzyki w formacie MP3 w ciągu 1 sekundy !! Barracuda ATA IV jest na tyle szybka, by wyświetlać dane strumieniowe 8 filmów jednocześnie (jakości DVD) nawet bez utraty jednej klatki filmu ! Barracudy IV wytwarzają hałas o natężeniu poniżej 24 dBA, podczas gdy człowiek jest w stanie usłyszeć dźwięki o sile powyżej 25 dBA. Czyli chodzi o tego dyska ? Aha MAXTOR odpada dlatego że przejęli Quqntum i stosują ich technologie cos nie mam zaufania do tej frmy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
![]()
Seagate produkuje najlepsze dyski. Zwłaszcza Barracuda i Cheetah (SCSI)! Aktualnie posiadam dysk Seagate 10 GB (ATA-66) i jestem z niego bardzo zadowolony (chociaż ma małą pojemność).
Miałem wcześniej dwa dyski firmy Western Digital - 425 MB i 10 GB - obydwa posypały się z nieznanych mi przyczyn, pomimo idealnych warunków pracy. -> Laser: Sądzę, że jeśli chcesz kupić dysk, to postaw na Seagate. Moim zdaniem powinieneś poczekać na dyski Barracuda V z interfejsem Serial ATA (przecież niedługo chyba zmienisz płytę główną na nowszy model z kontrolerem Serial ATA).
![]() |
#12 | |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Baracuda V 80GB jush istnieje http://www.seagate.com/cda/products/...81,564,00.html Tylko cena jeszcze nie jest znana ale wiesz co Zip masz rację ! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wyjadacz
![]() |
Cena będzie zabójcza i na pewno nie będzie to mniej niż 600 zł!
![]() Nawet nie wiesz ile może kosztować 8 MB Cache w tym dysku!
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 25.08.2002 o godz. 10:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
A czy SATA będzie chciało działać ze zwykłym ata 100 ? mam ściągniętą stronę o SATA ze str SEAGATE tylko troche tego jest i musze sie wziąsć i to przestudiować 1 Wie ktoś moze czy seagate kożysta z czyiś technologi jak np maxtor czy są to tylko ich opatentowane technologie ? PS a gdzie znajdują się fabryki seagate ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
|