![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.03.2003
![]() |
Szybkie opróżnianie się bufora
Witam.
Mam problem z TEAC-em CD-W540. W trakcie nagrywania (w Nero) bardzo szybko opróżnia się bufor. Zaczyna się dobrze - 97-98% zapełnienia, ale po nagraniu około 40% płytki poziom zaczyna spadać do kilku procent, potem skacze do góry (do 80-90%) i znowu spada. I tak skacze już do końca sesji. O co tu chodzi? Dodam że problemy zaczęły się mniej więcej wtedy, gdy przeszedłem z Win 98 na Me. Tryb DMA mam włącznony. Nagrywam z prędkością 40 i 32x, na płytkach Platinum 48x i EMTEC 48x. Wcześniej nagrywałem na Platinum 40x, TDK i było OK. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
![]()
a sterowniki do mobo zainstalowane
![]()
#3 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Kiedyś już było o tym. Przy nagrywaniu powyżej 16x Win98 i WinME nie wyrabiają się. Musisz się przesiąść na Win XP lub 2K.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#4 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Mozesz miec idento problem jaki ja miałem; Przeanalzuj sobie ten post http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hlight=Promise Zwróc uwage na mój config i podejmij decyzje ... dodam tyle ze przesiadka na 2k odmieniła komputer - moge wypalac w locie 44x przy buforze napelnoonym do 98% i obciazeniu cpu 20% Pozdro |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Nagrywam z dysku, procek też powinien się wyrabiać (Athlon 1700). Co do systemu operacyjnego: na Win 98 wypalało bez problemów. Może rzeczywiście nie wgrałem jakiegoś sterownika, chociaż wgrywałem tak samo jak zwykle pod Win 98. Sprawdzę sterowniki. Płyta główna: ASUS A7V333. Nagrywarka i HDD podpięte osobno. Ostatnio dodałem DVD Toshiba (slave) do taśmy z nagrywarką (master). Problem pozostał.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Sorry, odwrotnie: DVD - master, nagrywarka - slave. No i wolno zgrywa płytki DVD na dysk (1,7-3x). Porysowane, fakt, ale chyba powinien to robić szybciej?
|
![]() |
![]() |
#8 | |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.03.2003
![]() |
Sorry, czy opłaca się instalować WinXP za Win98 przy P3 666Mhz 256MB RAM i VIA ApolloPro133A? Czy fakt, że nagrywa mi max 24x i bufor się ciągle opróżnia to wina Win98? W instrukcji obsługi CD-RW jest napisane, że dla WinXP lepiej mieć powyżej 256MB RAM - czy mają rację? Proszę pomóżcie, bo LG 52/24/52 nie powinien działać tak wolno. DMA mam włączone.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
jak masz okazje
To zainstaluj sobie XP. A co do nagrywarek nie powinno miec wiekszego znaczenia ktory jest master ktory slave, jak dma sa wlaczone. XP bedzie ci chodzil bardzo dobrze a Me to najwiekszy niewypal jakikiedykolwiek sie pojawil to juz 98se byl lepszy
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki wszystkim za pomoc. Okazało się że jednak nie miałem zainstalowanych wszystkich sterowników, a konkretnie pakietu 4in1 (do płyty Asus). Któryś z tych sterowników odpowiadał za tryb DMA. Chociaż wsześniej miałem tryb DMA zazanczony, to i tak nie był obsługiwany.
Teraz znowu nagrywara chodzi jak burza. Jeszcze raz dzięki |
![]() |
![]() |
#12 | |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |