![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
CD-ROM Teac CD-540E - problem z updatem
Witam
Kupiłem to cudo. Tylko że nie mogę wgrać Biosa 3.0A. Update trwa ok 8-9 min po czym wyskakuje komunikat jak na obrazku. Przed updatem i po CD-ROM ma Bios 1.0A. Mój komp: AthlonXP 1700+, Soltek SL-75DRV5, 512MB RAM, Plex 24/10/40 jako prim slave, Teac jako prim master. Czy ktoś wie co jest grane?
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
Może ten artykuł ci cos wyjaśni: http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/teacC...eaccd540e.php3
Cytuję za CDr-info " Aby to zrobić: ściągnij bios v3.0a beta, oraz Expansion Utility v3.22Beta pamiętaj aby podczas wgrywania nowszego biosu w nagrywarce nie było żadnej płyty i nie zapomnij wyłączyć automatycznego powiadamiania o włożeniu (ostatnia czynność jest opisana w artykule Windows 9x tips) kliknij na pliku FWUP540E01.EXE i po rozpakowaniu uruchom program Updater540E.exe po uruchomieniu programu wybierz właściwy CD-ROM i naciśnij ok (w międzyczasie zmów pacierz, żeby windows się nie zawiesił, lub żeby prądu nie wyłączyli, no chyba że masz upsa ![]() po sfleszowaniu kliknij na pliku T5324V322.EXE i po rozpakowaniu uruchom program Teac5324.exe i ustaw prędkość odczytu audio na x17-x40 kliknij na apply i po kłopocie " Ostatnio zmieniany przez lopus : 06.09.2002 o godz. 16:37 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.05.2002
![]() |
Mam dokładnie ten sam problem.Stosuje sie do zaleceń z podanego artykuły i nic.Przekładanie napędów i kabli po kanałach IDE nic nie pomaga.Komunikat różni sie czasami wartościami przy ID - zamiast zer jest 1.U mnie bios wgrywa się momentalnie,a potem wyskakuje tabelka.Potem przy restarcie komputer zatrzymuje sie na kilka minut na planszy płyty głównej, a następnie dopiero startuje winda.Nie muszę dodawać, że bios cdromu pozostaje nie zmieniony.
Zbieg12, a jak u Cibie z nagrywaniem w locie np? Moja konfiguracja: P4 1.7, płyta Intel D850MV, 256 RDRAM, CDRW Teac 516EB (sec.master) i CDROM j.w.(sec.slave). Jak ktoś znajdzie lekarstwo - OZŁOCĘ. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
Wiecie, ja bym zaczął od odpięcia drugiego napędu z taśmy, wpięcia TEACa jako secondary master, na koniec taśmy, oraz włączenia trybu PIO tak pod Windowsem, jak w BIOSie. W połowie readme i FAQów dołączanych do firmware'ów o tym piszą.
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Będziesz OZŁOCONY!
![]() |
#6 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
W locie kopiuję na HDD. Pozdrawiam
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.05.2002
![]() |
No i u mnie poszło także po wyłączeniu UDMA.Musiałem odinstalować program IntelApplicationAccelerator, bo inaczej nie dało się włączyć PIO.Z lenistwa chyba nie zrobiłem tego wcześniej, bo doczytałem się o tym na stronie CDRinfo.
Dziękuję bardzo Marius, jak mogę być w czymś kiedyś pomocny to chętnie.Moja opinia (entuzjastyczna) co do tego forum i całego serwisu po raz kolejny znalazła potwierdzenie.Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
@ Zbieg12 & MariuszG : proszę bardzo
![]() |
![]() |
![]() |
|
|