Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.06.2004, 08:32   #1
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pytanie na temat muzyki

Otóż zafascynowała mnie ostatnio muzyka irlandzka oraz celtycka. Kolega ostatnio przyniósł mi w mp3 płytkę Loreeny McKennitt i teraz oczywiście ściągam jej dyskografie. Jednak chciałbym się dowiedzieć na temat innych wykonawców tej muzyki. Czy ktoś z was słucha takie muzyki ?

Odnośnie muzyki irlandzkiej czy utrzymanej w tym klimacie mam oczywiście Hevie, a koleżanka poleciła mi Dead Can Dance, tylko, że pierw muszę to zasysnąć .

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.06.2004, 09:31   #2
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Najlepszymi reprezentantami muzyki irlandzkiej są: U2, The Corrs, The Crrmberies (opinia mojej starszej siostry,która również lubi muzyke irlandzką)
Pozdro

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2004, 10:42   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Lorena McKennit to podstawa, na necie natomiast jest jeszcze sporo składanek z taką muzyką. Ściągnij sobie kilka i zobacz, jacy wykonawcy tam są.

Ja jeszcze poleciłbym Enya'e, a zwłaszcza niektóre jej kawałki. Ściągnij sobie może jej trzypłytowy zestaw: A Box of Dreams to mniej więcej będziesz wiedział, czego można się spodziewać.

W pewien sposób z Irlandzką muzyką kojarzy mi się również wymieniony już The Corrs, ale to jednak już trochę inny styl muzyki (szybszy i dynamiczniejszy) niż Lorean. Niemniej możesz ich również posłuchać, bo warto

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2004, 10:53   #4
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Moja siotra powiedziała: że jeżeli sięgniesz do początków kariery grupy The Corrs, to ich styl muzyki był bardziej balladowy i spokojny
Update:
Siostra poleca jeszcze forum na temat Corrsów |>tutaj<|

Ostatnio zmieniany przez gallus_anonim : 26.06.2004 o godz. 11:01
gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2004, 10:58   #5
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus_anonim
Najlepszymi reprezentantami muzyki irlandzkiej są: U2, The Corrs, The Crrmberies (opinia mojej starszej siostry,która również lubi muzyke irlandzką)
Pozdro
myślę że mylisz pojęcia wykonawców z irlandii a muzyki irlandzkiej bo paradoksalnie to nie to samo.

Ja z mojej strony polecam Afro Celt System nowoczesna mzyka celtycka z elementami folku. Polecam również Clannad. Wymieniam tutaj te zespoły bo zauważyłem że w poście głównym jest Dead Can Dance podstawa takiej muzy.
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2004, 11:11   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Air
myślę że mylisz pojęcia wykonawców z irlandii a muzyki irlandzkiej bo paradoksalnie to nie to samo.

Ja z mojej strony polecam Afro Celt System nowoczesna mzyka celtycka z elementami folku. Polecam również Clannad. Wymieniam tutaj te zespoły bo zauważyłem że w poście głównym jest Dead Can Dance podstawa takiej muzy.
A no właśnie - Clannad. Jak mogłem o tym zapomnieć

Chociaż z drugiej strony wymieniłem Enyę, która była tam wokalistką, więc częściowo jestem usprawiedliwiony

Stary 26.06.2004, 11:40   #7
KarolluZ
Guru

Co do Enyi to ja mógłbym się spierać do jakiej szufladki ją zaliczyć... koleżanka powiedziała, że ona reprezuntuje styl muzyki gregoriańskiej, chociaż nie zaprzeczam, że można doszukiwać się jeszcze innych gatunków muzycznych. Ponadto na płytce mam katalog z mp3 podpisany tak:
Florie Brown [Best of Irish Fiddle Tunes].

Zgodzę sięz AIRem. Mi chodzi o muzykę irlandzką, a nie, że dany zespół pochodzi z Irlandii. O ile mi wiadomo to U2 to napewno nie muzyka irlandzka, a reprezentują jakiegoś rocka...

@gallus_anonim podziękuj siostrze za pomoc
Stary 26.06.2004, 11:46   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez KarolluZ
Co do Enyi to ja mógłbym się spierać do jakiej szufladki ją zaliczyć... koleżanka powiedziała, że ona reprezuntuje styl muzyki gregoriańskiej, chociaż nie zaprzeczam, że można doszukiwać się jeszcze innych gatunków muzycznych. Ponadto na płytce mam katalog z mp3 podpisany tak:
Florie Brown [Best of Irish Fiddle Tunes].

Zgodzę sięz AIRem. Mi chodzi o muzykę irlandzką, a nie, że dany zespół pochodzi z Irlandii. O ile mi wiadomo to U2 to napewno nie muzyka irlandzka, a reprezentują jakiegoś rocka...

@gallus_anonim podziękuj siostrze za pomoc
Ja osobiście Enyę mam w katalogu - muzyka relaksacyjna - razem z Enigmą, Gregorianem, Sarą Brightman, Loreną McKennit i innymi. A czy to jest muzyka irlandzka, gregoriańska, czy jeszcze jakaś specjalnie mnie nie interesuje

Stary 26.06.2004, 11:55   #9
KarolluZ
Guru

Na tej stronie TUTAJ możemy przeczytać tak:

"W grupie pojawia się cała plejada znanych folkowych wykonawców. Tradycyjna irlandzka wokalistka - Iarla O`Lionard, dudziarze Davy Spillane (uilleann pipes - The Moving Hearts, Riverdence) i Ronan Browne, grający na whistles James McNally (ex - Pogues, obecnie The Wisemen) , kenijski muzycy grający na nyatiti Ayub Ogada i Baaba Maal (członkowie Kauwding Cissakho i Massamba Diop). Jo Bruce, syn brytyjskiego basisty i wokalisty Jack`a Bruce`a (Cream) zajmuje się instrumentami klawiszowymi i programowaniem. Na debiutanckim albumie pojawiają się też członkowie Shoonglenifty."

@andrzejj9 zgodzę się z Tobą... ale czasami chciałbym wiedzieć czego słucham Chodzi mi tu o gatunek muzyczny... Jednak w sumie ważne, aby to nam się podobało...
Stary 26.06.2004, 13:43   #10
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Prawda,ze najpopularniejszy zespół muzyki nawiązującej do tradycji irlandzkiej to Clannad. Zwłaszcza jego pierwsze płyty : I,II,Dulaman... Potem, to zaczęło być inaczej - Magical Ring, Legend, Macalla to połączenia folku z muzyką elektroniczną (Enya poszła jeszcze dalej w tym kierunku).

http://www.clannad.net/clannad/clanhome.asp
http://www.repriserec.com/enya/
http://www.capercaillie.co.uk/

Jabba
Dołączone obrazki
Pytanie na temat muzyki-clanmain.gif 

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.06.2004, 16:20   #11
Joe_Doe
...w podróży...

Data rejestracji: 20.06.2003
Joe_Doe niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jezeli chodzi o folk to ja polecam kapelke "Lose the head"
Mam ich jedna orginalna, wydana w Irlandii kasete, ktora dostalem od irlandki .
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon
"Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K.
Joe_Doe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: