![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
Pytanie na temat muzyki
Otóż zafascynowała mnie ostatnio muzyka irlandzka oraz celtycka. Kolega ostatnio przyniósł mi w mp3 płytkę Loreeny McKennitt i teraz oczywiście ściągam jej dyskografie. Jednak chciałbym się dowiedzieć na temat innych wykonawców tej muzyki. Czy ktoś z was słucha takie muzyki ?
Odnośnie muzyki irlandzkiej czy utrzymanej w tym klimacie mam oczywiście Hevie, a koleżanka poleciła mi Dead Can Dance, tylko, że pierw muszę to zasysnąć ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Najlepszymi reprezentantami muzyki irlandzkiej są: U2, The Corrs, The Crrmberies (opinia mojej starszej siostry,która również lubi muzyke irlandzką)
![]() Pozdro |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Lorena McKennit to podstawa, na necie natomiast jest jeszcze sporo składanek z taką muzyką. Ściągnij sobie kilka i zobacz, jacy wykonawcy tam są.
Ja jeszcze poleciłbym Enya'e, a zwłaszcza niektóre jej kawałki. Ściągnij sobie może jej trzypłytowy zestaw: A Box of Dreams to mniej więcej będziesz wiedział, czego można się spodziewać. W pewien sposób z Irlandzką muzyką kojarzy mi się również wymieniony już The Corrs, ale to jednak już trochę inny styl muzyki (szybszy i dynamiczniejszy) niż Lorean. Niemniej możesz ich również posłuchać, bo warto ![]()
![]() |
#4 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Moja siotra powiedziała: że jeżeli sięgniesz do początków kariery grupy The Corrs, to ich styl muzyki był bardziej balladowy i spokojny
![]() Update: Siostra poleca jeszcze forum na temat Corrsów |>tutaj<| Ostatnio zmieniany przez gallus_anonim : 26.06.2004 o godz. 11:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Cytat:
Ja z mojej strony polecam Afro Celt System nowoczesna mzyka celtycka z elementami folku. Polecam również Clannad. Wymieniam tutaj te zespoły bo zauważyłem że w poście głównym jest Dead Can Dance podstawa takiej muzy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Chociaż z drugiej strony wymieniłem Enyę, która była tam wokalistką, więc częściowo jestem usprawiedliwiony ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
![]() |
Co do Enyi to ja mógłbym się spierać do jakiej szufladki ją zaliczyć... koleżanka powiedziała, że ona reprezuntuje styl muzyki gregoriańskiej, chociaż nie zaprzeczam, że można doszukiwać się jeszcze innych gatunków muzycznych. Ponadto na płytce mam katalog z mp3 podpisany tak:
Florie Brown [Best of Irish Fiddle Tunes]. Zgodzę sięz AIRem. Mi chodzi o muzykę irlandzką, a nie, że dany zespół pochodzi z Irlandii. O ile mi wiadomo to U2 to napewno nie muzyka irlandzka, a reprezentują jakiegoś rocka... @gallus_anonim podziękuj siostrze za pomoc ![]()
![]() |
#8 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
Na tej stronie TUTAJ możemy przeczytać tak:
"W grupie pojawia się cała plejada znanych folkowych wykonawców. Tradycyjna irlandzka wokalistka - Iarla O`Lionard, dudziarze Davy Spillane (uilleann pipes - The Moving Hearts, Riverdence) i Ronan Browne, grający na whistles James McNally (ex - Pogues, obecnie The Wisemen) , kenijski muzycy grający na nyatiti Ayub Ogada i Baaba Maal (członkowie Kauwding Cissakho i Massamba Diop). Jo Bruce, syn brytyjskiego basisty i wokalisty Jack`a Bruce`a (Cream) zajmuje się instrumentami klawiszowymi i programowaniem. Na debiutanckim albumie pojawiają się też członkowie Shoonglenifty." @andrzejj9 zgodzę się z Tobą... ale czasami chciałbym wiedzieć czego słucham ![]()
![]() |
#10 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
Prawda,ze najpopularniejszy zespół muzyki nawiązującej do tradycji irlandzkiej to Clannad. Zwłaszcza jego pierwsze płyty : I,II,Dulaman... Potem, to zaczęło być inaczej - Magical Ring, Legend, Macalla to połączenia folku z muzyką elektroniczną (Enya poszła jeszcze dalej w tym kierunku).
http://www.clannad.net/clannad/clanhome.asp http://www.repriserec.com/enya/ http://www.capercaillie.co.uk/ Jabba |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Jezeli chodzi o folk to ja polecam kapelke "Lose the head"
Mam ich jedna orginalna, wydana w Irlandii kasete, ktora dostalem od irlandki ![]()
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|