![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Roznica w trybie transferu
Jaka jest roznica miedzy trybem transferu: Ultra DMA tryb 2 i Multi-Word DMA tryb 2. Konkretnie chodzi mi o to, czy jest jakas roznica w predkosci transferu danych. W jednym trybie mam cdrw a w drugim cdrom i na jednej tasmie, a podobno calosc dziala w tym trybie, ktory jest wolniejszy. Wiec chce to sobie optymalnie ustawic. Z gory dzieki za dobre rady.
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Racer
![]() |
![]()
Czy naprawde nikt nic nie wie na ten temat i nie moze mi pomoc?
|
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
O ile pamietam teoretyczna przepływowosc jest taka sama jak w UDMA33. Jednak w praktyce jest nie do osiagniecia.
#4 |
Forumator
![]() |
Dobra juz nie bede taki leniwy
![]() Tryb Multi Word DMA 2 Czas cyklu: 120 ns Transfer maksymalny: 16.6 MB/s zaimpelementowano poczynając od ATA-2 UltraDMA 2 Czas cyklu: 120 ns Transfer maksymalny: 33.6 MB/s Czyli wbrew temu co mowilem (skleroza nie boli) jednak jest to tryb dwa razy wolniejszy.
#5 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Zobacz sobie tabelkę/porównanie tutaj: http://www.pl.tomshardware.com/stora...cdrom_podczone
|
![]() |
![]() |
#6 |
Racer
![]() |
Dzieki za rady. Mam jeszcze jedno pytanie, a konkretnie chodzi mi o kongiguracje. Mam 2 kanaly IDE oraz HDD i CDRW na Ultra DMA tryb 2 a CDROM na Multi-Word DMA tryb 2. Jakie ustawienie na tasmach moglibyscie mi zaproponowac zeby bylo najwydajniej, a moze dokupic dodatkowy kontroler??
|
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
Twardy jako primary master, nagrywara jako secondary master a CD jako secendary slave. Dokupienie kontrolera chyba nic nie da a bedzie sie wiazalo z wydatkiem.
#8 | |
Racer
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
Rozmowa dwóch ślepych koni: Stary, startujesz jutro w Wielkiej Pardubickiej? Nie widze żadnych przeszkód... GG 773442 Ostatnio zmieniany przez Plemnik : 02.12.2002 o godz. 17:52 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Racer
![]() |
Wiec zaczne od HDD: Samsung SV0842D 5400rpm Ultra DMA 66 Interfejs Fast ATA-4/EIDE, W XP-ku we wlasciwosciach kanalu IDE wykrywa mi tryb Ultra DMA tryb2;na CD wykrywa mi Multi-Word DMA tryb 2 a na RW Ultra DMA tryb 2. Tylko czy te wskazania w XP-ku sa wiarygodne...
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Skoro dysk ma UDMA66, to na moje XP powinno pokazywać tryb 4. Jaki chipset ma płyta główna? Może trzeba coś doinstalować?
Miłego dnia |
![]() |
![]() |
#12 | |
Racer
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |