![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Dziwny problem z LG8481 i Abit NF7
Konfiguracja - Abit NF7, 512 MB PC3200 TwinMos, Athlon XP 1700+, palarka LG 8481B przerobiona na 8520. HDD podpięty jako jedyny na IDE 1, palarka (master) z CD-ROM-em LG x52 (slave) na IDE 2. Próbowałem podłączenia palarki na kablu 40 i 80 żyłowym.
Sterowniki: Nforce 2.03 (płyta), ASPI 4.71a2 (ForceASPI 1.8) i starsze 4.60 (ForceASPI 1.7) Oprogramowanie: Nero 5.5.10.28 i 5.5.10.35 Problem: w momencie wypalania płyty pod Nero po nagraniu kawałka (około 8%) wywala błąd - nie można zakończyć ścieżki. Zmarnowałem w ten sposób dwie płyty CD-R (TDK Metallic zielone). Wrzuciłem do napędu Verbatim CD-RW 700 MB x4. Jeszcze dziwniejsze objawy - po sformatowaniu płyty zaczyna się nagrywanie które zawisa na 5% - Lead In. Palarka błyska diodą, w pewnym momencie przestaje, zapala się dioda HDD i świeci się cały czas. Czas nagrywania leci, ale nie można go anulować (zakończyć), co więcej - nie pomaga nawet Ctrl/Alt/Del. Dopiero twardy reset jest w stanie zakończyć proces. Na starszej płycie - Abit KT7, Duron 1200, 384 MB PC133 SDRAM palarka paliła bez żadnego problemu - zarówno przed przeróbką na 8520 jak i po niej. Próbowałem już różnych ASPI, różnych kabli, różnych wersji Nero. Nic nie pomaga. Ciekawostka: na starej płycie nie działał mi EAC - po prostu nie chciał zobaczyć płyty audio w palarce. Na nowej płycie EAC działa ale nie działa nagrywanie. Pomożcie bo już mi się pomysły skończyły co można z tym fantem zrobić. Pozdrowienia Charczenko |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Sterowniki nForce do IDE są chore. Poszukaj świeższych albo przejdż na oryginalne winzgrozy.
Temat znany: opcja SZUKAJ zawsze działa: trudno jest znaleźć problem który już by nie był rozwiązany na tym forum. 8)
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Esem
Pomogło, dzięki. Faktycznie te sterowniki IDE od Nvidii to niezłe guano ![]() Pozdrowienia Charczenko |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|