![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.01.2003
![]() |
Płyty czyszczące
Witam!
mam mpytanie, na rynku są oddzielne płyty do czyszczenia napędów CD DVD i nagrywarek. Czy jest sens używać jednje do szycszczenia CD a drugiej do czyszczenia DVD ![]() POzdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
z tego co na tym forum czytalem to uzytkownicy odradzaja uzywanie plyt czyszczacych, podobno zamiast tylko czyscic dodatkowo rysuja soczewke, a co za tym idzie chyba nie trzeba tlumaczyc
![]()
![]() |
#3 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Płyty czyszczące nadają się do czyszczenia optyki w urządzeniach Audio, które kręcą płytą x1 (czasami więcej, ale wtedy taka informacja jest ujęta na opakowaniu płytki). Zdecydowanie odradzam czyszczenie tym sprzętem optyki w CD-ROM i CD-RW. Bezpieczniej jest sprzęt wyczyścić w serwisie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Indywidualista
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
![]()
Jakoś mi się nie chce wydawać kasy na serwis, a że jestem zdolny ...
Może ma ktoś jakiś opis (tak na przyszłość) jak skutecznie wyczyścić optykę w napędach cdrom, dvdrom i cdrw ![]() Będę wdzięczny ![]()
[ Miłego dnia. Matteo (You have to see it for yourself ...) /// [ ASUS A8N-SLI DEL nF4 | AMD Athlon64 3200+ | 2GB GEIL RAM | GF Gainward 6600GT | WindowsXP (SP2) /// [ DVDRW LG SuperMulti 16x | CDRW Lite-On 40x | Samsung SpinPoint 250GB SATA | LG StudioWorks 700S /// |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Powiem Ci ze ja kiedys probowalem taki patent - bierzesz gruby spinacz i go prostujesz. Ucinasz wacik tak bys mial niecale 2 cm. Zaginasz spinacz na jednym z koncow i nasadzasz na to wacik (ja mialem wacik na takiej palstikowej rurce w ktora swietnie miescil sie spinacz). Teraz tylko trzeba po odpowidniej modyfikacji drutu trafic na soczewke (o ile sie ja widzi). W napedach jest to trudne do zrealizowania ale ja tak czyscilem wieze (myslalem ze po przeczyszczeniu bedzie mi czytala plyty ktorych nie czytala ale niestety - mimo ze soczewka swieci sie jak psu jaja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
A w napędach typu cd-rom można go po prostu rozkręcić i jest on widoczny tylko ostrożnie składać go potem bo ja już jednego napędu nie skręciłem, ale i tak był do bani. A co na wacik? Jakiś alkohol chyba. Najlepiej jakaś pachnąca woda ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Indywidualista
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
![]() Cytat:
Wszystko tylko nie "pachnąca woda" ... później będziesz miał dość tego zapachu, jak będziesz go czuł na wszystkich płytach, na wszystkich kopertach od cd, czy też pudełkach 8) P.S. A może jeszcze zna ktoś jakiś "czyszczący sposób"? ![]()
[ Miłego dnia. Matteo (You have to see it for yourself ...) /// [ ASUS A8N-SLI DEL nF4 | AMD Athlon64 3200+ | 2GB GEIL RAM | GF Gainward 6600GT | WindowsXP (SP2) /// [ DVDRW LG SuperMulti 16x | CDRW Lite-On 40x | Samsung SpinPoint 250GB SATA | LG StudioWorks 700S /// |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
poniewaz mam w dziedzinie czyszczenia napedow wieloletnie
hahahahahhahaah doswiadczenie to radze: 1. Rozebrac naped (odlaczyc od pradu przed rozkrecaniem!!!!) 2. Zdjac elementy utrudniajace dostep do soczewki (audio z wysunieta szuflada rozbieraz) 3. Dmuchnac na soczewka sprezonym powietrzem i ogolnie odkurzyc naped. Jak nie pekamy do czyszcznie mozemy uzyc np husteczek do czyszczenia monitorow lcd - efekt znakomity ( wczoraj litka czscilem bo ma juz ponad rok i pomyslalem, ze czas najwyzszy. 4. Skrecamy naped i zadowoleni z siebie sprawdzamy efekty naszych dzialan ![]() Powodzenia PS Ja tez jestem przeciwnikiem plyt czyszczacych ![]() PPS Uwazajcie z tymi alkoholami bo moze to doprowadzic do zmetnienia soczewki (ludzkiej tez hahahahaha)
![]() |
#9 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
chłopcy!
![]() Czymś przecież trzeba ją przeczyścić by lśniła ![]() Jakaś woda destylowana/źródlana? ![]() No czym?
![]() |
#10 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() Pytałem o rzeczy łatwo dostępne, te które mamy w domu.
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Płyn do czyszczenia monitorów to najczęściej czysty izopropanol.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Bywalec
Data rejestracji: 01.04.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.06.2003
![]() |
Ja czyszcze optyke za pomoca wacikow do uszu nasaczonych plynem do czyszczenia monitorow i filtrow Safeclens.
Wyszedlem z zalozenia, ze jesli nie zmywa on powlok ochronnych z ekranu to i dla soczewki powinien byc bezpieczny. Czyscilem nim 2x CD-Rom i 2x Dvd - poprawa jest widoczna, zwlaszcza w przypadku DVD - zaczal czytac, choc nadal z trudem, HS CD-RW. A co do acetonu to niestety jest to prawda - jest to cholernie zracy. Heh, rozpuszczalnik tez strawi, benzyna lakowa takze, a po ekstrakcyjnej bedzie bialy nalot ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Cytat:
ale z acetonem to kolega bardzo mocno przesadzil!!!! |
|
![]() |
![]() |