Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.11.2003, 20:35   #1
erni
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.11.2003
erni w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Talking Naprawa płyt

Wtajcie!
Jestem nowy i to moj pierwszy post wiec wybaczcie wszystkie niedociagniecia...
Mam pytanie co do urządzenia do naprawiania płyt cd. Znalazlem opis czegos takiego w necie > http://www.pcworld.pl/news/news.asp?id=34082 <link do polskiego artykulu o tym (kaprawy troszke). Chcialem sie was zapytac czy w Polsce mozna cos takiego dostac, a jak tak to gdzie. Z gory dzieki
erni jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.11.2003, 21:02   #2
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ciekawe, ale naprawia tylko uszkodzenia warstwy ochronnej - podobno niektorzy probuja to robic za pomoca pasty szlifierskiej (tzn polerskiej) (lub wrecz pasty do zebow) i szmatki i ponoc tez sie da nigdy nie testowalem i mam nadzieje ze nie bede musial
z tymi naprawde powaznymi uszkodzeniami - czyli w warstwie nosnika danych - tam gdzie jest barwnik - nic nie zrobisz i musisz sie zdac na mechanizmy korygujace napedu

pewnie dlatego nigdy nie bylo szerzej sprzedawane - 40 dolkow za odpowiednik pasty i szmatki?

to tylko priv opinia...

btw: witamy na forum

Ostatnio zmieniany przez nimal : 21.11.2003 o godz. 12:10
nimal jest offline  
Stary 19.11.2003, 21:12   #3
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez erni
Wtajcie!
Jestem nowy i to moj pierwszy post wiec wybaczcie wszystkie niedociagniecia...
Mam pytanie co do urządzenia do naprawiania płyt cd. Znalazlem opis czegos takiego w necie > http://www.pcworld.pl/news/news.asp?id=34082 <link do polskiego artykulu o tym (kaprawy troszke). Chcialem sie was zapytac czy w Polsce mozna cos takiego dostac, a jak tak to gdzie. Z gory dzieki
Ciekawe urządzonko, choć nie wiem gdzie to kupić, traktuje to jako ciekawostkę, choć być może przydatną. Nie wiem tak że jaka jest skuteczność tej "szlifierki", czy podobna do sytuacji kiedy byśmy oddali porysowane płytki do firmy która takim procesem zajmuje się profesjonalnie.
paput2000 jest offline  
Stary 19.11.2003, 23:59   #4
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kolega potraktowal porysowana CD szmatka i pasta polerska - i odczytal dane wiec cos w tym jest
CrazyLucas jest offline  
Stary 21.11.2003, 12:08   #5
usurus
user

Data rejestracji: 03.07.2003
usurus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem niestety taką potrzebę - porysowała mi się płytka na zewnętrznej krawędzi. Filmu nie dało się nawet skopiować (a mój Litek 52246S ma ponoć dobrą korekcję) wyskakiwał komunikat, że nie można czytać z danego urządzenia. Użyłem pasty polerskiej z woskiem do regeneracji lakieru samochodowego (w każdym s.markecie).
Troche się natarłem, ale efekt był niezły - można było skopiować cały film i nawet napęd nie zwalniał na polerowanych sektorach. CZYLI DZIAŁA !!!