Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.08.2004, 18:44   #1
GULIwer
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.08.2004
GULIwer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cool Problem multisesji DVD+-R w XP ROZWIĄZANY ^__^

Cały czas próbowałem rozgryźć problem multisesji DVD+-R w XP (http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38147) i natrafiłem na coś takiego http://support.microsoft.com/default...b;en-us;329112 wynikałby z tego że problem nie występuje jeśli na płycie jest mniej niż 4GB danych (póki co się sprawdza coprawda tylko nagrywarka NEC2500A widzi plik z drugiej sesji ale jest jak mówią wiecej jak 4GB i kupa)
pisze tam że pierwsza korekta była w Sp4 do 2k ale o XP nic nie wspominają co więc zrobiłem mając XP+SP1 .... wgrałem udfs.sys z Win2003 (do system32/drivers i do katalogu ServicePack ogólnie wszedzie gdzie go znalazłem został podmieniony) (BIG THX ranx za pliczek)
Płytki zgrane Nero 6.3.0.2 (także testowane 6.6.0.1) UDF/ISO, UDF oraz samo ISO niezamknięta płyta DAO (UDF 2.01 phisical partition choć nie wiem co za róznica jest ale podaje w razie czego)
Nośniki:
Verb +Rx4 MCC (także z bitsettingiem na -ROM)
Verb -Rx4 MCC
intenso -Rx4 optodisk
platinum -Rx8 Ritek G05
Vakoss +RWx4 NanyaDRW (także z bitsettingiem na -ROM)
Esperanza +RWx4 Infodisc A10 (także z bitsettingiem na -ROM)

Teraz prośba jeśli ktoś będzie testował multisesje niech wpisze jak mu poszło (gwarancji nie daje ) i na jakim napędzie widzi pliki z następnych sesji a na jakich nie
póki co u mnie (niezależnie od marki nośnika)
-NEC2500A TAK +R / +R > -ROM / -R / +RW / +RW > -ROM niezaleznie czy UDF czy ISO czy UDF/ISO
-NEC5800B (OEM LiteOn 163) NIE (+R oraz +R > -ROM)
TAK +RW / +RW > -ROM oraz z wieeeelkim trudem kolejną sesje załąpuje na -R (niezależnie czy UDF czy ISO czy UDF/ISO) długo sie męczy ale łapie (pewno z czasem przestanie ale póki co działa ) jakbyście testowali podajcie czy czytnik dłużej rozkręca płytke niz zwykle. (Heh tego NECa trzeba będzie wymienić tylko na co choć dziad czyta +R no multisession i +RW w/ or w/o multisession mimo że Neroinfo i inne pokazują że nie powinien )
-LiteOn 166S oraz LiteOn 167T TAK +R / +R > -ROM / -R / +RW / +RW > -ROM niezaleznie czy UDF czy ISO czy UDF/ISO. Wysoka kultura pracy z płytkami czego o Nec5800 nie można powiedzieć. Tutaj i NeroInfo pisało że wsparcie jest dla +R/RW.
LG DRD-8160B NIE +R / +RW / +RW > -ROM niezaleznie czy UDF czy ISO czy UDF/ISO.
TAK -R / +R > -ROM (bitsetting roxx )
Całkiem niźle sobie radził z płytkami jeśli już je rozpozna, jednak dość hałaśliwy napęd to jest. Tutaj NeroInfo pisało że brak wsparcia dla +R/RW no ale +R > -ROM chodzi
Toshiba SD-M1712 test przeprowadze jak nakłonie kumpla na wrzucenie do jego WinXP SP2 bo jego betonowy komp (Intel ) z WinXP+SP1 nie chciał przyjąć podmienianego udfs.sys
ATSD Jeszcze mała propozycja jakby się sprawdziło to może testerzy cdrinfo by sprawdzali jak czyta napęd multisesyje DVD no i wnikliwość vide NEC5800B niby ma nie czytac +R/+RW a czyta to samo Toshiba SD-M1712 (NeroInfo nie jest jak widać wyznacznikiem wiedzy póki nie sprawdzisz nie możesz być pewien)

Upd No co jest ludziska przeciez to nic nie kosztuje jak macie coś do nagrania to nagrywacie na pierwszej sesji którą zawsze będzie widać a na drugą np. plik txt 1kb jak widać to dobrze jak nie widać no to nic nie tracicie bo to co chcieliście nagrać normalnie widac na pierwszej sesji
Upd.2 Podczepiłem pod wątek na wszelki wypadek pliki udfs.sys z 2k+SP4 i XP+SP2 udostępnione przez tom34. Dzięki
Dołączone pliki
File Type: zip udfs2k3.zip (39.6 KB, 237 oglądane)
File Type: rar udfs_win2000sp4.rar (33.4 KB, 115 oglądane)
File Type: rar udfs_winXPsp2.rar (35.7 KB, 236 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez GULIwer : 29.11.2004 o godz. 16:41
GULIwer jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.11.2004, 19:44   #2
tom34
Bywalec

Data rejestracji: 01.01.2003
tom34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Plik udfs2k3.zip ma błąd CRC error

Plik udfs2k3.zip ma błąd CRC error.
Oto plik udfs.sys który wyciągłem z pliku instalacyjnego poprawki do Windowsa 2000 SP4.
Miałem problem z odczytem płyty DVD+RW która miała kilka sesji i miała powyżej 4GB. Pierwsze próbowałem ją odczytać programem IsoBuster, widział wszystkie pliki ale nie chcial ich wypakować nie wiadomo czemu bo nie pojawiał się żaden błąd poprustu nic. Próbowałem jeszcze kilka innych sposobów ale nic nie udło się zrobić.
Dopiero plik udfs.sys wybawił mnie z wszelkich problemów i płytę mozna było odczytać bez problemu.
tom34 jest offline  
Stary 05.11.2004, 19:50   #3
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez tom34
Najpierw poszukaj!!! A później głupoty pisz.
Problem jest już dawno rozwiązany. Wystarczy ten plik zassać przez jakiegoś download managera, np. FlashGet'a.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=32452

A wracając do tematu. Super, że ten problem w końcu został rozwiązany

Ostatnio zmieniany przez kraluk : 05.11.2004 o godz. 19:53
kraluk jest offline  
Stary 05.11.2004, 19:53   #4
GULIwer
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.08.2004
GULIwer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez tom34
Plik jest jak najbardziej wporzo bo ściągnałem go, rozpakowałem WinRarem (3,40) i porównałem z tym wgranym do siebie (Total Commander) i pliki sa identyczne
Plik trzeba podmienic wszedzie gdzie się znajduje a najlepiej nie podmieniać a wykasować stare, wgrać nowy i zrestartowac system.
U mnie WinXP+SP1 działa, jak bede dobijał system (bo już sie troche sypie to wgram SP2 i zobacze czy wnieśli ta poprawke tam
Dzięki za udfs.sys z Win2k SP4.
Szkoda że nikt sie nie wpisał jak im sie pliki z multisesją odtwarzają w DVD-ROMach, u mnie tylko jeden znajomy z Toshibą 1712 został jak się jakoś zgramy w czasie to potestuje płytki na jego napędzie
GULIwer jest offline  
Stary 05.11.2004, 20:08   #5
tom34
Bywalec

Dobra plik jest dobry mój błąd sorry...
tom34 jest offline  
Stary 07.11.2004, 11:46   #6
tom34
Bywalec

A oto plik udfs.sys z Windowsa XP SP2 ale go nie sprawdzalem bo dobrze mi chodzi ten z Win2k SP4. Jeśli ktoś spr. to proszę napisać czy działa.

Ostatnio zmieniany przez tom34 : 07.11.2004 o godz. 11:54
tom34 jest offline  
Stary 27.04.2005, 21:09   #7
gm_ns
Bywalec

Data rejestracji: 30.01.2005
gm_ns w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W XP rozwiązany, ale ja mam problem w moim poczciwym Windows 98SE. Poradzcie jak rozwiązać ten problem.

Tylko nie piszcie postów typu - "zmień System operacyjny"

G

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
gm_ns jest offline  
Stary 27.04.2005, 23:18   #8
luminat
Gość

Data rejestracji: 12.12.2002
luminat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez gm_ns
W XP rozwiązany, ale ja mam problem w moim poczciwym Windows 98SE. Poradzcie jak rozwiązać ten problem.

Tylko nie piszcie postów typu - "zmień System operacyjny"

G

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi.
Pomoze mi ktos uruchomic nagrywarke DVD pod win 3.11? - zart odnosnie twojego posta. Jak ty sobie wyobrazasz, zeby cokolwiek nowego poprawnie dzialo pod tym archaicznym systemem operacyjnym. Przeciez pierwsza edycja win98 nie pamieta czasow pierwszych nagrywarek dvd, a drugiej edycji (SE) niewiele sie zmienilo... Czyli zmiana systemu oper. bedzie nieunikniona, chyba ze masz zamiar podziwiac piekne ekrany stopu.
luminat jest offline  
Stary 29.04.2005, 17:17   #9
rainy
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.04.2005
rainy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Luminat:
Jak by ci się to nie wydawało dziwne, ten rzeczywiście stary system bez problemu obługuje nagrywarki DVD. W momencie premiery Win2000 (luty 2000) nagrywarek DVD jeszcze nie było na rynku a w chwili pojawienia się WinXP (październik 2001) być może już były ale astronomicznie drogie i bardzo rzadko spotykane. Przepraszam z góry za ten wtręt, ale jak widać z tego wątku również użytkownicy nowszych Windowsów mogą mieć problem z multisesją.

Gm_ns
Ponieważ sam używam Win98SE, również jestem zainteresowany rozwiązaniem tego problemu. Przekopałem się przez masę stron i niestety nie znalazłem w pełni zadawalającego rozwiązania.
Mogę ci zaproponować rozwiązanie połowiczne:
Program IsoBuster pozwala zobaczyć kolejne sesje. Wczoraj zrobiłem test. Nagrałem pod Nero drugą sesję po czym zamknąłem krążek. Pod Total Commanderem jak i Eksploratorem widoczna była tylko pierwsza sesja. Natomiast IsoBuster pokazał drugą sesję, mogłem bez problemu skopiować pliki z krążka (Toshiba SD-R5372). Zrobiłem również test mojego napędu DVD (Toshiba SD-M1612)
ale ten nie pokazał drugiej sesji co jest nawet zrozumiałe bo kupiłem go pod koniec 2001.
Nie wiem czy cię to zadowoli ale innego sposobu nie znam.

Ostatnio zmieniany przez rainy : 29.04.2005 o godz. 17:23
rainy jest offline  
Stary 30.04.2005, 01:12   #10
robert_d
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.01.2004
robert_d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wybacz ale dla w2k było wsparcie m$ długo po pojawieniu się nagrywarek dvd (chociaż już się kończy, a szkoda) dla xp jest nadal a dla w98 m$ dawno przestał wypuszczać cokolwiek (też szkoda pomimo że była to niezła niedoróba to chociaż mało wymagająca), i jak sobie wyobrażasz że system zacznie obsługiwać czegoś co nie potrafi, może jakiś niezależny producent wprowadzi obsługę multisesji dvd dla w98, tylko w jakim celu i co z tego będzie miał?, a może hobbysta - tylko że tacy pomimo że lubią wyzwania to wolą raczej zajmować się czymś co ma przyszłość, więc wygląda na to że albo nowy system i obsługa, albo w89/wme, no chyba że sam cos takiego napiszesz.
robert_d jest offline  
Stary 30.04.2005, 13:53   #11
Marek_Maro
Bywalec

Data rejestracji: 11.08.2004
Marek_Maro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
możeci napisać konkretnie gdzie go trzeba wrzucić bo ja jak narazie znalazłem tylko w(c:\windows\system32\drivers)
Marek_Maro jest offline  
Stary 14.06.2005, 17:03   #12
Ser_Visant
Bywalec

Data rejestracji: 07.05.2003
Ser_Visant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez luminat
Pomoze mi ktos uruchomic nagrywarke DVD pod win 3.11? - zart odnosnie twojego posta. Jak ty sobie wyobrazasz, zeby cokolwiek nowego poprawnie dzialo pod tym archaicznym systemem operacyjnym. Przeciez pierwsza edycja win98 nie pamieta czasow pierwszych nagrywarek dvd, a drugiej edycji (SE) niewiele sie zmienilo... Czyli zmiana systemu oper. bedzie nieunikniona, chyba ze masz zamiar podziwiac piekne ekrany stopu.
A jak wam powiem że udało mi się odpalić LG GSA-4163B w win 95 (OSR2) to co wy na to?
Jednak nie zadziałał "power producer" i "incd"
W nero udało się wypalić normalnie dvd-r choć max prędkość jaką mogłem ustawić to 4x
Stary 14.06.2005, 17:07   #13
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ser_Visant
A jak wam powiem że udało mi się odpalić LG GSA-4163B w win 95 (OSR2) to co wy na to?
Prawdziwi mezczyzni uzywaja win 3.11 wiec musisz sie jeszcze troche postarac.
pawelblu jest offline  
Stary 15.06.2005, 14:03   #14
luminat
Gość

Data rejestracji: 12.12.2002
luminat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jestem pełen podziwu, że w ogóle uruchomił Ci się win95osr2.
luminat jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: