![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.02.2003
![]() |
jest ktos kto ma yamahe CRW-F1
i moze cos podpowiedziec tzn. firmware instalowac sie oplaca i co jeszcze mozna skonfigurowac w progach zeby lepije chodzila.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
3 albo 4 dni temu byl tu dlugi watek o yamaha f1 - nie chcialo sie szukac?
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Czy się opłaca to sam musisz ocenić opis tutaj:
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=2154190213 Po kupieniu zainstalowałem najnowszy bios 1.0f (miała 1.0d), więc nie mam do czego porównać. Jeżeli chodzi o konfigurację to nie ma do dodatkowego ustawiania w programach. Najlepiej jej nowe możliwości (Disc T@2, AudioMASTER, edytowalna płyta Audio CD-RW) wykorzystasz używając Nero. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.12.2002
![]() |
WITAM
![]() Jeżeli masz firmware 1.0c, to sie opłaca (przede wszystkim mozliwość ręcznego wyboru prędkości x24 i x32 no i wieksza liczba nosników rozpoznawalna przez nagrywarkę). Jeżeli 1.0d to zyskujesz na rozpoznaniu przez nagrywarkę większej liczby nośnikow. Procedura wgrania biosu jest bardzo prosta. I jak piszą na stronie Yamaha mozna zawsze powtórzyć operację Pozdrawiam ![]() ![]() ![]()
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Ponoć z biosem 1f dochodzi jeszcze opcja szybszego zrzucania audio z 24x do 44x poprzez przytrzymanie przycisku zamykania tacki z płytą 5 sekund. Wyczytałem jeszcze że z tym biosem nie należy używać żadnych dodatkowych programów do spowalniania napędu czy wyciszania jego (jakoś tak). Dodam że jeszcze tego nie wypróbowywałem.
Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witam
walcze z ta Yamaha juz pare dni i powiem tak :ze najbardziej przystosowanym programem do wszystkich funkcji jest odziwo WINoNCDDVD naprawde zobaczcie sami ,w Nero mam czesc po niemiecku a czesc po angielsku ,pomylki co do wolnego miejsca na tatoo itd itp. a w winonie spoczko, ja nie lubie tego programu ale niestety nero sie tym razem nie popisalo .Powiem wiecej robilem testy na wszystkim co sie da i np. na plytkach Platinium tylko Win on cd umial ocenic wielkosc tej plytki , natomiast Nero powiadal ''brak miejsca na plycie prosze wlozyc inna ''Do zawycia jutro bede instalowal Windows jeszcze raz i jak sie nic nie poprawi to ja wymienie spowrotem na Lite Ona . Nie mam zamiaru tolerowac wybrednosci tego uzadzenia litek pali wszystko i bez litosci i nawet nie kwiknie jak dostanie jakis bubel Pozdrawiam Ampel |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Cześć!
Jestem posiadaczem tej yamaszki od 3 tygodni i rzeczywiście miałem z nią na początku niezłe problemy (w przeciągu 3 dni popsuła więcej płytek niż TEAC przez rok t.j. ok 5 szt.).Metodą prób i błędów uzyskałem pełną stabilność i niezawodność. 1.Zainstaluj ASPI 4.7 2.Przeinstaluj NERO (u mnie dużo lepiej od najnowszej wersji działa ta dołączona z nagrywarką 5.5.8.19 Yamaha,działają wszystkie funkcje,łącznie z edycją audio na cdrw) Nagrywarka podłączona jest na 2 kanale ide jako master.Firmware 1f. Po tych zabiegach wypalam z max. prędkością i w nero cd quality 0 błędów. Pozdrowienia p.s. Unikajcie płytek mediasonic ,przy włączonym systemie ochrony yamaha nagrywa je na 8x. Ostatnio zmieniany przez VOIVOD : 23.02.2003 o godz. 20:43 |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 13.01.2003
![]() |
Nie rozumiem skąd te problemy. Sam wypaliłem jak na razie tylko parę płytek i problemów brak. Braciak też wypalił > parę i no problem. Wszystko na nero z oryginalnej płyty i nowsze. Aspi zainstalowane zgodnie z zaleceniami ),
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
U mnie też wszystko działa bez zarzutu. Wygląda na to, że trafił się felerny egremplarz.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Nowa Yamaha CDRW-F1,nagrywarka -najwyzszej jakosci ,uwazana jako absolutny faworyt .
Od parunastu dni posiadam te nagrywarke i to sa moje doswiadczenia z nia zwiazane. Nagrywarka ta nagrywa CDR z szybkoscia do 44 x, CDRW do 24x i czyta z szybkoscia 44x (Co oczywiscie wszyscy wiecie) tym samym jest jedna z szybszych ReWriteable nagrywarek na tym rynku. Po za tym obsluguje rowniez czynnosc "Mount Rainier"- ktora pozwala nosniki CDRW-u traktowac jak twardy dysk , po wlozeniu (czsytego) CDRW ***8211;u zostaniemy zapytani czy chcemy je sformatowac . Juz po 45 sek. (jeszcze podczas formatowania) CDRW to moze byc juz zapisywane jak dysk, i kiedy podczas zapisu zostanie ono wyjete z napedu, to po ponownym jego tam umieszczeniu mozliwe bedzie dalsze nagrywanie i to od momentu w ktorym zostalo ono przerwane.Szkoda tylko ze przy tak przydatniej technologji nosniki te moga pomiescic tylko do 700Mb. dzieki zastosowaniu 8 mb wewnetrznej pamieci co rowniez zasluguje na uwage , system ,, SafeBurn"mooze jeszcze bardziej poradzic sobie z "Buffer Underrun"ktory to posiadaczy starszych nagrywarek doprowadzal do rozpaczy. Na uwage zasluguje rowniez funkcjia "Advanced AudioMaster" ktora pozwal na jeszcze dokladniejsze nagrywanie muzyki , niestety nie moge tu wiele powiedziec bo roznica miedzy dobrym nagraniem a orginalna plyta jest chyba kazdego subiektywnym odczuciem , chociaz profesionalisci uznaja ja jako bardzo slyszalna .Szkoda tylko ze ta jakosc wymaga ofiar w postaci zwiekszonego z uzycia miejsca na nosniku CDR i tak np. Plyta CDR o pojemnosci 650mb mogla pomiescic do tej pory ok,74 min nagrania a po zastosowaniu funkciji "Advanced AudioMaster" juz tylko 63min. A na plytce 700Mb ***8211; 68 min.( Gdzie normalnie pasuje ok. 80minut)Osobiscie wole zrezygnowac z uzywania tej czynnosci i nagrywac w normalnej jakosci , dzieki czemu mozliwe jest zrobienie sobie kopii 1:1 np. Do samochodu. Nastepnym bajerem firmy Yamaha jest ***8216;***8217;DiscT@2***8217;***8217; pozwala on na tatuowanie plyt CDR, obojetnie czy beda to obrazki czy pismo ,na pzostalej wolnej powiezchni CDR mozna bedziee je wypalic, przyczym zobaczyc je potem bedzie bardzo trudno bo dla uzyskania pelnego efektu potzebne sa ciemno noebieskie cdr ktorych produkcji wg gazet firma Verbatim wlasnie zaprzestala . Pozostaja jeszcze tak zwane Audio ***8211;Media ktore dzieki zawartym w cenie oplatom dla geMY sa zbyt drogie. Smutnym jest rowniez fakt ze nadpalanie plyt 650Mb, 700,800 itd zdaniem Yamahy nie jest zadnym problemem funkcionuje bardzo zle Plyty firm Intenso ,Data Track nie sa nawet rozpoznane . Od firmware 1.0c mialo sie niby wszystko poprawic przynajmniej dla plyt firmy "Taiyo Yuden" ktore wg. (www.cdr-info.de) nie sa jednak do nabycia , tylko plyty o pojemnosci 650 i700Mb .Jedynym nosnikiem byl 800Mb firmy platinum ktorego jednak Nero nie akceptowal a WIN ON CD 6 widzial tylko 715mb (tyle tez tylko napisal) Pozostajac przy kompatibilnosci to musze powiedziec ze wszystki inne CDR bral bez uskarzania sie nawet TdK Audio 700Mb zapisywal bez mrugniecia, ale !!!!!!!!!!Mieszanka Yamaha , nero i Platinum powoduje ze po paleniu wystepuje blad IDE/SCSI i musze dokonac nowego startu ale nagrane CDR mozna odczytac bez problemow .Musze dodac ze z programem WIN ON CD 6 fakt ten nie ma miejsca. Serwis ***8211; telefon podany w broszurce mozna zapomniec zapytanie przez maila mozna wyslac pod adres ktory po przekopaniu calego FAQ mozna z trudem znalezc ale nie wiele to daje bo po zapytaniu o Liste kompatybilnosci mozna sie zestarzec czekajac na odpowiedz . Osobiscie jest mi to obojetne ale tak duza firma powinna zadbac o pozadny suport. Podsumowujac nagrywarka ta kosztuje stosunkowo nie wiele do tego dolaczone sa srubki tasmy program 24xCDRW i ciemno niebieski CDR na ktorym mozna spr. T@2oraz ksiazeczka obslugi i maly plakat gdzie narysowane sa wszystkie ciekawsze funkie Nero . Mysle ze Nagrywarka ta warta jest tych pieniedzy , chociaz wkoza fakt niedogranego Firmware -na ktorego nowa wersie przyjdzie nam nie wiadomo jak dlugo poczekac , wybrednosc na niektore plytki jak i brak ciemno niebieskich plytek dla tatoo itd itp.Pomimo wszystko po zainstalowaniu nowego Aspi i podwieszeniu jej jako master moge te nagrywarke polecic jako dobrze wykonana z wieloma bajerami i dajaca sobie rade z wieloma zabezpieczeniami na plytach np. Muzycznych.Jednakze u mnie bedzie palil od jutra lite On 52x24x52 Pozdrawiam A. |
![]() |
![]() |
|
|