![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Zaprenumerowany
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
![]()
Podczas zgrywania dźwięku w każdym programie (Cool Edit 2000, GoldWave 5.08, Nero Wave Editor) aktywny jest tylko kanał lewy (górny). Kanał prawy przez cały czas jest nieaktywny.
Zgrywam przez wzmacniacz kabelkiem mini jack z wejście Tape 1 lub Tape 2 out (rec). Za każdym razem to samo. Dźwięk na komputerze leci stereo. Próbowałem przy wzmacniaczu wyłączyć jeden kabelek (czarny lub czerwony). Za każdym razem na komputerze był dźwięk (w głośnikach, nie przy zgrywaniu). Świadczy to o tym, że wzmacniacz wysyła sygnał do komputera stereo, a komputer odtwarza to też stereo. Problem więc leży w nagrywaniu, bo odtwarzanie jest w porządku. Nie jest to więc ani wina kabla, ani wzmacniacza, ani karty dźwiękowej. Pozostaje jedno: wina systemu operacyjnego. Mam Windows XP Professional. Czy ktoś wie jak to można naprawić? Prawdopodobnie jest coś zwalone z prawym kanałem przy zgrywaniu z line-in. Czy są jakieś opcje, które tym sterują i czy można je zmienić? P.S. Ciekawostka: podczas zgrywania Cool Editem 2000 (w GoldWave 5.08 i Nero Wave Editor to się nie zdarza) gdy w Ustawieniach głośności - Nagrywanie gdy przesunę suwak odpowiadający za głośność Line-In w pewne miejsce (w drugą kreską od dołu, szczegóły w screenie) dźwięk w Cool Edit 2000 wskakuje w stereo! Jednak nie jest on czysty. Kanał lewy jest ciszej, ale nadaj jest OK. Natomiast kanał prawy także jest, jednak trzeszczy jakby był zgrywany z radia, które nie jest dobrze nastrojone. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
A moze na kablu masz zwarcie ?
![]() |
#3 | |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
Cytat:
Zdarza mi sie cos takiego czasami na Live, sygnal z karty TV (idacy przeciez przez line-in) ma obciety kanal. Pomaga wlaczenie i wylaczenie spdif
![]() |
![]() |
#4 | |
Zaprenumerowany
![]() |
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
SPDIF (Sony/Philips Digital Interface) - cyfrowe wyjście/wejście opracowane przez Sony i Philips
![]() |
#6 | |
Merry F****** Christmas
![]() |
Cytat:
![]() w SB live jest mozliwosc wlaczenia i wylaczenia - i u mnie to pomaga ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zaprenumerowany
![]() |
Mam SPDIF OUT, takie pomarańczowe. Mam w to wpiąć kabel zamiast w Line-In?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Merry F****** Christmas
![]() |
Cytat:
![]() ale w sofcie od karty powinienes miec opcje do wlaczenia i wylaczenia. ale tak jak mowie, u mnei to pomaga, nie wiem jak u ciebie
![]() |
![]() |
#9 |
Zaprenumerowany
![]() |
Cóż... wpadłem na pomysł, by zamiast do Line-In wpiąć kabelek do wejścia na mikrofon. Podziałało
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
O spoko, że jest taki temacik bo chciałem o coś zapytać właśnie w tej kwestii. Jak chce sobie zgrać piosenkę z kasety magnetofonowej na mp3 to jak to wszystko podłączyć bo w tej dziedzinie cienki bolek jestem? Wystarczy np. z wieży z wyjścia słuchawkowego kabek i go potem np do Line-in na kompie? Jeżeli są wogóle takie kable. Albo inny sposób bo ja nie wiem. Poradźcie chłopy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
dokładnie tak jak napisałeś...:
Magnetofon/wyjście słuchawkowe -- > Komp/wejście LineIn zgrywasz do wav a potem kompresujesz do mp3. pamiętając aby uaktywnić w mikserze karty muzycznej REC/LineIn .
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 06.02.2005 o godz. 21:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
Dzięki - będe się bawił jak dorwe kabelek
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
polecam nagranie po zgraniu potraktowac equalizerem i odszumiaczem z programu EAC... efekty ktore osiagnalem przy zgrywaniu z walkmana casio (stara kaseta SONY EF, IEC-I, nagrywana o ile pamietam na technicsie ) zadziwily nawet mnie bo leci jak CD... fakt troche dziwek czasem plywa (zagieta kaseta a poza tym to tylko walkman). gdyby to byl wielkoglowicowy magnetofon z dolby i tasma IEC-2 (jakies TDK SA-X czy cos takiego) to bym sie nie zdziwil....
tylko nie nalezy przesadzic z odszumianiem... co za duzo to niezdrowo - dzwiek robi sie dziwnie metaliczny. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
captain u-k
Data rejestracji: 20.12.2004
![]() |
@sobrus
Z ta jakoscia cd to lekka przesada, oczywiscie, bo sam format mp3 nie dorowniuje jakosci cd nawet, gdy bedzie to vbr o najwyzszej jakosci, a kaseta to tylko kaseta nierowna perdkosci przesuwu, zagiecia, rozmagnesowanie strata jakosci na kablu a jak odszumisz to odcinasz wysokie partie z utworu pozbawiasz go pewnych dziwekow ktore jeden slyszy a drugi nie slyszy. Jak posluchasz utowru cd i mp3 zrobieonego z tego samego krazka to napewno zauwazysz rozniece w dzwiekach, Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
z pewnoscia jest roznica - oczywiste jest ze z walkmana CD nie zrobisz. ale ten ogg (nie bylo to mp3) lecial na pewno lepiej niz niektore cd-ripy z sieci. w kazdym razie roznica przed i po EACu jest kolosalna. Co do ucinania gornych partii to EAC nie posluguje sie filtrem dolnoprzepustowym tylko ma jakis wyrafinowany algorytm..w kazdym razie warto sprobowac.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|