Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.05.2003, 09:48   #1
czero
-=| GodFather |=-

Data rejestracji: 30.04.2003
czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question Moj komputer - help

Mam problem: Jak chce wlaczyc "moj komputer" to nic sie nie dzieje, dopiero po jakims czasie jest reakcja i razem z otwartym oknem "mojego komutera" otwiera sie strona internetowa (jakas rekalma). Poki nie zamkne tej strony moge wchodzic w "moj komputer" caly czas ale po jej zamknieciu znowu jest brak reakcji i znowu otwiera sie z opoznieniem i strona internetowa. Nie wiem co robic a systemu nie chce mi sie reinstalowac.

Ostatnio zmieniany przez czero : 30.12.2003 o godz. 20:27
czero jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.05.2003, 10:24   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wygląda na to, że podłapałeś w sieci jakiegoś robaka - programik, który startuje razem z komputerem i jakoś wiąże się z "Mój komputer" - zmusza Cię do wejścia na określone strony. Co gorsza, podejrzewam, że programik ten ma też tzw. dialer, czyli programik wybierający przy Twojej niewiedzy i nieświadomości numer telefonu, najprawdopodobniej 0-700 - jeśli masz modem, to prawdopodobnie modem w sposób niewidoczny dla Ciebie oddzwania pod taki numer i nabija jego właścicielowi kabzę - to bardzo "modne" ostatnio oszustwo internetowe.
Jak się tego pozbyć?
W skrócie:
Przede wszystkim musisz sprawdzić, jakie programy działają w danej chwili - najprościej Ctrl+Alt+Del - otwiera się okno Menedżera Zadań, w którym masz listę tego, co działa w danej chwili. Popatrz, co wygląda podejrzanie. Sprawdź też, czy nie masz jakiejś dziwnej ikonki na pasku zadań. Zamknij ten podejrzany program - i sprawdź, czy jego ikonka (jeśli taka jest) zniknęła z paska zadań.
Następnie sprawdź, jakie programy uruchamiają się ze startem komputera, i to zarówno przez grupę Autostart jak i innymi sposobami. Najprawdopodobniej ten podejrzany program uruchamia poleceniem Run w Rejestrze. Jeśli wcześniej wykryłeś, jaki to program, to musisz skasować jego wywołanie w Rejestrze.
Następnie poleceniem Start / Wyszukaj znajdź ten program na twardym dysku i go usuń.

Jeśli się udało - to dobrze.
I uważaj, gdzie wchodzisz surfując po sieci. Kiedyś takie rzeczy załapywało się na "różowych" stronach z panienkami albo z tzw. rodzynkami (crackami do programów, itp.). Teraz podobno można to załapać i gdzie indziej.
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.05.2003, 10:31   #3
paja
niezwykły

Data rejestracji: 07.02.2003
paja zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najlepszym rozwiązaniem dla mnie był by format!!! nie wiem jak dla ciebie
Stary 02.05.2003, 10:34   #4
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Widze ze masz nie tylko z tym problem - ale i masz kaszanke z grami itp - zrób reinstal na czysty hdd / po formacie / i bedzie / przynajmniej teoretycznie spokój /
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.05.2003, 10:38   #5
czero
-=| GodFather |=-

Data rejestracji: 30.04.2003
czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
i chyba tak bede musial zrobic bo probowalem tego co napisal puch ale bez rezultatu. Nie mam w tym czasie uruchomionego zadnego programu ani nic po prostu wlaczam "moj komputer" i razem z nim po jakims czasie oczekiwania wlacza mi sie strona najczesciej z jakas reklama kamery. Wkurza mnie ten komp

ps ten post o grach to dotyczy mojego kumpla ale tez prosze o pomoc
czero jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.05.2003, 11:23   #6
puch
Forumator

Przypuszczam, że można się tego świństwa pozbyć sprawdzając, co i jak się uruchamia, ale jeśli przeformatowanie dysku i zainstalowanie systemu to nie problem, to może tak zrób.
Ja sam nigdy (odpukać!) niczego takiego nie złapałem (a może złapałem, tylko o tym nie wiem?), ale u kolegi w pracy bez końca wywalam takie świństwo - ale oni tam z nudów chodzą na takie różne strony - choć ostatnio zarzekali się, że nie - okazało się, że to reklama na którymś z popularnych serwisów podczepiała takie cuda! Najśmieszniejsze jest to, że wywalałem ten sam programik chyba z 10 razy, i ciągle nie pamiętam, jak się nazywa!
Stary 02.05.2003, 11:25   #7
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Przypuszczam, że można się tego świństwa pozbyć sprawdzając, co i jak się uruchamia, ale jeśli przeformatowanie dysku i zainstalowanie systemu to nie problem, to może tak zrób.
Ja sam nigdy (odpukać!) niczego takiego nie złapałem (a może złapałem, tylko o tym nie wiem?), ale u kolegi w pracy bez końca wywalam takie świństwo - ale oni tam z nudów chodzą na takie różne strony - choć ostatnio zarzekali się, że nie - okazało się, że to reklama na którymś z popularnych serwisów podczepiała takie cuda! Najśmieszniejsze jest to, że wywalałem ten sam programik chyba z 10 razy, i ciągle nie pamiętam, jak się nazywa!
Witam !

Ja wywalam wkółko z kompów szkolnych i od znajomych stale jeden i ten sam md.exe
Stary 02.05.2003, 11:39   #8
puch
Forumator

Czy to taki z panienkami? Jeśli tak, to chyba to to! CHyba muszę to sobie gdzieś na czole zapisać! Oni tam mają jakiś potrzebny im program uruchamiany automatycznie o podobnej nazwie (gdm? mdm? gm?), i nigdy nie mogę zapamiętać!

Ostatnio zmieniany przez puch : 02.05.2003 o godz. 11:43
Stary 02.05.2003, 11:44   #9
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Czy to taki z panienkami? Jeśli tak, to chyba to to! CHyba muszę to sobie gdzieś na czole zapisać! Oni tam mają jakiś program uruchamiany automatycznie o podobnej nazwie (gdm? mdm? gm?), i nigdy nie mogę zapamiętać!
Witam !

Tak to na 99% to samo - lokuje sie w pasku a ikonka to takie czerwone usta
Stary 02.05.2003, 11:45   #10
puch
Forumator

dzięx
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: