Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Nośniki optyczne

Nośniki optyczne Testy nośników CD/DVD/Blu-ray/HD DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.08.2025, 10:52   #1
Gwiazdor
Data rejestracji: 04.11.2014
Gwiazdor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Uszkodzenia warstwy ochronnej blu-ray. Wykazanie, że płyta z grą działa lub nie

Kupuję czasami gry przez internet na różnych serwisach ogłoszeniowych itp.
Niestety spotkała mnie kilka razy niemiła niespodzianka, że używana gra a dokładnie płyta (nośnik blu ray) miała być w stanie idealnym/bardzo dobrym bez rys... Zdarza się, że płyta jest porysowana od strony nadruku czyli ma na tej warstwie ubytki. Ubytki mogą być małe np. do 1mm (kropka) albo większe 2-3 mm i większa nieregularnego kształtu albo kilku cm kreski, jakby ktoś sobie długopisem/nożem zrobił rysy ale cienkie i od strony nadruku. Zazwyczaj ciężko to zauważyć od razu nawet nagrywając rozpakowanie, jedynie patrząc pod światło.

Niestety zgłaszając taką wadę do obsługi serwisów ogłoszeniowych spotkałem się z odrzuceniem reklamacji (nie zawsze). Ostatnio osoba zajmująca się takim zgłoszeniem uznała, że przedmiot jest używany a więc może posiadać ślady użytkowania (pomimo opisu bardzo dobry/idealny) i zażyczyła sobie, żebym przysłał filmik pokazujący, że płyta/gra PlayStation PS4/PS5 nie działa.

Podsumowując problem moje pytanie - jak takie wady wpływają na żywotność płyty? To, że gra się zainstaluje nie znaczy, że dalej nie będzie problemów z odczytem danych, z takiej wadliwej płyty? Jak takiej pani z obsługi serwisu wykazać, że płyta działa lub nie działa - piszemy o płytach z oryginalnymi grami playstation/xbox?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Gwiazdor jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.08.2025, 11:02   #2
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Generalnie na plytach BD nie ma to znaczenia jesli jest lekko porysowana od strony nadruku. Jest to kwestia kosmetyczna, najwiekszym problemem w przypadku BD jest porysowanie od strony nagrywanej, zamieszcze ci jak wyglada przekroj plyt to doskonale zrozumiesz dlaczego.

Stary 11.08.2025, 11:14   #3
Gwiazdor
Data rejestracji: 04.11.2014
Gwiazdor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Widzę tylko, że ta warstwa "zielona kreska" jest na blu ray bardzo daleko od miejsca, gdzie laser sczytuje dane.

Może się mylę ale jak widzę na nadruku rysy szerokości 1mm o długości kilku cm i takich rys jest kilka to... co ta płyta ma wspólnego z idealnym/bardzo dobrym stanem...

Czyli co tej warstwy mogłoby nie być w blu ray?

Z tego co czytałem, jedyna możliwość stwierdzenia, że płyta blu ray z grą nie działa/działa, to zrobienie jej obrazu płyty na przerobionej konsoli. Ja takiej nie posiadam. Mogę użyć co najwyżej nagrywarki blu ray od PC oraz oprogramowania ale te płyty nie są rozpoznawane przez soft, program ich nie widzi. Natomiast najbardziej mnie to interesuje, jak to wpływa na żywotność takiego nośnika/trwałość danych? Skoro ta warstwa jest już naruszona, nie będzie dalej odpadać?
Gwiazdor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.08.2025, 11:20   #4
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Jest zawsze mozliwosc wykonania skanu powierzczni na PC dobrym/specjalnym napedem BD przynajmniej tak bylo w czasach PS3 teraz nie wiem mozliwe ze ciagle sie da. Jesli sa glebokie rysy i kupiles przez internet to masz prawo zwrotu 14dni bo tak o chcesz i kupiles ze sklepu, nie znam dokladnie polskich przepisow musisz sam poszukac. Tylko teraz pytanie brzmi czy nastepna nie bedzie gorsza. Jesli idzie o warstwe z nadrukiem jest to jedynie "dekoracja" dla oka.
Stary 16.08.2025, 09:28   #5
czary2mary
Zamaskowany

Data rejestracji: 12.10.2005
czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czary2mary ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Gwiazdor Podgląd Wiadomości
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Widzę tylko, że ta warstwa "zielona kreska" jest na blu ray bardzo daleko od miejsca, gdzie laser sczytuje dane.
Linia NIEBIESKA gdzie są dane do odczytu przez optykę .

Mój sklep on-line
czary2mary.pl
czary2mary jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
że, blu-ray, działa, grą, lub, ochronnej, płyta, uszkodzenia, warstwy, wykazanie

Twoje uprawnienia: