Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.05.2005, 15:46   #631
rex79
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.05.2005
rex79 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Oktawian_15
to nie wiem...
serwis ?
sprobuj jeszcze nagrac cos na verbatim...i nie w NERO tylko jakims innym programem
z tego co czytalem to nero w zestawie jest okrojone i sa z nim problemy...
ok.. dzieki... nero zasadniczo mam pelne wiesz ...;-)
moze teraz po upgreadzie biosu bedzie lepiej, ale ostatnio zauwazylem ze sa z nerem problemy... otoz nagralem zwykla cd w multisesji, ale po nagraniu kiedy chcialem do niej cos do grac to nero burning rom nie wykrywal poprzedniej sesji, a kiedy to samo chcialem zrobic nero express wszystko bylo ok i normalnie wykryl poprzednia sesje... dziwne... ja osobiscie od lat uzywalem WinOnCD 6.0 DVD edition ale w nim nie pokazuje wszystkich dostepnych predkosci nagrywarki tylko 2...
pozdrawiam
rex79 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.05.2005, 15:54   #632
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
stary DVD-ROM LG najprawdopodobniej nie czyta +

a nagrywarka LiteOn jak Mówisz, że "dosyć nowa" to mogą z nią być duże problemy
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2005, 16:01   #633
rex79
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.05.2005
rex79 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
stary DVD-ROM LG najprawdopodobniej nie czyta +

a nagrywarka LiteOn jak Mówisz, że "dosyć nowa" to mogą z nią być duże problemy
w sumie moze masz racje sprobuje jeszcze u kogos innego..
dzieki
rex79 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2005, 18:30   #634
Grz3cHu
Bywalec

Data rejestracji: 28.03.2005
Grz3cHu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja z kolei mam problem z odczytem nagranej plytki przez litka na LG!! A jest to Verbatim - nie moge skopiowac jednego obrazu z plyty, reszta sie zgrywa, ale dosyc wolno!! Przypomne ze na litku ta plyte odczytuje dobrze i szybko!! Testowalem jeszcze esperanze na LG, ale dobrze czyta!! Mieliscie taki problem kiedys na LG ??
Grz3cHu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2005, 13:06   #635
Grz3cHu
Bywalec

LG 4163B - to juz jest KPINA !!!!!!

Niedawno kupilem tego LG 4163B (jakies 2tygodnie temu), caly czas bylem zadowolony dopoki nie przetestowalem kilku plyt nagranych na innej nagrywace, mianowicie na Liteonie 832S!!
Najpierw Verbatim - producent plyty to MCC01RG20 no wiec - transfer na LG to kpina 1x speed, a i odczytac tysh sie nie da jednego obrazu z plyty wyskakuje taki blad - "data error cyclic redundancy check" , pozostale kopiuja sie jak slimaki bo 1x predkosc!!! Na litku wszystko szybko i sprawnie sie kopiuje, zadnych bledow nie wykrywa, natomiast w LG w programie Nero CD DVD Speed w scandisk wykrywa bledy ktore nie daja sie odczytac!!!
Nastepnie Platinum - RitekG05 i to znowusz transfer ponizej 2x!! wzielem nastepna plyte platinum i wogole nie wykrylo co jest nagrane, tak jak czysta plyta!!! a litek czyta!!!!!!
Testowalem jeszcze inne plyty wypalone na litku byly to Princo,Esperanza oraz TDK - TYG01 ale na tych wszystko odczytalo z normalna predkoscia zaczynajaca sie od 4x konczac na 10x.
Testowalem szybkosc zgrywania, wlozylem Half Life 2 i zaznaczylem pliki do skopiowania. I najpierw wolno zgrywalo male pliki, pokazywalo nawet 40 minut nawet do 60minut dochodzilo - zauwazylem ze ma problemy z kopiowaniem malych plikow zarowno z CD jak i DVD!!! Porazka A na koniec wyskoczyl blad po 4 kreskach ten sam co wyzej juz pisalem czyli "data error cyclic redundancy check" natomiast litek nie mial tych problemow czy male czy nie male pliki zgrywaly sie jak trzeba! a i byla to plyta TDK - TTG01
Jeszcze potestuje te plyty u qmpla na NEC'u, jesli odczyta tzn ze LG to qpa jesli chodzi o odczyt, bo zapis ma b.dobry jak narazie nie mialem problemow z paleniem, ale na verbatimkach tylko jade Litek odczytuje plyty swoje i nagrane na LG i to jest wielka zaleta tej wypalary!!!
Wypowiedzcie sie jeszcze Wy, czy mieliscie takie problemy z odczytem, najlepiej sprawdzcie pare plyt np od qmpla m.in platinum - bo te sie czytaja najgorzej!!

Przypomne ze bios mam A104, na A102 nie sprawdzalem bo od razu wgralem najnowszy, a i plytki ktore testowalem to byly same minusy DVD-R !!!!!!!
Pozdrawiam
Stary 04.05.2005, 13:21   #636
sampajo
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.05.2002
sampajo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Grz3cHu
Niedawno kupilem tego LG 4163B (jakies 2tygodnie temu), caly czas bylem zadowolony dopoki nie przetestowalem kilku plyt nagranych na innej nagrywace, mianowicie na Liteonie 832S!!
Najpierw Verbatim - producent plyty to MCC01RG20 no wiec - transfer na LG to kpina 1x speed, a i odczytac tysh sie nie da jednego obrazu z plyty wyskakuje taki blad - "data error cyclic redundancy check" , pozostale kopiuja sie jak slimaki bo 1x predkosc!!! Na litku wszystko szybko i sprawnie sie kopiuje, zadnych bledow nie wykrywa, natomiast w LG w programie Nero CD DVD Speed w scandisk wykrywa bledy ktore nie daja sie odczytac!!!
Nastepnie Platinum - RitekG05 i to znowusz transfer ponizej 2x!! wzielem nastepna plyte platinum i wogole nie wykrylo co jest nagrane, tak jak czysta plyta!!! a litek czyta!!!!!!
Testowalem jeszcze inne plyty wypalone na litku byly to Princo,Esperanza oraz TDK - TYG01 ale na tych wszystko odczytalo z normalna predkoscia zaczynajaca sie od 4x konczac na 10x.
Testowalem szybkosc zgrywania, wlozylem Half Life 2 i zaznaczylem pliki do skopiowania. I najpierw wolno zgrywalo male pliki, pokazywalo nawet 40 minut nawet do 60minut dochodzilo - zauwazylem ze ma problemy z kopiowaniem malych plikow zarowno z CD jak i DVD!!! Porazka A na koniec wyskoczyl blad po 4 kreskach ten sam co wyzej juz pisalem czyli "data error cyclic redundancy check" natomiast litek nie mial tych problemow czy male czy nie male pliki zgrywaly sie jak trzeba! a i byla to plyta TDK - TTG01
Jeszcze potestuje te plyty u qmpla na NEC'u, jesli odczyta tzn ze LG to qpa jesli chodzi o odczyt, bo zapis ma b.dobry jak narazie nie mialem problemow z paleniem, ale na verbatimkach tylko jade Litek odczytuje plyty swoje i nagrane na LG i to jest wielka zaleta tej wypalary!!!
Wypowiedzcie sie jeszcze Wy, czy mieliscie takie problemy z odczytem, najlepiej sprawdzcie pare plyt np od qmpla m.in platinum - bo te sie czytaja najgorzej!!

Przypomne ze bios mam A104, na A102 nie sprawdzalem bo od razu wgralem najnowszy, a i plytki ktore testowalem to byly same minusy DVD-R !!!!!!!
Pozdrawiam
Ja mam tą nagrywarkę ponad miesiąc i żadnych problemów z nią nie mam , nagrywałem już wszystkie płyty oprócz DVD+RL oraz DVD-RAM bo takich nie posiadam: DVD-RW(wieloktrotnie formatowana), DVD+R,DVD-R, CD-RW, CD-R, z odczytem płyt jak i transferami też żadnych problemów, platinum, memorex, datex, verbatim,tdk, esperanza itd-- płyty wymienione są właśnie od kumpli, jedną z nagrywarek dvd była napewno liteon (jaki model?? nie wiem).
Także albo trafiłeś na wadliwy sprzęt, albo coś nie tak z twoją konfiguracją, programami, sterownikami, zle wgranym biosem itp

Pozdrowiam
Stary 04.05.2005, 13:40   #637
kataryniarz
onTour

Data rejestracji: 29.08.2004
kataryniarz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Grz3cHu
Zrob test jakosci tych plyt na litku i pokaz wykresy.
A najwazniejsze sprawdz na NEC-u. Jesli bedzie OK to naped do serwisu.
kataryniarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2005, 13:47   #638
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Lub kup neca
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2005, 13:54   #639
Grz3cHu
Bywalec

Raczej z konfiguracja jest wszystko OK. Secondary Master(tylko 1 naped w kompie czyli LG), DMA 2, ASPI zainstalowane, Nero najnowsze, nowy system postawiony
A jakosc niektorych plyt nagrywanych na litku nie jest rewelacja, ale jesli Liteon potrafi przeczytac to czemu LG ma tego nie zrobic!
Jak bede u qmpla to potestuje na NEC'u te plyty.
Stary 04.05.2005, 14:04   #640
sampajo
Stały bywalec ;)

Właśnie przeglądnałem z ciekawości płytkę którą LG daje w Boxie i i oto co znalazłem:
"Czasami dyski CD-R i CD-RW zapisane w napędzie CD-R/RW mogą nie być czytane w innych
napędach CD*. Takie dyski, które nie mogą być odczytane, powinny być czytane w napędzie CD-R/RW,
w którym zostały zapisane.
* Dyski zapisane przy użyciu napędu CD-R/RW mogą nie być czytane w napędach CD-ROM innych niż
wielokrotnego odczytu (zgodne z UDF).
Napędy CD-ROM wielokrotnego odczytu (zgodne z UDF) to:
1. Napędy CD-ROM, które odczytują przy niskim współczynniku odbicia.
2. Napędy CD-ROM, które obsługują Packet Write.
Pozdrawiam
Stary 04.05.2005, 14:07   #641
kataryniarz
onTour

Data rejestracji: 29.08.2004
kataryniarz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ale jesli Liteon potrafi przeczytac to czemu LG ma tego nie zrobic!
1. Poniewaz sam je nagrywal
2. To, ze przeczytal nie znaczy od razu poprawnie (np. 1653 nagrywa plyty msonic i kopiuje bez bledu, ale kopia nie jest w 100% taka sama )
kataryniarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2005, 19:54   #642
Grz3cHu
Bywalec

Wgralem oryginalny bios A102, ale nic nie pomoglo, chociaz wsadzilem platinuma jednego i nawet dobrze zgrywalo, z dobra predkoscia, wsadzilem kolejnego tez dobrze, ale nie zgrywalem calej plyty tylko po 100mb, ale jednak jak chcialem zgrac kolejny album(bo to sa plyty z mp3) to problem sie pojawil i naped obnizyl predkosc do 1-2x, hmm to troche dziwne momentami dobrze czyta, a czasami wolno,a jak juz zacznie wolno krecic to nawet album ktory wczesniej zgrywalem z dobra predkoscia wolno sie zgrywa, tak jakby cos sie przestawiala na te 1-2x dopoki nie wsadze od nowa plyty do napedu, ale plyte ktora nie moglem wogole odczytac takze nie moge i teraz!!
A moge wgrac starszy bios niz oryginalny np A101 ??

Ostatnio zmieniany przez Grz3cHu : 04.05.2005 o godz. 19:58
Stary 04.05.2005, 20:19   #643
sampajo
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Grz3cHu
Wgralem oryginalny bios A102, ale nic nie pomoglo, chociaz wsadzilem platinuma jednego i nawet dobrze zgrywalo, z dobra predkoscia, wsadzilem kolejnego tez dobrze, ale nie zgrywalem calej plyty tylko po 100mb, ale jednak jak chcialem zgrac kolejny album(bo to sa plyty z mp3) to problem sie pojawil i naped obnizyl predkosc do 1-2x, hmm to troche dziwne momentami dobrze czyta, a czasami wolno,a jak juz zacznie wolno krecic to nawet album ktory wczesniej zgrywalem z dobra predkoscia wolno sie zgrywa, tak jakby cos sie przestawiala na te 1-2x dopoki nie wsadze od nowa plyty do napedu, ale plyte ktora nie moglem wogole odczytac takze nie moge i teraz!!
A moge wgrac starszy bios niz oryginalny np A101 ??
Myśle, że bios Ci tu nic nie pomoże albo coś nie tak z tymi płytami albo nagrywarką. Właśnie robiłem test na płycie Verbatim DVD-R nagrana predkoscia x8 (płyta ma miesiąc) i nie ma żadnych problemów z kopiowaniem rozpoczyna od 4,xx i jedzie coraz szybciej do końca testu nie chciało mi się czekać - także pliki kopiowały się bez problemu wybrałem 770 MB plików i wyskoczyło mi 2 minuty kopiowanie.
Pozdrawiam
Stary 04.05.2005, 20:56   #644
Grz3cHu
Bywalec

no tak bios nie ma tu nic do gadania bo wgralem A101 i dalej to samo, pozostane przy A102 narazie, musze jeszcze do qmpla z tymi plytami wpadnac i przetestowac, bo sie prawdy nie dowiem
Stary 04.05.2005, 22:33   #645
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Grz3cHu
Ja z kolei mam problem z odczytem nagranej plytki przez litka na LG!! A jest to Verbatim - nie moge skopiowac jednego obrazu z plyty, reszta sie zgrywa, ale dosyc wolno!! Przypomne ze na litku ta plyte odczytuje dobrze i szybko!! Testowalem jeszcze esperanze na LG, ale dobrze czyta!! Mieliscie taki problem kiedys na LG ??
ja bym na twoim miejscu oddal ja do servisu bo sam ma LG(combo) i litka 812 niemam problemu by LG nie czytal nagranych plytek przez 812
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: