Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.06.2005, 11:33   #1
ditomek
Bywalec

Data rejestracji: 21.01.2005
ditomek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
czy liteon 1673 moze chodzic na innym biosie

i co to da?
Czy stosujac bios z sony (jakiej?) mozna polepszyć nagrywanie DVD+R?
Dodam ze juz przetasowałem niemal wszystkie nosniki markowe (do tych tanich nawet nie sięgam) i efekty sa opłakane.
Dlaczego nie słuchałem ludzi którzy pisali ze ta nagrywarka to kupa gówna.
Pozdrawiam
ditomek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.06.2005, 12:05   #2
Ser_Visant
Bywalec

Data rejestracji: 07.05.2003
Ser_Visant w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzisiaj będe próbował wgrać biosa od SONY DRU-720A ... efekty ? to jutro dam znać. Jakby co podam linka skąd można zassać tego biosa.
Pozdr.
P.S. Zauważyłem że po wgraniu oryginalnego biosa "07" (fabrycznie był "02") jakoś zamulił się napęd przy wypalaniu DVD+R - efeket: przy nagrywaniu z prędkością 8x bufor nagrywarki spadł do 6% - wypalenie 12% płyty zajęło mu 50 minut po słuchu doszedłem do wniosku że non-stop działało "zabezpieczenie przed opróżnieniem buforu" - potem dałem sobie spokój i płyta poszła do kosza. (płyta dysana)
P.S.2. zobacz jaką masz wersje biosa (w nero info tool powinieneś najszybciej to sprawdzić)
Stary 14.06.2005, 13:28   #3
Ser_Visant
Bywalec

Krok 1.
Biosy znajdziemy tu:
http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html
--- update ---
Oczywiście ściągamy ten z SONY DRU-720

Ostatnio zmieniany przez Ser_Visant : 14.06.2005 o godz. 13:34
Ser_Visant jest offline  
Stary 14.06.2005, 13:36   #4
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jak dobrze rozumuje to kolega poda wszystki kroki w kolejnych mailach

krok 2. zassanie biosu
krok 3. rozpakowanie
krok 4. odpalenie *.exe
krok ...
krokn n. kolejny restart kompa

krok juz ostatni - jestem GURU

pozdro

--update--
czyli pisze prawde

Kod PHP:
Dlaczego nie słuchałem ludzi którzy pisali ze ta nagrywarka to kupa gówna
ta nagrywarka jak kazdy litek (wypadki losowe sie zdzarzaja) to dobry sprzet lecz MUSI byc w ODPOWIEDNICH REKACH

Ostatnio zmieniany przez icemac : 14.06.2005 o godz. 13:39
icemac jest offline  
Stary 14.06.2005, 14:48   #5
Ser_Visant
Bywalec

Cytat:
Napisany przez icemac
jak dobrze rozumuje to kolega poda wszystki kroki w kolejnych mailach
No nie do końca - tak jak mówisz pójdzie z oryginalnym biosem a chciałem wgrać od sonego - na bieżąco starałem się też robić to u siebie na kompie aby nie pominąć czegoś ważnego i stało się przy kroku...
Cytat:
Napisany przez icemac
krok 4. odpalenie *.exe
Programik stwierdził że jest od SONY i nie chce się wgrać do Liteona...
więc ściągnąłem niezbędne programy i biosy - (straciłem już na babraniu się z tym 2 godziny)
Programy i BIOSY:
- MTK FLASH 1.80
- MTK WIN FLASH (ver. ? - ten z cdrinfo)
- EEPROM Utility
- FLASH FIX najnowszy ze strony
- Bios JY03 (BIN) - to od sony
- Bios JY03 (EXE) - sony
- Bios JS07 (EXE) - liteon
- Bios JS07 (BIN) - liteon (na wszelki wypadek)
I nie udało mi się wgrać niczego oprócz JS07.EXE
pozostałe programy robią co najmniej dziwne błędy
- MTK FLASH w DOS zawiesza się na 00%
- MTK WIN FLASH - pokazuje komunikat o błędzie po czym się zawiesza
- EEPROM - tu komunikat o niezgodności (albo coś takiego)
- FLASH FIX - nie umie sobie poradzić z plikiem
- Bios sony JY03.exe - pokazuje niezgodną nagrywarkę
- Bios JS07.exe - flashuje jakby nigdy nic....
normalnie już kiedyś przerabiałem wgrywanie biosów w liteonach, mam nieoryginalny w swojej starej CDRWx40 ale już powoli wymiękam.
Stary 14.06.2005, 14:53   #6
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
bo trzeba poczekac na bios spatchowany ktory bedzie mozna wgrac do innego modelu na tych "samych bebechach"

ale masz reputye dla zasady i za walke

a kolega ditomek niech sciagnie bios od codekow i przepusci go omipatcherem i powinno byc lepiej

a ja polece mu jeszcze plytki verbatim+R (dobre jakosciowo, ladnie sie pala i sa trwale chyba)

Ostatnio zmieniany przez icemac : 14.06.2005 o godz. 14:55
icemac jest offline  
Stary 14.06.2005, 15:23   #7
Ser_Visant
Bywalec

taaa... zastanawia mnie tylko 1 rzecz. mając biosa w postaci .bin mtkflash powinien go wrzucić do nagrywary... przynajmniej tak działało w poprzednim moim liteonie, a on teraz nawet oryginalnego biosa liteonowskiego nie wrzuca - odrazu zwis.... zobacze na innym kompie jeszcze może wina konfiguroacji albo coś ? jak zadziała (lub nie) - dam znać
Stary 14.06.2005, 16:00   #8
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
ladny servisant hehe
Stary 14.06.2005, 16:27   #9
Ser_Visant
Bywalec

DZIAŁA (a jednak się kręci)
HE!
Jest prostszy sposób na zrobienie SONEGO z LITEONA
z linku który podałem wcześniej ściągamy plik do sony - ale zostawmy tego bin-a w spokoju program flashujący nie poradzi sobie z nim.
Interesuje nas plik *.exe który wyciągamy z paczki
następnie ten plik patchujemy FLASHFIX-em
potem odpalamy gotowy (przerobiony plik *.exe) i po kłopocie
Narazie działa - proces jest odwracalny - należy ściągnąć biosa od liteona i powtarzamy 2 ostatnie kroki.
ufff...
Dzięki za cierpliwość
---------
UPDATE: nie trzeba go patch'ować FLASHFIXEM - już to jest gotowy bios do zainstalowania

Ostatnio zmieniany przez Ser_Visant : 15.06.2005 o godz. 13:35
Ser_Visant jest offline  
Stary 15.06.2005, 08:13   #10
ditomek
Bywalec

Dziekuje za wyjasnienia.
Ale podstawowe pytanie "co to da" dalej zostaje bez odpowiedzi.
Ciekawą teze wygłosił ICEMAC, że "ta nagrywarka jak kazdy litek (wypadki losowe sie zdzarzaja) to dobry sprzet lecz MUSI byc w ODPOWIEDNICH REKACH"
Zastanawiam sie co to są odpowiednie ręce.
Czy to ze potrafie ją zflaszować, wiem jak obchodzić sie ze sprzetem (odpowiednie wykształcenie), przepatrzyłem juz wszystkie nośniki sprawia ze mam "odpowiednie ręce".
Moim zdaniem gdyby to był dobry sprzęt nie trzeba było by ząglować biosami (nie próbowałem tylko 07).
W mojej krucjacie z tą nadrywarką chodzi o polepszenie jakości zapisu.
Wyobrażcie sobie ze koleś ma starego litka (nie pamietam symbolu).
Nagrywa na niej Platinumy x8 na maxa i w stacjonarnym zadnych problemów.
ja uzywając tego samego nosnika uzyskałem taki efekt, że DVD i mój litek wogóle nie widzą płyty.
Nie ma znaczenia czy palę x8 czy wolniej. Choć dużo wolniej sie nie da bo dla płyt x8 można tylko x6.
Próbowałe juz Verbatimy, TDK (obydwie z kołka i pudełka), Dysany, jakies nonamy zrobione przez MCC, i klapa.
Stopa błędów duza. Filmy w stacjonarnym (oficjalne wsparcie dla DVD+R) sie chacza.
K-Probe ocieka czerwienią.
Pozdrawiam
ditomek jest offline  
Stary 15.06.2005, 11:17   #11
MagicO
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2005
MagicO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja też mam problemy z tą nagrywarą, wgrałem BIOSik z 1693 i lipa, TDK nagrywa się jak chce. Poszło mi jakieś 10 płytek DVD-R i tylko 2 były nagrane poprawnie, tak że później DVD to czytało. Tragedia ;-(. Co ciekawe CD-R to nagrywa bez problemów, ale przecież do CD-R to ja mam Teac'a, po grzyba mi LiteOn.

Panowie i Panie, ogólnie na świecie jest tendencja do produkcji urządzeń typu "włącz do kontaktu i ciesz się", a jak się zepsuje, to kup se nowe.
Nie wiem czemu LiteOn trzeba zmuszać do tego by się nim cieszyć.

Jak jakiś "wyjadacz" LiteOna się ze mną nie zgodzi, to niech kurka wodna poda ustawienia i BIOS itp. Tak by po jego radach ten sprzet chodził jak pierwszej klasy Rikoh, bo inaczej to dyskusja jest jałowa, jedni mówią iż to lipa, iż super sprzęt tylko trzba go lekko ustawić.
(i nie wstawiać mi ty tekstów a'la cza se było kupić Rikoha a nie narzekać)

Proszę jeszcze podać czy po przeróbce na SONY działa to poprawnie czy nie?
I na jakich płytkach szanowny pan nagrywa!
Acha, co znaczy spatchować? Coś podmieniasz czy odpalasz tylko program i wklepujesz przycisk, który już tam jest? Skąd wziąłeś BIOS, z strony codeguys ?

Ostatnio zmieniany przez MagicO : 15.06.2005 o godz. 11:20
MagicO jest offline  
Stary 15.06.2005, 11:37   #12
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

@ditomek

jakby ci to rzec "odpowiednie rece" - trzeba tak kombinowac az bedzie dobrze a do prob radze jakies DVD-RW

moj 451@832 pali bezproblemowo i odczytuje sie bezproblemowo to co nagra na stacjonarkach
a co do kprobe to wrzuc moze jakis obrazek

P.S.
moze zmien bitsetting z +R na -ROM i zobacz wtedy w stacjonarce
Stary 15.06.2005, 11:45   #13
ditomek
Bywalec

Bitseting nie pomaga (zreszta chyba nie powinno to dziwić. Bo skoro stacjonarka oficjalnie wspiera +- R/RW to bitsetting nie ma zastosowania. Zresztą problem nie polega na tym ze jak wypale jako DVD_ROM to nagle sie odczytują. Zresztą bitsetting nie wpływa na jakosc nagrania tylko na informacje o płycie.
Z DVD+RW jest tak ze mam jedna dysanke i cokolwiek na niej nie nagram do w stacjonarce idzię pięknie.
Jak wrzucać na to forum obrazki?
Juz wczesniej póbowałem to zrobić ale kicha.
Pozdrawiam
ditomek jest offline  
Stary 15.06.2005, 12:02   #14
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

zalaczniki>zarzadzaj zalacznikami> i tam max 640x480

moja stacjonarka tez wspiera +/-R/RW

ale moze jak wykryje ci zamiast +r -rom czyli "tloka" to inaczej sie zachowa

no w ostatecznosci trafiles na zly egzemplarz
Stary 15.06.2005, 12:51   #15
ditomek
Bywalec

Płyty nagrane przez mojego litka w lepszych odtwarzaczach sa czytane.
dziwi cały czas fakt ze badziewia nagrane u kolesia moja stacjonarka łyka bez problemu.
Jutro wsadze jakis wykres - razem sie pośmiejemy.
Pozdrawiam
ditomek jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: