![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.04.2002
![]() |
ASUS DVD-E616 - Coś w tym temacie
Czy ktoś miał do czynienia z tym napędem. Proszę o podzielenie się uwagami na ten temat (ew. odnośniki). Dięki.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Witam.
Trochę późno, ale może to jeszcze przeczytasz. Mam akurat ten napęd i mimo iż kupiłem go w ciemno jestem z niego naprawdę zadowolony. Audio czyta z max prędkością (do 40), płyty 90min bez problemu, tak jak zwykłe (99min nie próbowałem bo moja nagrwarka nie wypala), korekcja błędów porównywalna do Pioneer'a 106s (sam je porównywałem; nawet z lekką przewagą dla Asus'a), ładna stylistyka napędu, UDMA-100... Jeżeli masz jakieś pytania, wątpliwości to jeszcze napisz, bo nie wiem co mogłoby Cię jeszcze interesować. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
1. Jak odczytuje subkanały?
2. Jak odczyt Audio? 3. Jak z odczytem CD-RW (HS), bo CD-ki ASUS-a miały z tym problemy. 4. ASUS podaje na stronie, że odczytuje DVD-ROM/R/RW, DVD+RW - czy jesteś w stanie powiedzieć coś na ten temat. 5. Jak to jest ze sprzętem ASUS-a, czy oni go produkują, czy tylko "firmują" napędy innych firm (tego typu informacje do mnie dotarły) Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiesz, będę bardzo wdzięczny. -- Gofer |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witam.
Ad.1. Nie wiem :-( Napisz jak można sprawdzić to to zrobię. Ad.2. Audio tak jak napisałem - od ok. x20 do x40 (czyli maksymalnej prędkości, nawet na płytach słabej jakości). Zgrywa poprawnie (nie ma żadnych trzasków...). Jeżeli jakość można sprawdzić jakimś programem to też mi napisz i psrawdzę. Ad.3. Nie ma żadnych problemów. Korzystam z nich na co dzień. Transfrów nie sprawdzałem, ale mogę to zrobić. Ad.4. Teoretycznie się zgadza. Oprócz tych formatów podobno odczytuje tez DVD-RAM (nie jestem pewien, jeszcze sprawdzę na pudełku), co jest żadko spotykane. W tym temacie jednak Ci nie pomogę, bo nie mam dostępu do żadnego z tych nośników. Myślę jednak, że skoro producent tak podaje to nie powinno być inaczej. Ad.5. Tu też Ci za bardzo nie pomogę, chyba że można to gdzieś sprawdzić. Sam osobiście nie słyszałem żeby ASUS firmował napędy innych firm. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Ad.2. Sorka. Max speed to x48.
Jak chcesz to zrobię parę testów i wyślę Ci zrzuty ekranu. Napisz mi swojego mail'a. |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
1. Jednym ze sposobów sprawdzenia odczytu subkanałów jest utworzenie testowej płytki w Nero CD Speed / Advanced DAE Quality Test (wyczyścić pole przy opcji Simulate). Następnie wykonać ten test i wyniki zapisać do pliku. Oczywiście ten sposób ma wadę: płytkę trzeba wypalić.
Można też sprawdzić to w Clone CD. Odczyt płyty i utworzenie obrazu, zaznaczyć pola odczytu danych subkanałowych (Trochę mówi okienko po prawej stronie) / Dalej / OK. W okienku Clone CD Log pojawi się sporo informacji i albo nie będzie problemów, albo da znać, że czegoś nie może odczytać (chyba !?!). Log można zapisać. 2. Jakość audio i inne testy też można sprawdzić wykonując testy w Nero CD speed (CD Speed) - wyniki da się zapisać jako plik binarny (.DAT) 3. Jeśli chodzi o transfer CD-RW i CD-RW (HS), mam nagrywarkę ASUS CDR3212A i przy odczycie tych płyt transfer tylko trochę pada (z 32x do 25x), ale spotkałem się z testami CD-ROM-a ASUS-a i tam jest znacznie gorzej bo AV Speed spada aż do 5x. Odczyt DVD można sprawdzać jakimś DVD Speed, ale o tym to już nie mam pojęcia... Jeśli miałbyś jakieś logi, pliki czy zrzuty - polecam się, chętnie na to spojrzę. Mój e-mail: ggalkow@wp.pl. Dzięki za pomoc i na razie. -- Pozdrawiam Gofer |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witka.
OK. Porobiłem trochę testów. Pliczek wysyłam Ci na mail'a. 1. Subkanały postaram Ci się jeszcze jakoś sprawdzić, ale chyba dopiero pod weekend :-( 2. Audio masz myślę obszerny test w plikach. Jakość idealna, prędkość jednak max x40 (a nie x48 jak oznaczony jest napęd). 3. CD-RW HS nie tak szybki jak Twojej nagrywarki (nagrywarki zawsze lepiej odczytywały te nośniki), ale i tak przyzwoity. Miałem tylko taką małą płytkę, bo resztę mam w formacie DirectCD i w testach ok. 60min wyskakiwał jakiś błąd. A przebieg był identyczny jak tej płyty którą Ci przetestowałem. Prędkość cały czas rosła. 4. Z tym niestety nadal nie jestem Ci w stanie pomóc. Myślałem że będzie coś na pudełku od napędu, ale nic nie znalazłem. Musisz jeszcze poszukać. A z tym DVD-RAM to wciąż nie pamiętam gdzie, ale gdzieś widziałem, że je odczytuje (oczywiście oprócz DVD-R i DVD-RW bo te standardy czyta chyba większość, jak nie wszystkie napędy DVD). Niestety również nie dałem rady przetestować żadnej płyty DVD, bo jedyną jaką mam jest oryginalna i zabezpieczona i już na początku testu w Nero DVD wyskakuje jakiś błąd. Z praktyki (zgrywanie filmów :-) mogę Ci powiedzieć, że filmy zgrywa :-) Czasem szybciej, czasem wolniej. Nie mam pojęcia od czego to zależy, bo miałem już nawet 2 podobne płyty (np. jedna warstwa, nie porysowane), a prędkość ich odczytu była różna. Maxymalnej prędkości x16 oczywiście nie osiągnąłem (jest to chyba tylko chwyt reklamowy). Max osiągnięta to o ile dobrze pamiętam ok. x10-x12. 5. Tutaj także nie wiem, ale tak jak pisałem wcześniej w przypadku ASUS'a nie słyszałem to tym. Testy wykonywałem niestety tylko na UDMA-33. Wcześniej podłączałem go już do szybszego kontrolera, ale tylko do UDMA-66. Ale jeśli producent podaje że pracuje w UDMA-100 to czemu miałoby być inaczej. Myślę, że lepszy kontrolej nie poprawiłby transferu (przynajmniej znacząco). Jest to chyba po to żeby bez problemu podpiąć napęd z dyskiem twardym nie ograniczając jego możliwości. O jakości napędu świadczy (jak dla mnie) przede wszytkim fakt iż odczytuje on bez problemu i z max speed'em płyty 90min i 99min (chociaż nie testowałem takiej nagranej do pełna), a do tego potrzeba bardzo precyzyjnej optyki!!! Żadko, który napęd to potrafi. Jak coś Ci jeszcze przyjdzie do głowy to pisz. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Jak masz dostęp to zajrzyj sobie jeszcze do czasopisma Komputer Świat. W którymś w ostatnich numerów (jeżeli nie w ostatnim) jest test napędów DVD i jest tam m.in. ten model ASUS'a. Ich testy może dają dużo mniej informacji niż testy w serwisie CDRInfo, ale może coś tam znajdziesz.
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
Mam jeszcze jedną prośbę. Mógłbyś jeszcze raz wysłać te pliki, bo nie wiem czemu, nie otrzymałem ich jeszcze. Może były za duże... ?!?
Tak poza tym to chyba wszystko co chciałbym wiedzieć na ten temat. Chyba się na niego zdecyduję. Jeśli nie sprawi to kłopotu to wyślij jeszcze raz na tamto konto (ggalkow@wp.pl), oraz kopię na ggalkow@interia.pl Dzięki! -- Pozdrawiam Gofer |
![]() |
![]() |
#10 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Cześć
Znalazłem coś takiego na http://perso.club-internet.fr/farzeno/firmware/ ASUS E616 (16X/48X) 1.0, 2.0 (Known firmware : 1.00) You can reset the drive region code with a simple trick "hold down the two buttons on your dvd drive (play/stop) when power on the computer. See a detailled explanation here. A patched RPC-1 firmware 1.0 and RPC-1 2.0 are available. Patch by daifu. RPC-2 To o nowym biosie Zwróćcie uwagę na tekst o pewnym triku. Nie złe, prawda, bez flashowania?! Ja również mam zamiar kupić ten napęd. Oficjalny opis jast tu: http://www.asus.com.tw/optical/dvd-e616/overview.htm Paczcie na zdjęcie - ma dwa przyciski play/stop - miłe, nieprawdaż. Jak dalej idą wam testy tego napędu? Czy coś sprawiło jakąś przykrą niespodziankę lub rozczarowanie? Jeśli możecie, to podeślijcie już wykonane testy (na priv lub fanto.mas@wp.pl |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Proś Gofer'a o testy bo ja próbowałem Ci przesłać, ale znowu mam problem z mail'em :-(
|
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Nie mam tego napędu, ale z testów przeprowadzonych przez kolegę DomanR, oraz testów na CDRinfo napędów Pioneer 116s i Toshiba 1612 wynika, że ASUS dość dobrze radzi sobie z konkurentami. Średni odczyt płyt z danymi na poziomie 38x-39x (Toshiba ~36x, Pioneer 35), trochę gorszy (
![]() Do końca nie wiem jak wygląda sprawa z CD-RW (nagrane tylko do 30min danych), ale nieźle wystartował i również prędkość narastała w miarę szybko. Należy wspomnieć o pewnej wadzie (moje prywatne zdanie) - czas rozpoznania płyty (Recognition Time) dość długi - na ogół ok 10s, ale przy gorszej jakości płytkach jest jeszcze gorzej (20-30), na szczęście odczyt tej płytki przebiega normalnie (jak inne). Myślę, że jest to sprawa ogólnie napędów ASUS-a, bo we wspomnianej wcześniej nagrywarce (ASUS CRW-3212A) mam dokładnie to samo. Jednocześnie wspomniany sposób obejścia blokady regionu, to coś naprawdę ciekawego. Oczywiście to co napisałem to tylko moja opinia oparta na pewnym tescie, no ale zawsze to coś. Nie jestem w stanie wiele powiedzieć o odczycie płyt DVD, który chyba powinien być kluczowy, ale zastanawiając się nad wyborem DVD-ROM czy CD-ROM, właśnie najbardziej bałem się o odczyt płyt CD. Być może ktoś coś doda i będziemy mieli pełny obraz. Jeżeli ktoś miał ten napęd niech da znać i podzieli się swoimi opiniami. -- Pozdrawiam Gofer |
![]() |
![]() |
#13 |
=F=
![]() |
Gofer, dzięki za mail - zaraz przeglądnę wyniki testu. Sam korzystam od dłuższego czasu z ASUSa S500/A i jestem z niego bardzo zadowolony - stąd moje zainteresowanie DVD Asusa. Ja również jestm jak najbardziej zainteresowany opiniami osób, które już użytkują ten napęd.
Długi czas rozpoznawania płyty nie jest aż tak bardzo ważny (moim zdaniem) - ważniejsze jest bezbłędne odczytywanie konkretnej płyty i to ze stosunkowo przyzwoitą prędkością (ale też bez przesady - bo wtdy wszystko za mocno się grzeje). Na oficjalnej stronie nie ma informacji o możliwości odczytu DVD-RAM - było coś o tym w poprzednich postach. Dowiadywałem się o cenę napędu - coś ok. 300 zł. To chyba nawet korzystnie. |
![]() |
![]() |
#14 |
=F=
![]() |
DomanR, jaką wersję BIOSa ma Twój napęd. Oficjalnie ponoć jest to 1.0, ale ja widziałem aktualizację do wersji 2.0 (odnośnik w poprzednim poscie). Jaka jest Twoja opinia o tym napędzie? Pisałeś, że test robiłeś na UDMA33, jeśli nabędę ten napęd, to dam znać jak to działa na UDMA100 - sam jestem ciekaw.
|
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witam.
BIOS mam w wersji 1.0 (a właściwie to l.0; ktoś chyba walnął literówkę :-) Ten BIOS 2.0 ma chyba tylko na celu pozbycie się zabezpieczenia regionu i nie jest to oficjalny BIOS firmy Asus, wątpię więc żeby poza sprawą z regionem coś więcej wnosił. Ja osobiście z napędu jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem CD-ROM Pioneer'a ze "szparką" i na taki też, z przyzwyczajenia, chciałem się przesiąść DVD-ROM. Trochę w ciemno kupiłem jednak tego Asus i jestem z niego na prawdę zadowolony. Po jakimś czasie myślałem nawet żeby się przesiąść na Pioneer'a 106s, ale w przeprowadzanych przeze mnie testach Asus lepiej się spisywał i bardziej mi odpowiadał. Z tym UDMA-100 to napisz bo myślę, że wszyscy zainteresowani w tym temacie są bardzo ciekawi. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
|
|