Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.06.2003, 19:01   #1
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
opinie o LiteOn 48246s

ostatnio moj LiteOn 48246s zaczal zachowywac sie dosc dziwnie: podczas odczytu gorszych jakosciowo plyt (nietloczonych, nagranych na slabszych plytkach) w niektorych momentach naped tak jakby gubil sciezki, nie potrafil utrzymac stalej predkosci, w ogole strasznie meczyl sie z nimi

po jakims czasie zaczelo mu sprawiac problemy nagrywanie czegokolwiek, a wlasciwie rozpoczecie nagrywania - rozpedzal sie i za chwile zwalnial, robil tak kilkanascie razy (ok. 3 minut) a na koniec Nero banalnie napisal: 'write error' (czy jakos tak) (raz nie udalo mu sie prawidlowo zakonczyc sesji); tak sie dzialo przy roznych predkosciach (glownie wyzszych) i z roznymi nosnikami

po dokladniejszym przetestowaniu w Nero CD Speed od razu widac bylo bardzo dlugie czasy dostepu (200-2000ms)

oczywiscie wszystkie rzeczy typu DMA dysku czy nagrywarki wlaczone, sterowniki do plyty glownej zainstalowane, ASPI najnowsze zaladowane, zadnych konfliktow sprzetowych, tasmy 80-tki, konfiguracja napedow tak jak trzeba, itd.

gdyby to byl tylko moj przypadek, to trudno, do serwisu dziada i nie zaczynalbym nowego tematu, ale gdzies wczesniej znalazlem podobny temat z podobnymi objawami nagrywarki (tez liteona 48246s) - tam bylo to skomentowane jako rozkalibrowanie lasera

poza tym spotkalem sie opinia, ze ten model (48246s) potrafi niekiedy sprawiac rozne problemy, ma humory i w ogole roznie z nim jest

w zwiazku z tym moje pytanie: czy ktos mial podobne problemy z tym sprzetem, moze jakies inne niemile doswiadczenia? co o tym sadzicie?

pozdrawiam forumowiczow
cinma jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.06.2003, 23:13   #2
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
moj litek zaaczal ostatnio wybrzydzac przy odczyci - zdaje sie ze po wgraniu najnowszego biosu - jak bede mial chwilke wrzuce spowrotem poprzednii potestuje
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2003, 09:07   #3
wojts
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.04.2003
wojts w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kurcze widzę że nie jestem odosobniony w problemie.... Też mi coś ostatnio zwalnia napęd ale też przy czytaniu nowych płyt! A w dodatku mam najnowszego biosa...
wojts jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2003, 11:10   #4
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moze to nie rozwiaze problemu, ale tasmy 80-tki wcale nie musza byc najlepsze dla nagrywarek. Czasem wrecz przeciwnie, lepiej sprawuja sie na starych 40-tkach. No i najnowsze ASPI tez czasem potrafi niezle zamieszac. Ja uzywam wersji 4.60 i u mnie sprawdza sie najlepiej. Ale to tylko takie uwagi na marginesie.
Sebastian997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2003, 11:23   #5
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Sebastian997 napisa***322;(a)
Moze to nie rozwiaze problemu, ale tasmy 80-tki wcale nie musza byc najlepsze dla nagrywarek. Czasem wrecz przeciwnie, lepiej sprawuja sie na starych 40-tkach. No i najnowsze ASPI tez czasem potrafi niezle zamieszac. Ja uzywam wersji 4.60 i u mnie sprawdza sie najlepiej. Ale to tylko takie uwagi na marginesie.
Witam po dluzsze przerwie .
To nie wina tasmy. Ja wczoraj odebralem 3 Lite-Ona na gwarancji (kupilem 40x w sierpniu padla, potem dostalem 48ke w styczniu padla i teraz dostalem 52x zobaczymy ile pochodzi). Cos z tymi liteonami jest nie tak.
Objawy podobne do kolegow - dlugie czasy rozpedzania plyt, write errory przy nagrywaniu czy wogole niemoznosc odnalezienia plytki.
Jak lubilem LiteOny za featuresy tak za jakosc i trwalosc wykonania maja u mnie duuuzego minusa. Jak mi teraz padnie to powiem w sklepie zeby mi wymienili na jakas inna nagrywarke (Teac 52x ?), moge nawet doplacic byleby nie miec tych klopotow.
Stary 24.06.2003, 12:03   #6
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Check ASPI
Ja mam od dzisiaj LTR 48246K i az mnie korci zeby zrobic porownanie optyki K i S tylko nie wiem jak sie do tego zabrac. Najlepiej gdyby podlaczyc nagrywarki do oddzielnych kompow (bo nie wiem czy nie bedzie przeciazenia - UPS pracuje na granicy ), ale wtedy pomiary moglby byc nie miarodajne. Moze jak dam identyczne ASPI to wtedy nie bedzie kompltenie zadnej roznicy w pomiarach). Ewentualnie moge zaryzykowac i dorzucic to do jednego kompa. Ja mysle tak: ze wzgledu na ograniczone warunki nagram po jednym Dysanie, TDK i powiedzmy Esperanza lub Hawk na kazdym i zrobie potem odczyt kazdej na K i S i zobacze jakie beda wyniki.
I moze ktos mi wreszcie powie jak na kaypadzie tracera zrobic PrtSc bo mi nie dziala (probowalem sam, z alt, z ctrl - nawet z shift i rozne kombinacje tych klawiszy)!!!
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2003, 14:14   #7
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Witam

Nie wiem czego to wina, najperw miałem 48246S potem 40125S BLACK, potem 52246S (ta nagrywarka miała właśnie ten problem że przy odczycie płyty w Kpobe lub Wses lub CD Doctor nagrywarka rozpędzała się i zwalniała i nie można było poprawnie wykonać tego testu bo były przerwy na wykresie nagrywarka była z marca 2003), teraz mam znowu 48246S (na początku też były te problemy z odczytem, ale teraz nagrywarka się ustabilizowała - nagrywara z Lutego 2003).

Podsumowując:
Starsze LITE-ON-y były lepszej jakości niż te nowe
Stary 24.06.2003, 14:25   #8
cinma
Samiec - twój wróg!

Cytat:
kowanski napisa***322;(a)
Witam

Podsumowując:
Starsze LITE-ON-y były lepszej jakości niż te nowe
tez mam wrazenie, ze te liteony to troche dziwnie im wyszly , jedne smigaja az milo, a inne potrafia czlowieka zestresowac i przyprawic o odciski na nogach od biegania do serwisu - widac wszystko zalezy od partii (mam nadzieje, ze teraz trafie na lepszego)
Stary 24.06.2003, 14:56   #9
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wazne by byc w dobrej Parti
moj z grudnia 2002 jest calkiem ok - pali, czyta, rippuje bez najmniejszych problemow - na firmware od 48x jak i na tym od 52x.. trenowalem chyba wszystkie jakie wyszly i zostalem przy najnowszym do 48
Stary 24.06.2003, 15:21   #10
Bagjo_
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.07.2002
Bagjo_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mój liteon 48246s śmiga aż miło. Jak narazie nie spieprzył mi żadnej plytki a nagrane juz kilaset. Wychodzi na to, trafiliście na jakiś skopany egzemplarz.

Pozdrawiam
Stary 24.06.2003, 15:45   #11
QBUS
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 26.08.2002
QBUS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Bagjo_ napisa***322;(a)
Mój liteon 48246s śmiga aż miło. Jak narazie nie spieprzył mi żadnej plytki a nagrane juz kilaset. Wychodzi na to, trafiliście na jakiś skopany egzemplarz.

Pozdrawiam
Ale czasy komuny, ze sie kupowalo Poloneza i albo chodzil jak zloto albo sie pierdzielil na kazdym kroku sie skonczyly 13 lat temu :chytry:
Stary 24.06.2003, 15:54   #12
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
moze ktos jednak sprobuje czy na bioskach SS0B i SS0C jest to samo?
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2003, 16:34   #13
cinma
Samiec - twój wróg!

Cytat:
CrazyLucas napisa***322;(a)
moze ktos jednak sprobuje czy na bioskach SS0B i SS0C jest to samo?
u mnie z poczatku na SS0C bylo wszystko OK, ale po jakims czasie zaczely sie cyrki
zmiana na SS0E nie przyniosla zadnej poprawy, coraz trudniej bylo jej cos nagrac
nie probowalem na SS0B wiec sie nie wypowiadam

ale wydaje mi sie, ze to nie zalezy od biosu, tylko to problem sprzetowy
Stary 24.06.2003, 23:28   #14
elephant
Bywalec

Data rejestracji: 05.05.2003
elephant zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Panowie siejecie groze na forum Dobrze, ze moja 48246S nie czyta tego bo by sie pewnie od razu zbuntowala hehe Ja mam ten naped kolo miesiaca, wszystko jest generalnie ok i zmarnowal mi tylko jedna plyte po wymianie biosu na najnowszy, ale teraz jest ok... tak przy okazji - wiem, ze duzo o tym bylo juz, ale co do tego modelu nie znalazlem nic na forum - mozna z 48246S zrobic 52 ? i jak jesli juz ? Pozdrawiam
elephant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.06.2003, 00:30   #15
Dareks1000
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.02.2003
Dareks1000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
.
Cytat:
mozna z 48246S zrobic 52 ? i jak jesli juz ?
Można bez problemu. Zrobiłem i jest OK.
Wgraj bios od 52x Wersja 6S0F.

Wgrywaj spod DOSa

Ostatnio zmieniany przez Dareks1000 : 25.06.2003 o godz. 01:27
Dareks1000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: