![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Zasilacz.
Witam.
Zmuszony zostałem do kupna zasilacza, niestety mój Codegen 400W poszedł z dymkiem. Miałem na to określony fundusz, mianowicie 200zl. Szukając po necie jakiejś sensownej oferty trafiłem na Q-Tec 400W za zaledwie 190zl. Dwa wentyle, 24db tylko, nie zastanawiając się długo kupiłem. Podpinam do kompa i wszystko śmiga jak cacy, testowałem 3DMark2001SE przez 6 godzin w pętli. Mój komp jest dosyć prądożerny więc chyba kupiłem nie najgorszy zasilacz. Na pewnej grupie dyskusyjnej zostałem totalnie zgaszony za ten zasilacz, ze to niby Chieftec lepszy i itd, ale też i droższy. Chciałem przetestować napięcia bez obciążenia i z obciążeniem tylko nie wiem jaki soft się najlepiej do tego nadaje. Mam Speedfana ale on dziwnie coś pokazuje te napięcia, chyba nie jest najlepszy do tego testu. Czym najlepiej przetestować ? pozdrawiam.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Re: Zasilacz.
Cytat:
Oddaj zasilacz w ręce elektronika aby Ci go pomierzył aparaturą pod obciążeniem i spojrzał na przebiegi w czasie (oscyloskopem). O zasilacz trzeba było się spytać wcześniej: poleciłbym Ci na Allegro FORTON: za 100zł miałbyć 10x cięższy zasilacz od Twojego, z prawdziwymi 300W a nie papierowymi 400W: poprostu prawdziwy, profesjonalny zasilacz. 8)
![]() |
![]() |
#3 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Z oscyloskopem bedzie problem.....
nie mam w okolicy zadnego znajomego elektronika. A co do wagi zasilacza to nie jest taki lekki, mój poprzedni Codegen ważył tyle co nic. Chciałem tylko sprawdzić jakimś softem jak mocno spadają napięcia przy obciążeniu, nie chodzi mi w zasadzie o mikroskopijne badanie możliwości zasilacza. Dla mnie najważniejsze że narazie się nie zjarał. A wypiłowałem go solidnie, a za 190zl szukanie czegos na wage to troche trudna operacja.
![]() pozdrawiam.
![]() |
#4 |
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
to forum to pewnie tweak
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
co do samego zasilacza, to powienien byc ciezki, srednio zasilacz 360W/400W powinien wazyc okolo 4 kg Ja mam Chieftec'a HPC-360-202 (360W) i jest rewelacyjny to prawdziwe 360W, a nie jak u Codegena sciemniane ![]() tu masz artykul o zasilaczach: http://www.benchmark.pl/artykuly/tes.../strona-1.html ps. na zasilaczy nie warto oszczedzac, bo moze to sie skonczyc uszkodzeniem sprzetu wartego duzo wiecej, niz drozszy zasilacz.
![]() |
#6 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Dzięki za dobre rady....
Czytałem właśnie ten artykuł, jedna rzecz mnie zaskoczyła, nie pierwszy zresztą raz na benchmarku. Piszą że zasilacze firmy HuntKey to zasilacze średniej klasy cenowej, natomiast to że zasilacze te polecane są przez firmy AMD i Intell tego juz nie napisali. Poza tym cena za HuntKey 400W to 350zl a za Chieftec 360W tylko 275zl. ( ceny z www.4max.pl ) Ale jakoś Chieftec to nie średnia klasa. Nie przepadam za "benchmarkiem", kilka razy zamiescili testy zgoła odmienne od rzeczywistości, i przestałem odwiedzać ich stronke. Ale to już inna sprawa........
Spawdziłem napięcia na moim zasilaczu w biosie i programem MotherBoard Monitor oraz SpeedFan: +5V - 4,99V +12V - 11,99V natomiast napięcie +3,3V pokazuje 1,49V. Nie wiem dlaczego, sprawdzałem zarówno MotherBoard Monitor jak i SpeedFan. Pokazują dokładnie to samo. W trakcie obciążenia napięcia minimalnie spadają: +5V - 4,98V +12V - 11,96V napięcie +3,3V zostaje bez zmian. Dlaczego jest takie niskie ? dzięki za pomoc. pozdrawiam.
![]() |
#7 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Re: Dzięki za dobre rady....
Cytat:
Napięcia Ci spadają bo zasilacz jest słaby, niewyrabia. Jak je podniesiesz w zasilaczu to będą za wysokie przy małym obciążeniu. Moim zdaniem nie masz się czym przejmować: to też może być wina zasilaczy (przetworników) płyty głównej. Żadnym softem nie sprawdzisz zasilacza: tak tylko sprawdzasz cały układ: zasilacz + MoBo + układ pomiarowy na płycie... Te softy służą tylko i wyłącznie do porównywania zasilaczy: ten jest trochę lepszy a ten trochę gorszy. Jak Twój sprzęt chodzi O.K. to nie szukaj dziury w całym. 8) P.S. A napięcia masz bardzo dobre, wszystkie w normie. Softy nie potrafią odczytywać wszystkich napięć na wszystkich płytach prawidłowo.
ASUS DRW-24B3LT ![]() Ostatnio zmieniany przez esem : 14.10.2003 o godz. 13:43 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
wiesz... na testy w internecie i gazetach komputerowych zawsze nalezy patrzec z przymrozeniem oka, poniewaz istnieje spore prawdopodobienstwo wypaczenia wynikow. Ja przy zakupie mojego Chieftec'a kierowalem sie doswiadczeniem znajomych, opiniami uzytkownikow tego zasilacza, danymi technicznymi oraz podpowiedzia mojego zaprzyjaznionego serwisanta pewnej znanej firmy ![]() Teraz wiem, ze wybralem doskonale, jest cichy jak mysz koscielna i wydajny jak silnik diesla ![]()
![]() |
#9 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Re: Re: Dzięki za dobre rady....
Cytat:
Jakby 3,3V wynosiło 1,49V to komp by Ci nie wstał. Zacznij myśleć logicznie: u mnie na 8RDA3 napięcie -12V wszystkie softy pokazują -7,5V: ale taka jest uroda czujników na EPOXie. Komp chodzi jak złoto. 8)
![]() |
![]() |
#10 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Jeszcze raz dziękuję za dobre rady !
Sprawdziłem jeszcze raz na "maximum overclocking", podkręciłem wszystko co sie da (proca,grafe i pamięci) i jest ok. Mam nadzieje że będzie mi działał jakiś czas
![]() pozdrawiam.
![]() |
#11 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Napięcie +3.3V...
programiki zle pokazują. Znalazłem przyczynę, moja płyta to Epox8KRA2+ i napięcie +3.3V wynosi 3.26V czyli chyba w normie. Dobrze że zauważyłeś, racja komp na takim napięciu nawet by nie wstał. Soft przy napięciu 3.3V pokazuje mi zupełnie coś innego ale już znalazłem gdzie tkwi błąd. Tak więc napięcia jak na ten zasilacz chyba całkiem niezłe:
+5V - 4,99V +12V - 11,99V +3,3V - 3.26V pod obciążeniem: +5V - 4,98V +12V - 11,96V +3,3V - 3,20V jedynie to ostatnie troszke spadło ale to chyba nie tragedia. pozdrawiam.
![]() |
#12 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Re: Napięcie +3.3V...
Cytat:
Cieszę się, że w końcu uwierzyłeś, że soft można o kant dupy rozbić - dokładnie taka była, jest i będzie jego wartość. 8)
![]() |
![]() |
#13 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Wynika z tego że...
dając 190zl za ten zasilacz nie kupiłem "kota w worku". Przynajmniej narazie, mam go dopiero 5 dzień i narazie jestem zadowolony. A co do softu to racja, do mierzenia napięć zasilaczy chyba nigdy nie będzie konkretnego softu.
pozdrawiam.
![]() |
#14 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Re: Wynika z tego że...
Cytat:
Niech moc (zasilacza) będzie z Tobą. 8)
![]() |
![]() |
#15 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Jak sie spali...
to napewno napisze. Wtedy znowu będe potrzebował dobrych rad....
![]() pozdrawiam.
![]() |
|
|