![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
Uwaga na tanie Esperanza DVD+R X4
Kupiłem na giełdzie płytki DVD+R x4 Esperanza po 4,90 z wałka i okazało się że to wielka kaszana. Mam dwie nagrywarki DVD LDW-401S i 811S. Na żadnej z nich nie można poprawnie nagrywać - ostatnie 20% filmu tnie się. Nagrywają się tylko x2,4. Nagrywarkę LDW-811S (z uaktualnionym wczoraj Biosem) mam od dwóch dni i to nie możliwe aby obydwie padły. Wcześniej nie było z Esperazami kłopotów - poza wolniejszym nagrywaniem. Czy ktoś wie coś na ten temat?
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.01.2003
![]() |
ja kupilem na probe Esperanza dvd+rw x4 w arcomp'ie. lite-on 401s rozpoznaje ja jako x2.4. ale palenie zakonczylo sie sukcesem.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.07.2003
![]() |
Ja też je kupiłem w arcomp i na Toshibie sdr5002 dadzą się palić tylko x1.
Wcześniejsze esperanzy x2 paliły się x2.
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.11.2003
![]() |
Ja na swoim Lite-Onie 411 wypalam niestety z szybkością 2,4 ale chodzą nbardzo dobrze.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.11.2003
![]() |
na liteonie-411s esperanze dvd-r " pudełkowe" , nero 5.5 rozpoznaje jako x4 i tak nagrywa, mam zaimplantowany ostatni bios, Żuczuś
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.10.2003
![]() |
Jeżeli chodzi o mnie, to zakupione w firmie ARCOMP płyty Esperanza x4 - nagrywają się dobrze zarówno na Pioneerze DVR-A05 jak i na LiteOn 811S. Niestety - kiedy chcę je odtworzyć - ostatnie 30% płyty nie daje się odczytać.
Piszę tu o płytach Esperanza DVD-R x4. Z innymi płytkami typu Verbatim, DataTrack, Dysan czy TDK nie ma problemu. Przestrzegam przed Esperanzą - jakaś zwalona partia. |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.10.2003
![]() |
Była już dyskusja o tym jakieś dwa tygodnie temu. Też naciolem się na tych płytkach. Jeżeli używacie do nich jeszcze naklejek to na pewno padną. U mnie po miesiącu padło 10 na 10 nagranych. Podejrzewam że słabe jest na nich podłoże, a płytki się w czasie odtwarzania się dość mocno nagrzewają co powoduje kurczenie i następnie rozszeżania warstwy z farbą, którą jest pokryta płytka, Dodatkowo klej używany do naklejek napewno jest z gatunku słabo schnących, i rozpuszczających się pod wpływem temperatury, co może powodować wielokrotne jego wysychanie a co za tym idzie wielokrotne naprężenia, w końcówce powodujące mikropęknięcia warstwy nośnej
|
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
Z przeczytanych postów na forum wynika, że pojawiła się na rynku jakaś felerna partia płyt Esperanza. Sprzedawane są z wałka po wyjątkowo nikskiej cenie ok 5 zł - normalnie 7-8 zł. Nagrywają się niby normalnie ale ostatnie 20% płyty nie daje się czytać. Podejrzewam, że te płyty to odrzuty produkcyjne i że zostały po prostu skradzione. Z droższymi Esperanzami nie ma takich kłopotów.
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.12.2003
![]() |
![]()
Kupiłem Esperanze DVD-RW X2 i 1 nagranie ze zwałką. Od tej pory płytki nie mozna wykasować. DVD widzi go jako płytkę jednokrotnego zapisu i odmawia ponownego gagrania. Płytka kosztowała 12 zł ale nie warta jest 12 gr.
Bojkotujcie ESPERANZE. Jesli jednak ktos ma nagrywarkę innej firmy niz liteon mieszka w Warszawie i skłonny jest mi ja wyczyscic to chetnie podjade. Moze to tylko Liteony nie trawia tej firmy. |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.10.2003
![]() |
A czy ostatnio flashowałeś firmware? Jeżeli tak, to nie wina Esperanzy, ale właśnie nowego firmware z 25 czy 26 grudnia, które już zresztą Liteon ze wstydem wykasował ze strony.
Musisz wrócić do starego firmware, bo żadna płytka DVD-+RW Ci się nie nagra. Ja nagrywam na DVD+RW Esperanza i na razie OK jest, chociaż DVD+R wszystkie jakie miałem - padły. |
![]() |
![]() |
#11 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.06.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Stary... co to za marka Esperanza ![]() Princo, Esperanza... To to samo Podobno jak fabryka plyt dvd TDK Verbatim (+/-) uruchamia produkcje to pierwsze 10(20) 000(?) sztuk to leci jako Esperanza, Princo ... albo Giga master. Dopoki sie maszyna nie rozgrzeje.
![]() |
#12 | |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
#13 | |
Bywalec
Data rejestracji: 21.08.2003
![]() |
Cytat:
Po pierwsze: Princo to tajwanska firma, ktora tloczy plyty dla roznych firm i sprzedaje nosniki pod swoja nazwa. Po drugie: Espranza to nazwa handlowa firmy, ktora zamawia plyty w Gigastorage Co. (Taiwan) - kod nosnika GSC01 Po trzecie: Verbatim to nazwa handlowa. Nie slyszalem o fabryce Verbatima - oni zlecaja tloczenie plyt MCC, TY, Ricohowi i niestety CMC. Po czwarte: TDK ma swoja fabryke, ale rowniez zleca tloczenie plyt Ricohowi, Ritekowi, MCC (DVD+RW) Po piate: TDK nie sprzedawal odrzutow z tasmy jako Princo, tylko Princo w swojej tlocznie uzylo nielegalnie kodow TDK do swoich plyt, bo dzieki temu mogly sie nagrywac na nagrywarkach, ktore mialy w firmwarze kody TDK, a nie mialy Princo. Nie powatarzaj zaslyszanych glupot, tylko poszukaj informacji w sieci - tam wszystko jest. Co do tanich plyt, ktore sa tak chetnie kupowane przez swiezo upieczonych posiadaczy nagrywarek, to caly czas aktulane jest powiedzenie, ze o koncowym sukcesie zawsze decyduje wytrzymalosc najslabszego elementu calosci. Mozesz miec dobra nagrywarke, ale nic ci to nie da jesli bedziesz nagrywal na najgorszych nosnikach. Stracisz kase, czas i pozostana ci tylko nerwy. Ja wychodze z zalozenia, ze bedac biednym nie stac mnie na tanie rzeczy, ktore wyrzuce po paru miesiacach lub dniach. Szkoda mi czasu poswieconego na zgrywanie archiwalych filmow, ktore strace, bo zaoszczedzilem 3 zlote na plycie. Moze dla ludzi, ktorzy kupuja nagrywane na DVD-R piraty nie jest to istotne, bo chca sobie za 20 zlotych zobaczyc film, ktory nie jest wart kolejnego senasu, ale dla kolekcjonujacego filmy chyba jest to istotne. Na zakonczenie wszystkiego najlepszego dla piszacych i czytajacych to Forum. Duzo zdrowka, spokoju, tanszych i coraz lepszych plyt. aleksander |
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.06.2003
![]() |
Cytat:
Pozdrawiam
![]() |
#15 |
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Można sparafrazować powiedzenie, że:
Dobrą płytę DVD-R (+R, -RW, +RW) poznaje się nie po tym jak zaczyna się nagrywać a po tym jak się kończy nagrywać...
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
![]() |
![]() |
|
|