![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.12.2003
![]() |
Audio mp3(wav) do ac3 i odsłuch na DVD?
Można łatwo zrobić plik ac3(oszukany trochę ac3) z zwykłego mp3 lub wav. Ale czy da się to nagrać jakoś na płytę dvd aby działał digital bez pliku Video? Jeżeli tak to jakim programem. W DvDMaestro można wrzucić dźwięk ac3, ale bez pliku Video nie chce za bardzo działać. Choć niby coś tam przerobił, ale gdy wczytuję to do PowerDvD to wyskakuje komunikat, że zły jest plik VIDEO_TS.IFO. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uzyj BeSweet. Oczywiscie otrzymasz DD 2.0 - uzyskanie 5.1 ze stereo jest naturalnie niemozliwe...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
Cytat:
sprawa druga - jeżeli ci koniecznie zależy na posiadaniu muzyki w Dolby to można to nagrać na zwykłym CD. w BeeSweet zapisujesz plik audio jako AC3-WAV i wypalasz go np. Nero jako CD-Audio. odwarzacz DVD odczyta, że scieżka audio jest w Dolby a amlituner to zdekoduje - niestety tak nagranej płyty nie odtworzysz w zwykłym odtwarzaczu CD...
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
W BeeSweet udało się tylko z opcją: 5.1 dd-wav, ale dźwięk leciał w przyśpieszonym tempie i na dodatek dvd nie rozpoznało to jako digital, przy innych opcjach otrzymywałem jedynie trzaski. Ale jeszcze trochę pokombinuję, dzięki za wskazówki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Nie wrzucaj pliku Video tylko stały obrazek nie zajmie ci wtedy wiele miejsca.
Beesweet z Ac3Machine przerabia mp3 bez pośrednio do ac3 bez wiekszych problemów.
![]() |
#6 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
a plik stereo (ale WAV) bardzo ładnie przerobi na AC3-WAV program Soft Encode Dolby Digital
![]() |
![]() |
#7 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
![]() a co do przyśpieszonego tempa to może miałeś włączoną zmianę FPS w opcjach programu...
![]() |
![]() |
#8 | |
DVD Maniac
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
![]() i wiem, że to jest możliwe bo robiłem kiedyś DVD z tylko obrazkami i muzyką za pomocą softu Uleada i fajnie to wychodziło. a obrazek jest jednak zapisywany jako Mpeg2 - tak pokazuje Ifoedit i PowerDVD... ale przy okazji takiej operacji czyli mp3->AC3->DVD wychodzi jeden problem: pliki mp3 kiepsko znoszą resampling z 44.1 do 48 kHz i kodowanie do AC3 - przed chwilą przekonałem się o tym na własne ucho. spada dynamika, robi się ciszej i chyba na skutek zmiany częstotliwości sygnału trochę "siada" tempo. a zrobiłem resampling Adobe Audition, kodowanie encoderem z Vegas Video a song był b. dobrej jakości jak na mp3... więc jest to dosyć stratna konwersja...
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 30.12.2003 o godz. 21:31 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Trochę powalczyłem ale bez pożądanego skutku. Ciągle mi wychodzi przyśpieszony dźwięk. Mam plik w formacie mp3 256 kbps(jakieś 9mb). Konwertuję go programem cd to mp3 ripper lub BeeSweet lub Audacity 1.2 do formatu wav. Plik wynikowy otrzymuję o pojemności ponad 53mb a dotego o 1411 kbps (takiego wava odtwarza normalnie bez przyśpieszenia program Winamp i Foobar). Gdy wczytuję go do np. Soft Encode 1.0 - Dolby Digital 5.1 mogę na samym początku ustawić ile kanałów ma mieć plik wynikowy. Gdy ustawię na 2 to dźwięk jest ok, gdy jednak dam więcej niż 2 dźwięk jest przyśpieszony(obojętnie jaki format ma być wynikowy:AC3-WAV czy AC3). Zabawy z AC3Machine kończą się tym samym identycznie jak BeeSweet. Próbowałem przynajmniej kilkunastu kombinacji, ale bez skutku.
Jeżeli możecie to napiszcie po krótce jakie macie sposoby, ustawienia, programy, że wam to dobrze wychodzi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Mam muzę filmową w formacie mp3 o bitrate 256-320 i chciałem uzyskać jak najlepszy efekt w domowym kinie, aby jak najlepiej odczuć film. Czyli tak naprawdę nie uda mi się z mp3 uzyskać digital, czy tylko jest to bezsensu(bezsensu w jakim sensie, nie da się, czy słaba jakość pliku wynikowego)?
Słyszałem troszeczkę o formacie Super Audio CD, czy jest możliwość uzyskania takiej jakości? Jeżeli nie, to czy można gdzieś w sieci pobrać taką muzę w tym formacie? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
KONKWISTADOR
![]() |
według mnie ze względu na jakość najlepszym wyjściem będzie nagranie tego jako AudioCD (ew. wcześniej rekompresja do *wav). chyba, że twóje DVD czyta mp3, więc można to zostawić tak jak jest i będzie dobrze...
![]() |
|
|